Gheboasa lansează a doua manea în sprijinul lui Ciucă și PNL. Versuri: Domnul generalul Ciucă pe timp de război/A mers înainte, n-a făcut pași înapoi
Tânăra artistă Eden Golan şi-a asigurat joi locul în finală cu piesa "Hurricane", a cărei versiune iniţială a trebuit modificată deoarece făcea aluzie la atacul grupării islamiste Hamas care a însângerat Israelul la 7 octombrie.
Israelul se alătură astfel grupului de 26 de ţări care vor concura sâmbătă pentru a succeda Suediei în fruntea acestei competiţii urmărite de zeci de milioane de telespectatori în fiecare an.
"Sunt foarte recunoscătoare tuturor celor care ne-au votat şi ne-au susţinut", a declarat cântăreaţa din Israel în vârstă de 20 de ani.
"Este cu adevărat o onoare să ne aflăm aici, pe scenă, să cântăm şi să ne arătăm vocea, să ne prezentăm cu mândrie", a subliniat ea.
Israelul participă la Eurovision din 1973, concurs pe care l-a câştigat pentru a patra oară în 2018.
Vineri, ţara figura printre cele două favorite la câştigarea finalei, după Croaţia, în faţa Elveţiei, potrivit datelor centralizate de la casele de pariuri de Oddschecker.com.
Înaintea semifinalei, premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat că Eden Golan, candidata ţării sale, "a câştigat deja".
"Concuraţi cu mândrie şi într-o manieră admirabilă la Eurovision şi, în plus, reuşiţi să înfruntaţi cu succes un val oribil de antisemitism", a spus oficialul într-un mesaj video adresat cântăreţei.
- Măsuri de securitate sporite -
Aproape 12.000 de persoane au manifestat joi la Malmo împotriva participării Israelului, exprimându-şi indignarea faţă de războiul din Gaza. Un nou miting este planificat pentru sâmbătă.
"Anul acesta boicotăm complet", a declarat Cecilia Brudell, în vârstă de 31 de ani, aflată în mulţimea din care făcea parte şi activista pentru mediu Greta Thunberg.
Cu toate acestea, interpretarea piesei "Hurricane" de către Eden Golan a decurs fără probleme, joi seara, în faţa celor 9.000 de spectatori de pe Malmo Arena, exaltaţi de competiţie.
În interiorul sălii, Uniunea Europeană de Radio şi Televiziune (EBU), care supervizează competiţia, a interzis, ca de obicei, toate steagurile, altele decât cele ale participanţilor, şi toate mesajele politice.
Securitatea a fost, de asemenea, sporită atât pe Malmo Arena, cât şi în restul acestui oraş din sudul Suediei, care găzduieşte cea mai mare comunitate de origine palestiniană din ţară şi în care steagurile palestiniene stau alături de fanioane viu colorate.
"EBU ia toate măsurile de precauţie necesare pentru a face din acest loc o zonă sigură şi unitară pentru toată lumea", a declarat după semifinală Eden Golan, care a fost subiectul unor ameninţări pe reţelele sociale.
Neutralitatea concursului muzical a fost zdruncinată marţi, în timpul primei semifinale, de cântăreţul suedez Eric Saade, care a purtat la mână un keffiyeh palestinian.
Un gest regretat de EBU şi de televiziunea publică suedeză SVT, care revendică caracterul apolitic al acestui eveniment popular.
- Apeluri la boicot -
Anul trecut, EBU i-a interzis preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski să ia cuvântul în cadrul competiţiei.
În acest an, conflictul din Ucraina a fost umbrit de războiul din Gaza, care a început la 7 octombrie, când comandouri Hamas au realizat un atac împotriva Israelului în urma căruia peste 1.170 de persoane - majoritatea civili - au fost ucise, potrivit unui bilanţ al AFP bazat pe date oficiale israeliene. Peste 250 de persoane au fost răpite şi 128 sunt în continuare captive în Gaza, dintre care 36 ar fi murit, conform armatei.
Drept răspuns, armata israeliană a lansat o ofensivă în Gaza, care a făcut până în prezent 34.904 victime, majoritatea civili, potrivit Ministerul Sănătăţii din cadrul guvernului Hamas.
'Trebuie să existe demonstraţii, oamenii trebuie să îşi exprime opiniile, oamenii trebuie să boicoteze", a declarat Magnus Bormark, candidat al Norvegiei alături de grupul său Gate, care, la fel ca alţi opt participanţi, a solicitat public o încetare a focului de durată.
- 100.000 de vizitatori aşteptaţi -
Poliţia a primit întăriri din toată Suedia, dar şi din Danemarca şi Norvegia, pentru a asigura securitatea concursului.
În timp ce Suedia a ridicat nivelul de alertă anul trecut după acte de profanare a Coranului, "nu există nicio ameninţare îndreptată împotriva Eurovisionului", a asigurat Jimmy Modin, un purtător de cuvânt al poliţiei.
Pentru fani - oraşul aşteaptă până la 100.000 de vizitatori, sâmbătă - "ceea ce este important este ceea ce este pe scenă: evoluţiile, artiştii şi muzica, nu politica", a declarat profesorul de istorie a ideilor Andreas Onnerfors, specialist în Eurovision.
Cu o vechime de aproape şaptezeci de ani, acest concurs, care în 2023 a fost urmărit de 162 de milioane de telespectatori, este "o demonstraţie a toleranţei europene, care nu poate fi găsită sub nicio altă formă sau în niciun alt loc", a subliniat el.
Cu toate acestea, unii membri ai comunităţii evreieşti din Malmo intenţionează să părăsească oraşul în acest weekend.
"Odată cu Eurovision, există un fel de intensificare. Sentimentul de insecuritate a crescut după 7 octombrie, mulţi evrei sunt îngrijoraţi", a explicat un purtător de cuvânt, Fredrik Sieradzki.
Potrivit acestuia, însă, numeroasele manifestaţii pro-palestiniene nu au fost urmate de acţiuni care să-i vizeze pe evreii din oraş.
Cu toate acestea, securitatea în jurul sinagogii a fost întărită, iar joi o manifestaţie pro-israeliană a fost înconjurată de forţe de poliţie bine înarmate.
A fost membru fondator al trupei Poesis, una dintre cele mai iubite formații...
Artistul Gabriel Cotabiță s-a stins din viață la vârsta de 69 de ani.
Regele Frederik și Regina Mary...
A fost membru fondator al trupei Poesis, una dintre cele mai iubite formații...
Artistul Gabriel Cotabiță s-a stins din viață la vârsta de 69 de ani.