Janis Joplin, o voce de AUR și o viață de FILM
Autor: Echipa RadioDCNews
Data actualizării:
Data publicării:
Janis Joplin a devenită cunoscută în anii `60, pe vremea când cânta cu trupa de rock psihedelic Big Brother and the Holding Compan. Într-un final a ales, până la urmă, o carieră solo, iar ulterior numele ei a devenit sinonim cu faimosul festival Woodstock.

Figură emblematică a mișcării hippie și de eliberare a femeilor din anii '60, care anul acesta ar fi împlinit 80 de ani, rămâne legendară până în prezent.

Rolul său în istoria rock-ului s-a datorat nu doar forţei sale din postura de interpretă, cât şi intensităţii reprezentării scenice. Vocea ei de mezzo-soprană, cu accente de blues era dublată magnific de această intensitate.

După o reprezentație istorică la Woodstock (august 1969), Joplin a lansat primul ei album solo, I Got Dem Ol' Kozmic Blues Again Mama!, în septembrie 1969, cu Kozmic Blues Band.

Unele dintre cele mai memorabile melodii ale proiectului au fost "Try (Just a Little Bit Harder)" și "To Love Somebody", un cover al unei melodii Bee Gees. Însă Kozmic Blues a primit recenzii mixte, unele instituții media criticând-o personal pe Joplin.

Simțindu-se presată în mod unic să demonstreze că este o artistă solo într-o industrie dominată de bărbați, criticile i-au provocat suferință lui Joplin.

"A fost o perioadă destul de grea pentru mine", a declarat ea mai târziu într-un interviu cu Howard Smith de la The Village Voice.

"Era foarte important, știți, dacă oamenii mă vor accepta sau nu". (Interviul acordat de Joplin lui Smith a fost ultimul; a avut loc pe 30 septembrie 1970, cu doar patru zile înainte de moartea ei).

Relațiile lui Janis Joplin au devenit rapid obiect de legendă. S-a întâlnit cu bărbați și femei într-un moment în care opiniile generale ale societății erau mai înguste.

Despre artistă s-a scris că a respins avansurile pe care Jim Morrison i le făcea pe vremea când încerca să o cucerească pe cântăreaţă, iar la una dintre tentativele artistului, exasperată de insistenţele acestuia, i-a spart în cap o sticlă.

În afara muzicii, Joplin părea să se lupte cu alcoolul și drogurile, inclusiv cu o dependență de heroină.

Janis Joplin a fost inclusă în Rock and Roll Hall of Fame în 1995 şi a primit postum, în 2005, un Grammy pentru întreaga carieră.

Articole similare

Top citite
Captura Facebook

Melodia "Cotton Eye Joe" ajută trupa Rednex să doboare recordul de pe YouTube

Foto: Pexels.com

După COVID, OMS defineşte boala răspândită "prin aer"

Captura Facebook

Un strănepot îndepărtat al lui Napoleon I, candidat pentru Parlamentul European

Foto: Pixabay

Aproape jumătate din marile oraşe ale Chinei se scufundă, spun cercetătorii

Taylor Swift

Taylor Swift a lansat vineri un nou album, care ar putea stabili noi recorduri

Ringo Starr anunță un turneu de toamnă/Facebook

Ringo Starr anunță un turneu de toamnă


DC Media Group Audience

Cele mai noi articole
pixel