James Cameron, creatorul francizei cinematografice ''Terminator'', s-a alăturat consiliului de administraţie al unei companii AI
Autor: Dana Mihai
Data publicării:
Cineastul canadian James Cameron s-a alăturat consiliului de administraţie al unei companii specializate în inteligenţa artificială (AI), StabilityAI, la 40 de ani după ce a regizat un film despre riscurile pe care le generează această tehnologie, informează miercuri BBC.

În filmul "The Terminator" din 1984, pe care James Cameron l-a scris şi l-a regizat, o inteligenţă artificială rebelă, denumită Skynet, ameninţă existenţa omenirii.

Însă creatorul acelei AI fictive nu a fost angajat de această dată pentru a ajuta la evitarea dezvoltării unei asemenea tehnologii în viaţa reală.

În schimb, rolul său va fi acela de a găsi modalităţi prin care noua tehnologie va putea fi utilizată pentru a produce efecte speciale, cunoscute sub numele de "imagini generate de computer" (CGI).

"Mi-am petrecut întreaga carieră căutând tehnologii emergente care împing mai departe limitele posibilului, cu scopul de a spune poveşti incredibile. M-am aflat în fruntea domeniului CGI în urmă cu peste trei decenii şi de atunci am rămas un vârf de lance. Acum, intersecţia dintre AI generativă şi crearea de imagistică CGI reprezintă noul val", a declarat cineastul canadian.

Cineast cu o filmografie bogată, James Cameron este cunoscut şi pentru realizarea filmului cu numeroase efecte speciale "Avatar", lungmetrajul cu cele mai mari încasări din toate timpurile.

Noul său loc de muncă, compania StabilityAI, a dezvoltat Stable Diffusion - un sistem informatic care poate să genereze imagini pe baza textului solicitat de un utilizator.

Compania s-a aventurat şi în sectorul producţiilor video, prin divizia sa Stable Video Diffusion, care funcţionează pe baza aceluiaşi principiu.

Se pare că James Cameron a fost angajat de StabilityAI pentru a contribui la dezvoltarea acestei divizii.

Susţinătorii generării de videoclipuri cu ajutorul AI spun că Stable Video Diffusion le va permite artiştilor să creeze rapid efecte digitale complicate.

Însă pentru mulţi creatori din acest sector, inclusiv pentru regizori din generaţia lui James Cameron, utilizarea acestei tehnologii este în cel mai bun caz controversată.

Săptămâna trecută, Guillermo del Toro, regizorul filmului "Pan's Labyrinth", a criticat imaginile video generate cu ajutorul AI în timpul unei sesiuni de discuţii la British Film Festival din Londra, spunând că acestea nu pot genera mai mult decât "nişte screensaver-uri semi-convingătoare".

Un alt regizor de marcă, Michael Bay, a declarat anul trecut că noua tehnologie "va crea o grămadă de oameni leneşi", deoarece ea "nu creează, ci doar imită".

Iar legendarul cineast japonez Hiyao Miyazaki, care a scris şi a regizat celebrul lungmetraj de animaţie "Spirited Away", a spus că este "dezgustat" de imaginile video generate de AI, pe care le consideră "o insultă la adresa vieţii însăşi".

Potrivit Reuters, ascensiunea meteorică a inteligenţei artificiale generative a atras atenţia industriei de la Hollywood într-o perioadă în care costurile de producţie au crescut exponenţial.

După ce sistemul text-to-video Sora, dezvoltat de OpenAI, a făcut mare vâlvă în februarie datorită calităţii ridicate a videoclipurile sale, mai mulţi directori şi agenţi de la Hollywood s-au întâlnit cu reprezentanţii acestei companii pentru a discuta despre utilizările potenţiale ale noii tehnologii.

StabilityAI, cu sediul la Londra, foloseşte un sistem de imagistică generată de AI care rivalizează cu cele produse de Google, Microsoft şi OpenAI.

James Cameron a spus că noua tehnologie "va debloca noi modalităţi prin care artiştii vor putea să spună poveşti în feluri pe care nu ni le-am imaginat niciodată".

Cu toate acestea, relaţia Hollywoodului cu inteligenţa artificială nu a fost deloc una uşoară.

Un motiv major care i-a determinat pe scenariştii şi actorii de la Hollywood să intre în grevă în 2023 a fost obţinerea unei protecţii pentru imaginea şi arta lor în faţa utilizării nereglementate a AI, prin impunerea unor limite privind felul în care studiourile pot utiliza această tehnologie atunci când produc filme şi seriale TV.

Din consiliul de administraţie al StabilityAI face parte şi fostul preşedinte al Facebook, Sean Parker, care deţine funcţia de preşedinte executiv al acestei companii de inteligenţă artificială. 

Articole similare

Top citite
Captura Instagram

George Simion în trending! Maneaua lansată de Tzancă Uraganu face furori pe internet

Captura Youtube

Andreea Bănică rupe tăcerea despre criticile dure după videoclipul viral cu ea

Sursa Foto: Facebook Pedro Sarracino

O banană proclamată operă de artă, vândută cu 6,2 milioane de dolari în cadrul unei licitaţii la New York

Sursa: Freepik

Află ce nu ai voie să faci de Intrarea Maicii Domnului în biserică

Captura Youtube

Miley Cyrus a vorbit despre diferența de vârstă dintre ea și iubitul ei, Maxx Morando

Ike și Tina Turner în 1971

Cher și sfatul care i-a schimbat viața Tinei Turner



Cele mai noi articole
pixel