Lunetistul Wali a plecat din Ucraina: Am trecut aproape de moarte. M-am hotărât într-o oră
Autor: Ciprian Dumitrache
Data publicării:
Wali a relatat cât de aproape a fost fie ucis.

După câteva săptămâni petrecute lupte în Ucraina, Wali, un lunetist canadian, face un bilanț al situației sale și al experiențelor sale de pe teren.

Wali, un lunetist canadian, s-a înrolat pentru a lupta cu rezistența ucraineană împotriva invaziei ruse.

Acesta povestește pentru publicația Bfmtv despre cele trei etape din călătoria sa în Ucraina: ”Prima a fost să intrăm în Ucraina și să ne procurăm arme. (...) A doua parte a fost să luptăm la Irpin și Bucea, am ajutat la eliberarea acestui oraș. (...) Și apoi călătoria în Donbas, în est”.

Wali spune că nu crede că a ucis vreun soldat rus în cele două luni pe care le-a petrecut acolo. "Războiul modern nu este ce îți imaginezi. Am tras mult mai rar decât ce am trimis ca informații pentru artilerie", explică el, precizând că cei care caută senzații tari ar fi dezamăgiți.

Lunetistul spune că a transmis adesea locația tancurilor rusești către bateriile de artilerie ale ucrainenilor sau operatorilor de drone. Bariera lingvistică și comunicațiile radio slabe întârziau uneori acest proces, rușii erau și mai lenți, iar vehiculele țintă erau de obicei în aceeași poziție până când mesajul ajungea la destinație.

A scăpat de două ori ca prin urechile acului

Wali povestește cum, împreună cu Shadow, un alt canadian care venise în Ucraina să lupte, a vrut să se adăpostească într-un bloc din Irpin, o localitate de lângă Kiev, dar forțele ruse l-au reperat.

Un tanc a tras în direcția acestora, dar a lovit apartamentul de alături. Wali și Shadow au reușit să fugă din apartament și, în cele din urmă, au fost salvați de un ucrainean care a tras în ruși cu un lansator portabil de rachete, permițându-le să scape. „Am alergat pentru viața noastră”, își amintește Shadow. 

Cei doi au sărit într-o dubă și au plecat. Deoarece nu mai era spațiu, Shadow a trebuit să se țină de două tetiere în timp ce ușa din spatele lui era încă deschisă. „Dacă aș fi dat drumul, asta ar fi fost”, este sigur lunetistul. Tipul de pe scaunul pasagerului a continuat să tragă în ruși.

În Donbas a fost și mai rău. ”A fost ca al Doilea Război Mondial. Ploaie, noroi, șanțuri”, spun cei doi canadieni care au explicat cât de ușor este să mori în război: într-o dimineață, cei doi au luat poziție într-un șanț, pentru a se ascunde de tancurile rusești și i-a văzut pe doi dintre camarazii lor ieșind din ascunzătoare ca să fumeze. Wali îi avertizase pe cei doi bărbați că rușii puteau să-i repereze, dar ucrainenii au ignorat avertismentul. ”Le-am spus să nu se expună așa, dar nu m-au ascultat”, a declarat fostul militar al Regimentului 22 pentru ziarul canadian La Presse.

Câteva secunde mai târziu, a avut loc o explozie uriașă. „Am căzut înapoi în șanț, pe spate. Ca în filme”, își amintește Shadow. Un ucrainean a murit pe loc, celălalt încă respira, dar nu avea picioare. ”M-am uitat la el, el s-a uitat la mine. Apoi capul i-a căzut în partea dreaptă. Așa a murit”, spune Shadow, camaradul lui Wali.

Momentul a fost teribil pentru Wali, care a estimat că riscurile sunt prea mari. S-a hotărât în ​​aproximativ o oră. A ridicat telefonul și și-a anunțat soția că vine acasă.

În cele din urmă, Wali s-a întors în Canada, unde are o casă lângă Montreal. A ajuns nevătămat, deși, după cum spunea și el, aproape că și-a pierdut viața de mai multe ori pe front. Wali a recunoscut după ultimul incident: „Sunt norocos că sunt în viață, a fost foarte aproape”.

 

Articole similare

Tradiții de respectat în Vinerea Mare a Paștelui

În Vinerea Mare, o zi importantă din săptămâna Sfintelor...


Top citite
Foto: Costinești, flickr/brianj.lowe

Cazarea în Costinești, mai scumpă decât în Bali. Venirea lui Travis Scott a aruncat în aer prețurile

Captura Youtube

La ce a renunțat Feli pentru muzică: O să fie golul inimii mele întotdeauna

Captura Instagram

Kim Kardashian a plimbat câinii Madonnei când era copilă

Foto: Pixabay

Praf saharian peste România. Dr. Beatrice Mahler, avertisment: Ce nu este recomandat în astfel de momente

Președintele SUA, Joe Biden

Joe Biden interzice TikTok în SUA! Ce o să se întâmple

Taylor Swift / Foto: Eva Rinaldi / Flickr

Impactul Taylor Swift! Ce au făcut fanii cântăreței într-un pub din Londra


DC Media Group Audience

Cele mai noi articole

Tradiții de respectat în Vinerea Mare a Paștelui

În Vinerea Mare, o zi importantă din săptămâna Sfintelor...

pixel