Trupa Coldplay anunță că va susține cel mai mare concert din istoria sa
Anunțul a fost făcut chiar de...
În Letonia, rata de vaccinare împotriva COVID-19 a adulților se ridică la 61%. Media adulților vaccinați în Uniunea Europeană este de 75%. În aceste condiții, Parlamentul Letoniei a permis, astăzi, companiilor să concedieze lucrătorii care refuză fie să se vaccineze împotriva COVID-19, fie să lucreze la distanță, în timp ce țara se luptă cu unul dintre cele mai grave valuri de COVID-19 din Uniunea Europeană, scrie Reuters, conform Mediafax.
Țara a fost prima din UE care a revenit la izolare în această toamnă, când cazurile de COVID-19 au crescut vertiginos, și a cerut ajutor medical altor state membre ale UE, în timp ce facilități improvizate pentru COVID-19 sunt instalate pe holurile și în garajele spitalelor.
Noua lege permite întreprinderilor să îi suspende fără plată pe cei nevaccinați dacă aceștia refuză fie să se vaccineze, fie, dacă este posibil, să fie transferați la muncă la distanță. Firmele pot apoi să îi concedieze pe angajați dacă nu se vaccinează în trei luni de la suspendare.
"Există un motiv suficient pentru a crede că o astfel de persoană nu este potrivită pentru acest post", a scris guvernul leton într-un memoriu trimis parlamentului.
Noile reguli vor intra în vigoare la 15 noiembrie, când Letonia va ieși din izolare, și există excepții pentru cei care au motive medicale pentru a nu se vaccina, cum ar fi cei trecuți prin boală.
Anterior, mandatul de vaccinare se aplica doar lucrătorilor din domeniul sănătății, educației și asistenței sociale, a relatat televiziunea publică letonă.
Citește și: Spania. Pradă de milioane de euro în bitcoini, după un jaf la Madrid
Și-n România urmează să se voteze în Camera Deputaților propunerea impunerii certificatului verde pentru angajați. Proiectul obligativității certificatului verde la muncă a fost respins de Senat cu 67 de voturi „pentru” și 60 de voturi „împotrivă”. Pentru adoptare, fiind vorba de o lege organică, erau necesare 69 de voturi. Proiectul prevede ca certificatul COVID să fie cerut pentru angajații din sistemul sanitar public și privat și pentru angajații din anumite instituții publice. Raporturile de serviciu în baza cărora îşi desfăşoară activitatea personalul care nu prezintă certificatul digital al UE privind COVID-19 se suspendă de drept, fără plata drepturilor salariale, pe o perioadă de 30 de zile, mai precizează proiectul. După 30 de zile contractul de muncă poate fi desfăcut. De asemenea, costul testelor COVID-19, în cazul în care angajatul preferă această variantă, și nu vaccinarea este suportat de către personalul unităţilor publice, arată Digi24.
Anunțul a fost făcut chiar de...
Aproape 12 miliarde de euro...
Billy Ray Cyrus s-a declarat...
În noile sale memorii, Cher: The Memoir, Part One,...