Kamala Harris, opțiunea principală pentru a-l înlocui pe Joe Biden în cazul retragerii sale din cursa pentru realegere
Autor: Mihai Preda
Data publicării:
Vicepreședintele Kamala Harris este considerată principala alternativă pentru a-l înlocui pe președintele Joe Biden în cazul în care acesta decide să nu continue campania sa pentru realegere, conform a șapte surse senior din campania lui Biden, Casa Albă și Comitetul Național Democrat care cunosc discuțiile actuale pe această temă, scrie Reuters.

Performanța incoerentă și criticată a lui Biden în prima dezbatere împotriva rivalului republican Donald Trump a declanșat o undă de panică în cadrul Partidului Democrat, ridicând îngrijorări cu privire la capacitatea sa de a servi un al doilea mandat și determinând solicitări pentru demisia principalilor consilieri.

Deși unii democrați influenți au sugerat alte opțiuni în afară de Harris, inclusiv membri populari ai cabinetului și guvernatori democrați precum Gavin Newsom din California, Gretchen Whitmer din Michigan și Josh Shapiro din Pennsylvania, încercarea de a o ocoli pe Harris este considerată o iluzie și aproape imposibilă, au spus aceste surse, care au preferat să rămână anonime.

Dacă Harris ar fi nominalizată ca candidată a partidului, ea ar prelua banii strânși de campania lui Biden și infrastructura campaniei, au spus sursele. De asemenea, ea are cea mai mare recunoaștere a numelui și cele mai bune sondaje dintre toți ceilalți candidați posibili, au adăugat aceștia.

Într-un sondaj Reuters/Ipsos publicat marți, Harris era la egalitate cu Trump, având 42% față de 43%, o diferență care se încadra în marja de eroare de 3,5 puncte procentuale, arătând o performanță statistic similară cu cea a lui Biden.

Harris a fost deja verificată pentru o funcție națională și a supraviețuit unei intense scrutinări din partea republicanilor, au spus sursele. De asemenea, Jim Clyburn, reprezentantul american care a fost esențial în victoria lui Biden din 2020, a declarat pentru MSNBC că ar susține-o pe Harris să fie nominalizata democrată dacă Biden ar face un pas înapoi.

Secretarul de presă al Casei Albe, Karine Jean-Pierre, a declarat marți că Biden a avut doar „o noapte proastă” la dezbatere și va continua să își facă cunoscute argumentele pentru realegere. Campania lui Biden a redirecționat solicitările de comentarii către echipa lui Harris.

Apropiatii lui Harris au respins orice discuții despre un bilet democratic care să nu includă atât pe Biden cât și pe Harris. „Vicepreședintele Harris așteaptă cu nerăbdare să servească un al doilea mandat alături de președintele Joe Biden,” se arată într-o declarație din biroul său.

Campania lui Biden a acumulat 3.894 de delegați după primarele statale, rămânând doar câteva zeci de delegați „neangajați”. Aceștia sunt așteptați să-l nominalizeze oficial pe Biden la sfârșitul acestei luni într-o întâlnire virtuală, înainte de convenția de nominalizare a democraților din august.

Donna Brazile, fostă președinte interimar al Comitetului Național Democrat, a declarat că Harris este persoana care poate prelua funcția imediat dacă Biden decide să nu mai candideze. Trecerea peste primul vicepreședinte de culoare și femeie pentru un alt candidat ar duce la o reacție negativă din partea alegătorilor de culoare și a femeilor, care sunt esențiali pentru orice victorie, au spus mai mulți strategi democrați.

Cu toate acestea, Harris a fost evitată în multe speculații de după dezbatere, deoarece unii democrați influenți nu au prea multă încredere că ea ar putea să-l învingă pe Trump. Statele Unite nu au ales niciodată o femeie președinte, iar Harris a petrecut mult timp ca vicepreședinte luptând să se distingă într-un rol care, prin definiție, este unul secundar.

Campania de realegere a președintelui Biden rămâne fermă, încurajată de o performanță mai puternică a lui Biden în timpul unui discurs pregătit în Carolina de Nord, chiar dacă solicitările pentru ca el să facă un pas înapoi cresc. Stephanie Cutter, manager adjunct al campaniei pentru fostul președinte Barack Obama, a declarat că „Președintele Biden este candidatul și va rămâne candidatul”.

Articole similare

Actriţa Jennifer Lawrence, însărcinată cu al doilea copil

 Actriţa americană Jennifer Lawrence este însărcinată cu...

Lionel Richie anunță turneul 2025 Say Hello To The Hits

Lionel Richie revine în Marea Britanie în 2025, ca parte...


Top citite
Astronomii au identificat originea meteoriţilor care au lovit Terra/Freepik

Astronomii au identificat originea meteoriţilor care au lovit Terra

Foto: Instagram Andreea Antonescu

Săndel Bălan a rupt tăcerea despre absența Andreei Antonescu, din spectacolul Andreei Bălan: S-au certat, s-a tăiat filmul

Captura Instagram

Membrii trupei One Direction, ''complet devastaţi'' de moartea lui Liam Payne

Bruce Springsteen

Noul documentar despre Bruce Springsteen are premiera la Londra

Sursa Foto Instagram Iulia Albu

Război tăcut între Iulia Albu și Mihaela Borcea! Ce a dus la ruptura definitivă dintre ele

Captura Instagram

Pepe o acuză pe Raluca de manipulare pentru pensie alimentară



Cele mai noi articole

Actriţa Jennifer Lawrence, însărcinată cu al doilea copil

 Actriţa americană Jennifer Lawrence este însărcinată cu...

pixel