La ce temperatură începe corpul uman să cedeze? Pericolul caniculei depășește așteptările
Autor: Dana Mihai
Data publicării:
Valul de căldură extremă din ultimele zile a avut consecințe tragice pentru anumite persoane. Autoritățile din mai multe țări europene au emis avertismente pentru populație din cauza temperaturilor caniculare.

Italia și Spania au emis avertismente din cauza vremii toride. Un muncitor în vârstă de 44 de ani a murit în Lodi, aproape de Milano, în timp ce vopsea o trecere de pietoni în mijlocul zilei, când temperatura era de 40 de grade Celsius.

În SUA și China, temperaturile au înregistrat chiar și 50 de grade. Arșița verii a determinat oamenii să se refugieze în case pe timpul zilei, în special persoanele în vârstă și vulnerabile.

O echipă de cercetători de la Penn State University a dezvăluit temperatura la care căldura devine periculoasă pentru oameni.

Acest punct termic limită se bazează pe ceea ce oamenii de știință numesc temperatura „bulbului umed" - o cârpă umedă este aplicată la baza unui termometru pentru a vedea dacă organismul uman se poate răci suficient de mult prin transpirație.

Anterior se credea că punctul termic sigur pentru oameni este de 35 de grade Celsius, în cazul în care există 100% umiditate, sau de 46 de grade celsius dacă există 50% umiditate.

Dacă se depășește această valoare, corpul uman nu mai este capabil să se răcească în mod corespunzător.

Recent, experții au efectuat mai multe teste pentru a determina temperatura exactă considerată sigură pentru corpul uman. În timpul testelor, participanții au fost expuși la temperaturi controlate, în condiții de fluctuație a căldurii și a umidității.

Fiecare participant a înghițit pastile speciale, care au permis monitorizarea temperaturii corpului. Ei au fost supuși la mișcare și au fost implicați în activități cotidiene, cum ar fi mâncat, gătit sau luat duș.

Studiul citat de Mirror a relevat că orice temperatură care depășește 35°C în condiții de umiditate maximă devine inconfortabilă pentru corpul uman. După această limită, temperatura corpului tinde să atingă "limita critică". Acest lucru înseamnă că temperaturile extreme îi fac pe oameni mai vulnerabili la boli și epuizare.

Căldura excesivă poate fi periculoasă. În cazul în care corpul se supraîncălzește, poate duce la deshidratare sau chiar la insuficiență multiplă de organe, o situație care poate avea consecințe fatale.

Aceste concluzii implică că temperaturile în creștere, în contextul schimbărilor climatice provocate de activitatea umană, pot agrava problemele de sănătate și pot duce, în cele din urmă, la deces.

Chiar la începutul acestei luni, pe 3 iulie, a fost înregistrată cea mai călduroasă zi de pe Pământ, iar această temperatură record a fost depășită imediat în ziua următoare.

Articole similare

Actriţa Jennifer Lawrence, însărcinată cu al doilea copil

 Actriţa americană Jennifer Lawrence este însărcinată cu...

Lionel Richie anunță turneul 2025 Say Hello To The Hits

Lionel Richie revine în Marea Britanie în 2025, ca parte...


Top citite
Astronomii au identificat originea meteoriţilor care au lovit Terra/Freepik

Astronomii au identificat originea meteoriţilor care au lovit Terra

Foto: Instagram Andreea Antonescu

Săndel Bălan a rupt tăcerea despre absența Andreei Antonescu, din spectacolul Andreei Bălan: S-au certat, s-a tăiat filmul

Captura Instagram

Membrii trupei One Direction, ''complet devastaţi'' de moartea lui Liam Payne

Bruce Springsteen

Noul documentar despre Bruce Springsteen are premiera la Londra

Sursa Foto Instagram Iulia Albu

Război tăcut între Iulia Albu și Mihaela Borcea! Ce a dus la ruptura definitivă dintre ele

Britney Spears șochează din nou: Cea mai genială decizie din viața mea a fost să mă căsătoresc cu mine/ Facebook

Britney Spears șochează din nou: Cea mai genială decizie din viața mea a fost să mă căsătoresc cu mine



Cele mai noi articole

Actriţa Jennifer Lawrence, însărcinată cu al doilea copil

 Actriţa americană Jennifer Lawrence este însărcinată cu...

pixel