Mai multe galerii ale Marelui Muzeu Egiptean, deschise pentru public în aşteptarea marii inaugurări
Autor: Dana Mihai
Data publicării:
Egiptul a deschis marţi pentru public o serie de galerii ale muzeul său emblematic, însă strălucitoarea colecţie "Regele Tutankhamon" şi bărcile solare îngropate lângă piramida lui Keops nu sunt încă disponibile pentru vizitatori, în aşteptarea marii inaugurări a acestei instituţii muzeale, care a fost îndelung amânată, informează Reuters.

Marele Muzeu Egiptean (GEM), o structură grandioasă situată în apropierea Marii Piramide din Giza şi a cărei construcţie a durat peste 20 de ani, trebuia să fie inaugurat iniţial în 2012, dar lansarea a fost în mod repetat amânată din cauza depăşirii bugetului şi a tulburărilor politice.

Prim-ministrul egiptean Mostafa Madbouly a anunţat săptămâna trecută o deschidere de probă, înaintea inaugurării oficiale. Oficialii egipteni au anunţat că mai mulţi lideri mondiali şi-au exprimat interesul pentru a participa la deschiderea oficială, dar fără să precizeze când anume va avea loc evenimentul.

Sala de la intrarea principală în muzeu, care include o scară decorată cu statui înfăţişând faraoni şi o anexă de unde pot fi achiziţionate suvenire, a fost inaugurată pentru public în februarie 2023.

Ali Abu Dshish, membru al Uniunii Arheologilor Egipteni, care a participat marţi la inaugurarea a 12 galerii, a spus că deschiderea de probă a vastului muzeu este o dovadă a faptului că Egiptul deţine în prezent spaţiul necesar pentru a-şi expune antichităţile, inclusiv pe cele restituite de statele şi muzeele occidentale.

Este un mesaj important potrivit căruia ne putem recupera antichităţile împrăştiate în mai multe ţări din lume, a adăugat el.

Kseniia Muse, o turistă din Rusia, a declarat: Suntem atât de fericiţi că suntem aici, că am vizitat aceste frumoase sculpturi... este atât de modern, dar, în acelaşi timp, poţi atinge Antichitatea.

Turismul este o importantă sursă de valută străină pentru Egipt. Guvernul egiptean încearcă că crească numărul turiştilor după ce s-a confruntat cu o penurie îndelungată de valută străină, exacerbată de şocuri externe.

Până acum, cea mai faimoasă colecţie egipteană a fost găzduită de Muzeul Egiptean din Piaţa Tahrir din Cairo, care nu a mai fost modernizat sau renovat de la inaugurarea sa din anul 1902. 

Articole similare

Actriţa Jennifer Lawrence, însărcinată cu al doilea copil

 Actriţa americană Jennifer Lawrence este însărcinată cu...

Lionel Richie anunță turneul 2025 Say Hello To The Hits

Lionel Richie revine în Marea Britanie în 2025, ca parte...


Top citite
Astronomii au identificat originea meteoriţilor care au lovit Terra/Freepik

Astronomii au identificat originea meteoriţilor care au lovit Terra

Foto: Instagram Andreea Antonescu

Săndel Bălan a rupt tăcerea despre absența Andreei Antonescu, din spectacolul Andreei Bălan: S-au certat, s-a tăiat filmul

Captura Instagram

Membrii trupei One Direction, ''complet devastaţi'' de moartea lui Liam Payne

Bruce Springsteen

Noul documentar despre Bruce Springsteen are premiera la Londra

Sursa Foto Instagram Iulia Albu

Război tăcut între Iulia Albu și Mihaela Borcea! Ce a dus la ruptura definitivă dintre ele

Britney Spears șochează din nou: Cea mai genială decizie din viața mea a fost să mă căsătoresc cu mine/ Facebook

Britney Spears șochează din nou: Cea mai genială decizie din viața mea a fost să mă căsătoresc cu mine



Cele mai noi articole

Actriţa Jennifer Lawrence, însărcinată cu al doilea copil

 Actriţa americană Jennifer Lawrence este însărcinată cu...

pixel