Grecia: 98% dintre greci cred că există o corupție ”generalizată” în Grecia. Unde se află România
Autor: Ciprian Dumitrache
Data actualizării:
Data publicării:
98% dintre cetățenii greci cred că corupția este „răspândită” în țara lor, potrivit celui mai recent sondaj al Uniunii Europene.

Procentul grecilor care consideră că țara lor se confruntă cu o corupție generalizată este de 98%, mult mai mare decât media de 68%, valabilă la nivelul tuturor statele membre ale UE, potrivit raportului Eurobarometru.

Peste o mie de cetățeni greci au fost intervievați pentru cel mai recent sondaj – 26.500 în cele 27 de state membre ale UE. Sondajul a fost realizat în perioada 22 martie – 16 aprilie.

Ciprioții, ca și grecii, cred că corupția este răspândită.

Pe locul al doilea pe listă au fost Cipru și Croația, unde 94% dintre respondenți din fiecare țară au considerat că corupția este răspândită.

În același timp, 91% dintre maghiari și 90% dintre portughezi consideră că corupția este larg răspândită.

La polul opus se află nordicii. Doar 16% dintre danezi cred că corupția este răspândită în țara lor, în timp ce 17% dintre cei din Finlanda, 32% dintre suedezi, 36% din Luxemburg și 43% dintre estonieni cred că au o problemă cu corupția în țara lor.

România se află ”la mijlocul clasamentului”, cu un procent de 72% dintre români care consideră că fenomenul corupției este unul generalizat în țară.

Cei mai mulți dintre români consideră ce zonele în care corupția se manifestă cu precădere sunt politica, cea a achizițiilor publice și a autorizațiilor de construire.

Pandemia pare să fi influențat în bine percepția românilor față de domeniul sanitar și cel al siguranței publice, așa încât doar 29% dintre români consideră că în aceste domenii putem vorbi de un fenomen generalizat de corupție.

Sondajul a constatat că, în general, corupția rămâne o preocupare serioasă pentru cetățenii UE din toate cele 27 de state membre.

Aproape toți cetățenii greci chestionați crede că problema corupției din Grecia este „generalizată”, a constatat un nou raport al UE.

În atenție sunt instituțiile publice naționale, unde 74 la sută dintre respondenți în general cred din ce în ce mai mult că corupția este larg răspândită, urmate de partidele politice (58 la sută) și politicienii locali, regionali și naționali (55 la sută), conform rezultatelor.

În același timp, europenii sunt pesimiști cu privire la acțiunile întreprinse la nivel național pentru a combate corupția, scrie Greekreporter.

Doar o minoritate consideră că măsurile împotriva corupției sunt aplicate în mod imparțial și fără motive ascunse (37 la sută), că există suficiente urmăriri penale de succes pentru a descuraja oamenii de la practicile corupte (34 la sută), că eforturile guvernului național de combatere a corupției sunt eficiente (31 la sută) sau că există suficientă transparență și supraveghere a finanțării partidelor politice în țara lor (31 la sută).

În Grecia, 92% dintre respondenți au considerat că a existat corupție în instituțiile locale sau regionale, comparativ cu 72% din respondenții din toate statele membre ale UE.

De asemenea, 94% dintre greci credeau că a existat corupție în instituțiile publice naționale din țara lor, comparativ cu 74% pentru UE în ansamblu, iar 88% dintre greci au fost de acord că favoritismul și corupția împiedică concurența în afaceri în țara lor, în timp ce 77% dintre respondenții din UE. a răspuns afirmativ la această întrebare.

Întrebați dacă indivizi s-au confruntat personal cu sau au asistat la un caz de corupție în ultimele douăsprezece luni, 85% dintre greci au spus că nu, în timp ce 14% au spus că au făcut-o.

Aceasta a fost încă mai mică decât media generală a UE, care a constatat că 94 la sută au spus că nu au fost la capătul corupției sau au fost martori la un caz, în timp ce doar 6 la sută au spus că au fost.

Raportul a clasificat corupția drept abuz de putere încredințată în scop privat.

„Acesta ia multe forme, de la mită și comerț cu influență până la forme mai puțin evidente, cum ar fi nepotismul, conflictul de interese sau ușile rotative între sectorul public și cel privat”, se arată în raport. 

Din decembrie 2019, proporția respondenților la sondaj care consideră că corupția este răspândită în țara lor a scăzut în douăzeci de țări. Convingerea că corupția este răspândită a crescut în cinci țări. Nu a existat nicio schimbare de opinie în Slovenia sau Germania.

Grecia a căzut și ea în sondajul privind statul de drept

Între timp, Grecia a scăzut, de asemenea, opt poziții în Indexul statului de drept al World Justice Project, un raport global anual care măsoară aderarea la principiile fundamentale ale unui guvern și al unei societăți deschise și funcționale.

Grecia se află pe locul 48 din 139 de țări chestionate, conform indicelui 2021. Se clasase pe locul patruzeci în cel precedent. Sondajul oferă scoruri și clasamente bazate pe opt categorii, și anume constrângeri asupra puterilor guvernamentale, absența corupției, guvernare deschisă, drepturi fundamentale, ordine și securitate, aplicarea reglementărilor, justiție civilă și justiție penală

Articole similare

Top citite
Captura Youtube

Andreea Bănică rupe tăcerea despre criticile dure după videoclipul viral cu ea

Captura Youtube

Românii, pregătiți pentru alegeri? Ce spun despre viitorul președinte și cei 14 candidați (VIDEO)

Papa Francisc / FOTO: https://www.facebook.com/PAPAFRANCESCOMARIOBERGOGLIO/photos

Papa Francisc spune că fondul de pensii al Vaticanului se confruntă cu un ''grav dezechilibru''

Captura Youtube

Bruno Mars şi Rosé interpretează pentru prima dată hitul lor viral ''APT.''

Ce i-a spus Bob Dylan unei dansatoare și cum a răspuns artistul după 32 de ani

Ce i-a spus Bob Dylan unei dansatoare și cum a răspuns artistul după 32 de ani

Trump revoluționează lumea cripto. Bitcoin explodează spre 100.000 de dolari

Trump revoluționează lumea cripto. Bitcoin explodează spre 100.000 de dolari



Cele mai noi articole
pixel