Ludovic Orban știe cum poate România să elimine dependenţa de gazul rusesc
Autor: Mara Ivan
Data publicării:
Deputatul neafiliat Ludovic Orban afirmă că România poate să elimine dependenţa de gazul rusesc, să-şi asigure consumul din producţia internă şi să devină exportator net de gaz natural într-un timp relativ scurt, punctând că există zăcăminte importante în care trebuie să înceapă exploatarea.

"În primele 9 luni ale anului 2021 importurile de gaze naturale ale României au crescut cu 60% faţă de cele din 2020. Aproximativ 30% din gazul consumat provine din import. România poate sa elimine dependenţa de gazul rusesc, să îşi asigure consumul din producţia internă şi chiar să devină exportator net de gaz natural într-un orizont de timp relativ scurt. Avem zăcăminte importante, atât offshore cât şi onshore, în care trebuie să înceapă exploatarea", a scris Orban, sâmbătă, pe Facebook.

El indică zăcămintele în care ar trebui să înceapă exploatarea.

"Zăcământul de la Caragele, estimat la aproximativ 30 de miliarde de metri cubi (cel mai mare zăcământ terestru descoperit în ultimii 30 de ani) este deţinut de ROMGAZ, care nu a fost capabil să înceapă exploatarea din 2016 până astăzi. Exploatarea zăcământului de gaze din perimetrul Neptun Deep, estimat la 42-84 miliarde de metri cubi, întârzie din cauza deciziei EXXON de a se retrage din proiect şi din cauza tergiversării negocierilor de preluare de către ROMGAZ a participaţiei de 50%, deţinute de compania americană. Cel mai aproape de începerea producţiei este perimetrul Midia, unde contractul de exploatare este deţinut de BSOG. Rezervele estimate sunt de 20-30 miliarde de metri cubi. Stadiul de realizare a proiectului este avansat (peste 70%) şi începerea producţiei poate asigura anual aproximativ 1 miliard de metri cubi anual, adică peste 10% din consumul anual al României. Un alt depozit offshore este cel din perimetrul Trident, cu rezerve estimate la 28-30 de miliarde de metri cubi. Contractul este deţinut de asocierea dintre Lukoil şi ROMGAZ, compania românească având o participaţie de 12%. Acest proiect bate pasul pe loc din cauza dificultăţilor de exploatare, care pot fi soluţionate printr-o înţelegere cu BSOG pentru aplicarea unui procedeu tehnic (tieback) care permite conectarea zăcămintelor la instalaţii de exploatare existente", mai spune fostul preşedinte al PNL.

Citește și Cîţu: Nu există un cadru legal care să le permită românilor să nu plătească factura la energie

Orban afirmă că Guvernul, alte autorităţi şi companii ale statului implicate au obligaţia să trateze cu atenţie maximă aceste proiecte, să ia toate deciziile necesare şi să elimine toate blocajele existente, pentru a da drumul la producţie cât mai repede.

Articole similare

Tesla reduce preţurile în urma încetinirii vânzărilor

Tesla Inc a scăzut prețurile în China și SUA, piețele...

Cazul unui contabil care lucrează cu 200 de facturi zilnic

Deși operează cu 200 de facturi zilnic, un contabil...


Top citite
Sursa: Freepik

Eurovision 2024: Finala grandioasă de la Malmö. Totul despre concurs

Fotografie de la Alexander Grey/pexels

Experții din Franța recomandă limitarea utilizării de către minori a telefoanelor inteligente și a rețelelor de socializare

Sursa: captură Youtube LT_Live

Piesa zilei: Wrong Side of Heaven | Five Finger Death Punch

Fotografie de la Pixabay/Pexels

Ce NU trebuie să faci în noaptea de Înviere

Fotografie de la Johannes Plenio/Pexels

Predicția înfricoșătoare din 2024 îi îngrozește pe britanici

Fotografie de la Mohammad reza Fathian/pexels

Tradiții și obiceiuri în noaptea de Înviere


DC Media Group Audience

Cele mai noi articole

Piesa zilei: Taranca | Fără Zahăr

Ce piesă o să asculți pe repeat astăzi? Pentru că sărbătorim Paștele și...

Adele împlinește 36 de ani. Cum s-a lansat celebra artistă

Adele, una dintre cele mai apreciate și iubite voci din...

pixel