Trupa Coldplay anunță că va susține cel mai mare concert din istoria sa
Anunțul a fost făcut chiar de...
În noiembrie 2020, Piatra Neamț, doar 10 persoane au murit după ce un incendiu de la secția ATI cu pacienți intubați. Nu au murit toți cei aflați la ATI, pentru că acolo a intervenit medicul-erou, Cătălin Denciu, acesta suferind arsuri foarte grave după ce a intrat în foc pentru a salva pacienții.
Două luni mai târziu, o altă tragedie a spitalului a zguduit țara: la sfârșitul lunii ianuarie, un incendiu a izbucnit într-o secție COVID-19 din spitalul Matei Balș din București , ucigând 12 persoane.
Apoi, în octombrie 2021, în incendiul de la Spitalul de Boli Infecţioase din Constanța și-au pierdut viața, pe loc, șapte pacienți. Ulterior, alte cinci persoane transferate de la spitalul din Constanța şi-au pierdut viaţa.
Ultimul episod din seria tragică de incendii în spitale s-a consumat pe 11 noiembrie, la Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Ploieşti. Doi pacienţi în vârstă de 74, respectiv 75 de ani au decedat, iar o infirmieră a suferit arsuri, aceasta fiind transferată la Spitalul Floreasca din Capitală.
În afară de evenimentele prezentate mai sus, au izbucnit cel puțin alte trei incendii la unități medicale din țară, într-un caz soldându-se cu decesul unui pacient la un spital de psihiatrie.
Pentru dr. Bogdan Tănase, șeful Alianței Medicilor din România, faptul că oameni mor în incendiile spitalelor dintr-o țară care este membră a UE din 2007 nu a fost un șoc.
„A fost o tragedie previzibilă din cauza vechii infrastructuri”, a spus Dr. Tănase pentru Euronews. „Lucrăm în spitale construite în anii ’70 și ’80 în marea majoritate – camerele sunt mici, circuitele inadecvate, instalațiile sanitare și electrice sunt foarte vechi.”
Institutul de Boli Infecțioase Matei Balș din București a fost construit in 1953 dar a beneficiat de finanțare consistentă si lucrări de renovare.
Șirul de incendii din spitale a scos la iveală fisuri adânci în sistemul de sănătate din România. Potrivit Eurostat, România are cea mai mare rată de decese evitabile din UE a persoanelor sub 75 de ani — la 80%, comparativ cu 68% în întreaga Uniune.
În ultimii 31 de ani a fost construit un singur spital de stat în țară. România are cele mai scăzute cheltuieli cu sănătatea din UE în raport cu PIB, cu 5,2%, comparativ cu o medie a UE de aproape 10%.
Spitalele statelor din Uniunea Europeană par să fie ocolite de incendii mortale. Dar nu-i nimic, ne putem compara cu alte state, precum Macedonia de Nord, Bulgaria, Ucraina, sau India, care experimentează o situație a sistemului sanitar la fel de dezastroasă ca a noastră.
Dar chiar și așa, nici chiar aceste state nu au avut atâtea incendii grave în ultima perioadă.
Anunțul a fost făcut chiar de...
Aproape 12 miliarde de euro...
Încoronarea regelui Charles al...
Billie Eilish a fost aleasă...
Laureatul Premiului Nobel a...
Andreea Bănică nu a mai...