Biden reduce din avantajul lui Trump în 2 state cheie, în ciuda prestației teribile de la dezbatere
Autor: Alexandru Negrici
Data publicării:
În ciuda prestației sale dezastruoase la dezbaterea electorală cu oponentul său republican Donald Trump, din 28 iunie, președintele american Joe Biden a reușit să reducă avantajul deținut de Trump în așa-numitele „swing states” (state oscilante, indecise) în perspectiva alegerilor prezidențiale din noiembrie, arată un sondaj publicat sâmbătă de Bloomberg și citat de agenția spaniolă de presă EFE.

Acest sondaj, concentrat exclusiv pe șapte dintre cele mai indecise state din SUA, relevă că Trump îl depășește pe actualul președinte al SUA, obținând 47% din intențiile de vot, comparativ cu Biden, în favoarea căruia s-au pronunțat 45% dintre persoanele intervievate. Este cea mai mică diferență în favoarea fostului președinte republican de când Bloomberg a început să analizeze climatul de vot în aceste state, în octombrie trecut, notează Agerpres.

Analizând fiecare stat swing în parte, Biden chiar îl devansează pe Trump în Michigan (48% față de 43%) și Wisconsin (47% față de 44%), în timp ce fostul președinte republican avea un avans între 1% și 3% în Nevada, Arizona, Carolina de Nord și Georgia. Cea mai mare diferență între presupușii candidați ai Partidului Democrat și ai Partidului Republican s-a produs în Pennsylvania, unde Trump s-a impus cu 51% din sprijin față de 44% pentru Biden, în primul sondaj Bloomberg după dezbaterea prezidențială din 28 iunie.

Bloomberg, împreună cu Morning Consult, a intervievat 4.902 alegători înregistrați în statele menționate, între 1 și 5 iulie, cu o marjă de eroare de 1%, conform calculelor acestora. „Deși prima dezbatere prezidențială din 2024 a părut să-i alarmeze pe unii lideri democrați, sondajele noastre din statele swing pentru Bloomberg News arată că această chestiune nu a contribuit prea mult la schimbarea dinamicii cursei”, a scris Eli Yokley, consultant politic la Morning Consult, cu prilejul publicării sondajului.

Dintre persoanele chestionate, doar 13% l-au indicat pe Biden câștigător al dezbaterii din 28 iunie. Totodată, aproximativ 20% dintre respondenți au declarat că actualul președinte este apt mental, în timp ce aproape jumătate au spus același lucru despre Trump. Când a venit vorba de vârsta candidaților, 44% au considerat că Biden (81 de ani) este prea bătrân, în timp ce doar 8% au formulat o apreciere similară la adresa lui Trump (78 de ani).

Pe de altă parte, trei din zece alegători democrați din aceste state swing și-au exprimat opinia că Biden ar trebui să abandoneze cursa prezidențială. Sondajul Bloomberg contrazice alte sondaje naționale recente, inclusiv cel al The New York Times/Siena College, care arăta că Trump și-a mărit avantajul și că era deja cu șase puncte procentuale peste Biden la nivel național.

„Nimeni nu este mai calificat decât mine pentru a fi președinte sau pentru a câștiga aceste alegeri”, a declarat vineri Joe Biden într-un interviu pe canalul american de televiziune ABC. Președintele american, atacat în privința capacităților sale mentale după dezbaterea cu Donald Trump, a afirmat că funcția sa echivalează cu „a face un test cognitiv în fiecare zi”. El a recunoscut că dezbaterea din 28 iunie a fost o „seară proastă”, pusă pe seama unei răceli și a oboselii.

Joe Biden a spus că „nu crede” în sondajele care oferă avantaj rivalului său la nivel național și în statele-cheie, afirmând că, din punctul său de vedere, este „aproape la egalitate” cu Donald Trump. Când jurnalistul i-a atras atenția că nu a văzut niciodată un președinte câștigând realegerea cu o cotă de popularitate de 36%, Biden a răspuns: „Nu cred că aceasta este cota mea de încredere”.

Articole similare

Greta Thunberg, arestată în timpul unui protest la Bruxelles

Activista de mediu din Suedia, Greta Thunberg, a fost...

Halle Bailey s-a despărțit de iubitul său, rapperul DDG

Halle Bailey s-a despărțit de iubitul său, DDG, la mai...


Top citite
Jennifer Aniston, Facebook

Jennifer Aniston a dezvăluit cum o umileau părinții ei la fiecare petrecere. Obiceiul grecesc care a traumatizat-o

Captura Instagram

Ce salariu are Alexia Eram, fiica Andreei Esca. Suma o să te lase cu gura căscată

De ce s-au certat în 2006 P.Diddy și 50Cent

Captura TikTok

Eminem, pe cale să devină bunic! Vestea a fost dezvăluită într-un videoclip surpriză

Captura Facebook

Mamele lui Beyoncé și Selena Gomez le-au împiedicat să devină dive

FOTO cu rol ilustrativ: Freepik @nagaets

Nana Mouskouri, retragere de pe scenă la 90 de ani: Cred că am făcut destul



Cele mai noi articole

Halle Bailey s-a despărțit de iubitul său, rapperul DDG

Halle Bailey s-a despărțit de iubitul său, DDG, la mai...

Greta Thunberg, arestată în timpul unui protest la Bruxelles

Activista de mediu din Suedia, Greta Thunberg, a fost...

pixel