Letonia se reîntoarece la serviciul militar obligatoriu: ”Nu avem niciun motiv să credem că Rusia își va schimba comportamentul”
Autor: Ciprian Dumitrache
Data publicării:
Letonia, care se învecinează cu Belarus și Rusia, are în prezent doar 7.500 de soldați în serviciu activ și membri ai Gărzii Naționale.

Ministrul leton al Apărării, Artis Pabriks , a anunțat marți reîntoarcerea serviciului militar obligatoriu, pe fondul tensiunilor în creștere cu Rusia vecină și a războiului din Ucraina.

"Actualul sistem militar al Letoniei și-a atins limitele. În același timp, nu avem niciun motiv să credem că Rusia își va schimba comportamentul", a declarat Pabriks reporterilor.

Letonia a renunțat la serviciul obligatoriu după aderarea la NATO. Armata acestei țări baltice, membră a Uniunii Europene din 2007, este formată din militari profesioniști și voluntari ai Gărzii Naționale care servesc cu jumătate de normă în infanterie în weekend.

Țara cu mai puțin de două milioane de locuitori, care se învecinează cu Belarus și Rusia, are în prezent doar 7.500 de soldați în serviciu și membrii Gărzii Naționale, sprijiniți de 1.500 de soldați NATO.

Potrivit lui Pabriks, serviciul militar obligatoriu, care se va aplica numai bărbaților, va fi restabilit în 2023.

Gatis Priede, un soldat al Gărzii Naționale, a numit mișcarea „cea mai bună veste” și a spus că decizia ar fi trebuit luată după ce Rusia a anexat Crimeea în 2014.

„Acesta este lucrul potrivit, să antrenăm mai mulți rezerviști pentru armata noastră și pentru puterea generală a NATO, care încă lipsește în regiunea nord-europeană și baltică”, a declarat Priede pentru AFP.

Ministrul Pabriks a anunțat, de asemenea, planuri de a construi o altă bază militară în apropierea orașului Jekabpils, din sud-estul orașului, mai aproape de granița cu Rusia decât baza existentă Adazi.

Articole similare

Traian Băsescu a spus dacă va candida la europarlamentare

Traian Băsescu a spus dacă va candida la...


Top citite
Sursa: Simona Gherghe, Instagram

În spatele zâmbetului: Cum se simte Simona Gherghe departe de copiii săi

Sursa: Freepik

Ratonul dansator care face furori pe internet. Mișcări de superstar!

Sursa: captură Youtube Bloodstockfestivals

Piesa zilei: Devil don't cry (string quartet version) | KING 810

Sursa: Freepik

1 Mai în Capitală: Evenimente speciale și vreme perfectă pentru distracție. Idei de activități

Sursa: Freepik

Primăvara se colorează în ritmurile anilor '80 și '90: "Retro Nostalgia Music" îți aduce cea mai tare petrecere la Predeal

Sursa: Freepik

Schimbă mașina pe pantofii comozi! Calea Victoriei se transformă în zonă pietonală de Paște


DC Media Group Audience

Cele mai noi articole
pixel