Mai puţini bursieri, după ce plafonul mediei s-a modificat de la 8.50 la 9.50. Elevii de clasa V-a nu mai au dreptul la bursă de merit
Autor: Liana Ganea
Data publicării:
Sunt cu aproape 100.000 de elevi mai puțini în anul școlar 2022-2023, față de anul școlar trecut, care nu mai primesc bursă de merit, arată o centralizare a Ministerului Educației.

Sunt 268.299 de elevi în toată țara care primesc burse de merit pentru că au medii de 9.50 sau peste, față de 369.946 de elevi, câți erau în anul școlar trecut. Numărul elevilor care beneficiază anul acesta de burse de merit a scăzut considerabil, cu o treime, după ce în ianuarie, ministrul de atunci, Sorin Cîmpeanu, a modificat plafonul de la care se acordă bursele, de la media 8.50, la 9.50.

La solicitarea Edupedu.ro, ministerul Educației a trimis datele la nivel național privind numărul de elevi care au primit anul trecut burse și numărul elevilor care au dreptul la burse în acest an școlar, 2022-2023. Potrivit centralizării instituției, anul acesta vor primi burse de merit cu aproape 100.000 mai puțini elevi. Astfel, sunt 268.299 de elevi în toată țara care primesc burse de merit, față de 369.946 de elevi câți erau în anul școlar trecut.

Numărul a scăzut cu o treime după ce, în ianuarie anul acesta, fostul ministru al Educației, Sorin Cîmpeanu a schimbat media de la care se acordă bursa de merit. Astfel, elevii care au media 9.50, sau mai mult, primesc burse de merit, și nu de la 8.50, cum era până atunci.

Elevii de clasa a V-a nu mai primesc burse de merit

Un alt motiv pentru care numărul burselor de merit este în scădere este și faptul că prin alt ordin de ministru privind aprobarea criteriilor generale de acordare a burselor, din 12 septembrie 2022, bursa de merit nu se mai acordă elevilor de clasa a V-a. Aceasta se acorda până acum pe baza mediei din semestrul al II-lea, însă anul acesta anul școlar este împărțit altfel, pe module, nu pe semestre. Din această cauză, bursa de merit este acordată doar elevilor din clasele VI-XII, din școlile de stat, prevede ordinul ministrului Educației, motiv pentru care ministerul a fost recent sancționat cu 10.000 de lei de Consiliul Național al Combaterii Discriminării.

În Capitală sunt cu 19.000 mai puțini elevi care primesc burse de merit în acest an școlar, 2022-2023, adică 38.828 de elevi, față de 57.901 de elevi care primeau burse anul trecut școlar, potrivit ministerului Educației.

Cele mai multe burse de merit se acordă anul acesta, după București, în Constanța (11.223 de elevi), Cluj (10.982 de elevi) și Iași (10.871 de elevi). Cele mai puține burse se dau în județul Tulcea, pentru 2.013 de elevi.

Potrivit Hotărârii de Guvern nr. 1138 / 2022, “în anul școlar 2022-2023, cuantumul minim al burselor lunare de performanță, de merit, de studiu și de ajutor social, de care pot beneficia elevii din învățământul preuniversitar cu frecvență, este de:

a) 500 de lei, pentru bursa de performanță;

b) 200 de lei, pentru bursa de merit;

c) 150 de lei, pentru bursa de studiu;

d) 200 de lei, pentru bursa de ajutor social”.

Criterii pentru bursa de merit

Bursele de merit se acordă elevilor care se încadrează în cel puțin unul dintre cazurile următoare:

- au obținut media anuală generală de cel puțin 9,50 și au acumulat cel mult 20 de absențe nemotivate/an în anul școlar anterior, cu excepția elevilor din clasa a IX-a;

- au obținut media de admitere în învățământul liceal sau profesional de cel puțin 9,50 și au acumulat cel mult 20 de absențe nemotivate în anul școlar anterior, pentru elevii din clasa a IX-a;

- au obținut locurile I, II sau III la etapele județene/zonale în cazul învățământului vocațional de artă ale competițiilor școlare naționale organizate de Ministerul Educației;

- au obținut locurile I, II sau III la etapele județene ale competițiilor/concursurilor cultural-artistice, cu caracter sportiv sau cu caracter tehnico-științific, de nivel național, organizate de Ministerul Educației.

Lista competițiilor școlare naționale, precum și lista competițiilor/concursurilor pentru care se acordă bursele de merit este aprobată și publicată anual de Ministerul Educației. Pot primi bursă doar elevii promovați la toate disciplinele, la finalul cursurilor din anul școlar anterior.

Articole similare

Top citite
Astăzi este ziua lui Lady Gaga! Artista a împlinit 38 de ani

Astăzi este ziua lui Lady Gaga! Artista a împlinit 38 de ani

Putin spune că Rusia nu va ataca NATO, dar că avioanele F-16 vor fi doborâte în Ucraina / Foto: Kremlin.ru

Putin spune că Rusia nu va ataca NATO, dar că avioanele F-16 vor fi doborâte în Ucraina

50 Cent confirmă lansarea unui documentar despre Diddy

50 Cent confirmă lansarea unui documentar despre Diddy

Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik

Cum să ai un ten luminos și o piele fină. Trucurile banale

Photo by @solenfeyissa/Unsplash

Sony a primit peste 800.000 de dolari pentru încălcarea drepturilor de autor de către TikTok

Sursa: Facebook / Bruce Springsteen

Bruce Springsteen va primi cea mai prestigioasă distincţie la gala premiilor Ivor Novello


DC Media Group Audience

Cele mai noi articole

50 Cent confirmă lansarea unui documentar despre Diddy

50 Cent a confirmat că va lansa un documentar în care va...

pixel