Joe Biden a fost de acord cu un schimb pentru baschetbalista Brittney Griner, arestată de Moscova
Autor: Ciprian Dumitrache
Data actualizării:
Data publicării:
Șeful diplomației americane spune că varianta a fost aprobată de președintele Joe Biden.

Statele Unite au făcut „o ofertă substanțială” Rusiei pentru eliberarea cetățenilor americani reținuți acolo, a declarat miercuri secretarul de stat Antony Blinken, adăugând că va presă pe omologul său rus să răspundă într-o conversație planificată pentru zilele urmatoare.

În urmă cu săptămâni, Washington a oferit Moscovei un acord pentru a o aduce acasă pe starul WNBA Brittney Griner și fostul pușcaș marin american Paul Whelan, a declarat Blinken.

CNN, arată că planul de a-l schimba Bout cu Whelan și Griner a primit acordul președintelui Joe Biden după ce a fost în discuție încă de la începutul acestui an. Sprijinul lui Biden pentru schimb cântărește mai mult decât opoziția Departamentului de Justiție, care este în general împotriva schimburilor de prizonieri.

„Speranța mea ar fi să vorbesc cu ministrul de externe Lavrov, să pot avansa eforturile de a-i aduce acasă”, a spus Blinken, citat de publicația Politico.

Conversația va fi prima dintre Blinken și Lavrov de la începutul războiului din Ucraina, a spus șeful diplomației de la Washington.

Moscova spune că nu știe nimic

 

Ministerul de Externe al Rusiei susține că nu a fost abordat oficial de Washington pentru a stabili detaliile, arată agenția de presă Tass.

"A fost o propunere substanțială pe masă cu săptămâni în urmă pentru a facilita eliberarea lor. Guvernele noastre au comunicat în mod repetat și direct cu privire la această propunere. Și voi folosi conversația pentru a continua personal și sper să ne îndrepte către o rezoluție", a spus Blinken.

El a refuzat să spună ce ofereau Statele Unite în schimb, dar surse informate au confirmat un raport CNN conform căruia Washington a fost dispus să-l dea la schimb pe traficantul rus de arme Viktor Bout, care ispășește o pedeapsă de 25 de ani de închisoare în Statele Unite, ca parte a unui acord.

Soția lui Bout, Anna, a spus că a aflat despre un posibil schimb din presă, a spus agenția de presă RIA.

"Am vorbit la telefon ieri. Viktor nu știe nimic despre discuțiile dintre Rusia și Statele Unite despre schimbul său... nici el și nici eu nu avem nicio informație", a spus-o citată.

Griner, reținută pe aeroportul Sheremetyevo din Moscova pentru posesie de substanțe pe bază de canabis, a fost miercuri în sala de judecată la ultima audiere a procesului ei.

„Din punct de vedere juridic, un schimb este posibil doar după o hotărâre judecătorească”, a declarat într-un comunicat avocatul lui Griner în Rusia, Maria Blagovolina.

Fosul militar Whelan a fost condamnat în 2020 la 16 ani de închisoare în Rusia, fiind acuzat de spionaj.

Casa Albă a refuzat să intre în detaliile propunerii SUA, dar a spus că Biden și-a îndrumat echipa de securitate națională să urmărească toate căile pentru a-i aduce acasă pe Griner și Whelan.

Familia lui Whelan a salutat vestea ofertei. „Sperăm că guvernul rus să răspundă guvernului SUA și să accepte această concesiune sau o altă concesie care îi permite lui Paul să vină acasă”, a declarat David Whelan, fratele lui Paul, într-un comunicat.

Articole similare

Traian Băsescu a spus dacă va candida la europarlamentare

Traian Băsescu a spus dacă va candida la...

Mario De Mezzo, ales preşedinte al PNL Slatina

Mario De Mezzo a fost ales miercuri seara preşedinte al...


Top citite
Astăzi este ziua lui Lady Gaga! Artista a împlinit 38 de ani

Astăzi este ziua lui Lady Gaga! Artista a împlinit 38 de ani

Teo Trandafir, captură video Youtube EGO

Teo Trandafir, veste tristă. Proiectul la care a renunțat complet: „Nu voi mai avea timp”

50 Cent confirmă lansarea unui documentar despre Diddy

50 Cent confirmă lansarea unui documentar despre Diddy

Putin spune că Rusia nu va ataca NATO, dar că avioanele F-16 vor fi doborâte în Ucraina / Foto: Kremlin.ru

Putin spune că Rusia nu va ataca NATO, dar că avioanele F-16 vor fi doborâte în Ucraina

Sursa: Facebook / Bruce Springsteen

Bruce Springsteen va primi cea mai prestigioasă distincţie la gala premiilor Ivor Novello

Photo by @solenfeyissa/Unsplash

Sony a primit peste 800.000 de dolari pentru încălcarea drepturilor de autor de către TikTok


DC Media Group Audience

Cele mai noi articole

50 Cent confirmă lansarea unui documentar despre Diddy

50 Cent a confirmat că va lansa un documentar în care va...

pixel