Klaus Iohannis: Jertfa înaintaşilor noştri pe câmpul de bătălie, temelia dezvoltării României întregite, democratice şi europene
Autor: Elena Didilă
Data publicării:
Jertfa înaintaşilor noştri pe câmpul de bătălie a reprezentat temelia dezvoltării României întregite, democratice şi europene, iar acum este datoria noastră să ducem mai departe şi să apărăm idealurile, principiile şi valorile pentru care ei s-au sacrificat, a subliniat sâmbătă preşedintele Klaus Iohannis, într-un mesaj transmis în contextul manifestărilor comemorative de la Mărăşeşti.

Mesajul a fost prezentat de Constantin Ionescu, consilier de stat la Departamentul Securităţii Naţionale, în cadrul evenimentului organizat la Mausoleul Eroilor de la Mărăşeşti.

”Celebrăm astăzi 105 ani de la începutul marii bătălii de la Mărăşeşti, o teribilă încleştare armată, la finalul căreia Armata României a ieşit învingătoare. Prin proporţiile şi durata sa, aceasta a fost cea mai mare confruntare de pe frontul românesc din timpul Primului Război Mondial.
România a intrat în război în august 1916 pentru a desăvârşi idealul naţional, pentru a elibera fraţii oprimaţi, care trăiau sub dominaţia imperiilor străine, şi pentru a reuni teritoriile locuite de români într-un singur stat. Faptele de arme, curajul, eroismul şi sacrificiul ostaşilor noştri rămân o sursă de inspiraţie pentru români, generaţie după generaţie", a afirmat Iohannis în mesaj, potrivit Realitatea.

Şeful statului a precizat că "niciodată în perioada modernă existenţa statului român nu a fost într-un pericol mai mare ca în anul 1917".

”Cu toate acestea, Armata României a zădărnicit intenţiile inamicului şi a fost biruitoare în marile bătălii de la Mărăşeşti, Mărăşti şi Oituz, forţând astfel Puterile Centrale să renunţe la acţiunile ofensive pe frontul românesc. Moralul admirabil al soldaţilor români a fost reflectat de îndemnul "Pe aici nu se trece!", de la Oituz, reînnoit la Mărăşeşti şi care a inspirat, totodată, generaţia următoare, în timpul bătăliei de la Păuliş din septembrie 1944. Sacrificiile soldaţilor noştri au făcut posibile nu doar câştiguri militare, ci au determinat şi o modernizare a societăţii româneşti. Acordarea dreptului egal de vot pentru toţi cetăţenii, împroprietărirea ţăranilor, cu precădere a celor aflaţi pe front, de către Regele Ferdinand au reprezentat reforme semnificative, care au consolidat parcursul democratic al naţiunii noastre", a subliniat preşedintele Klaus Iohannis.

Citește și:

Discursul premierului Ciucă la Mausoleul Eroilor de la Mărășești: România a ales drumul său. Este parte a civilizației occidentale

”Domnule consilier prezidențial, 
Domnule general șef al Statului Major al Apărării, 
Domnule Președinte al Consiliului Județean, domnule Prefect, 
Onorate autorități locale, 
Distinși invitați
Dragi militari,

În urmă cu 105 ani, locul în care ne aflăm astăzi era un teritoriu răvășit de tragedia războiului. 
Aici, militarii români au dat cele mai grele bătălii din Primul Război Mondial. 


Aici, existența unei întregi națiuni a stat în cumpănă și, tot aici, întreaga națiune s-a unit definitiv pentru a-și decide soarta. După istoricele bătălii de la Soveja, Oituz, Mărăști și Mărășești, din vara anului 1917, România nu doar că nu a fost scoasă din război sau din istorie, ci a făcut istorie, a făcut posibilă împlinirea Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918. Visul de veacuri al românilor a fost posibil prin sacrificiul celor care au căzut pe acest front, prin râvna cu care au rezistat și au luptat pentru fiecare palmă de pământ.


Istoria este bogată doar atunci când o înţelegem, învățăm din ea și o respectăm. 
Momentul istoric pe care îl comemorăm astăzi este definitoriu pentru națiunea română și are o profundă însemnătate pentru toți românii, oriunde s-ar afla pe acest pământ. 


În plan militar, la Mărășești românii au dus un război de apărare împotriva unui agresor. Într-un moment excepțional, în care existența statului român era amenințată, românii au arătat unitate și determinare împotriva unui dușman mai puternic și mai bine organizat. 


În plan simbolic, Mărășești nu este doar expresia unui sacrificiu suprem în fața unui destin care de multe ori a fost nedrept cu românii.

Citeșe mai mult pe DC News.

Articole similare

Top citite
Captura Facebook

Melodia "Cotton Eye Joe" ajută trupa Rednex să doboare recordul de pe YouTube

Foto: Pexels.com

După COVID, OMS defineşte boala răspândită "prin aer"

Captura Facebook

Un strănepot îndepărtat al lui Napoleon I, candidat pentru Parlamentul European

Foto: Pixabay

Aproape jumătate din marile oraşe ale Chinei se scufundă, spun cercetătorii

Taylor Swift

Taylor Swift a lansat vineri un nou album, care ar putea stabili noi recorduri

Regretata Amy Winehouse

Familia lui Amy Winehouse a organizat nouă intervenții pentru a o salva


DC Media Group Audience

Cele mai noi articole
pixel