Maia Morgenstern, acuzată de tăcere totală de Mircea Badea
Autor: Ioana Dinu
Data actualizării:
Data publicării:
Mircea Badea o acuză pe Maia Morgenstern de tăcere totală pe marginea unui subiect care altădată o interesa.

Mircea Badea se referă la Roșia Montană. În 2012, actrița apăruse într-un spot în care ideea era că aurul rezultat în urma exploatării miniere nu ar trebui să fie singurul aspect al discuției. Mesajul campaniei de atunci din video era: „Un om valorează mai mult decât aurul pe care îl poartă. La fel și o țară".

În imaginile clipului de un minut, postat pe YouTube, actrița își smulgea bijuteriile de aur - brățară, lănțișorul și cerceii -, punându-le pe o masă.

Filmat în imagini alb-negru, spotul o prezenta pe Maia Morgenstern așezându-se pe un scaun, la masă, având în spate exploatarea minieră de la Roșia Montană.

„Bună ziua, sunt Maia Morgenstern și vreau să fac o donație celor care au neapărată nevoie de aur", spunea actrița, pe măsură ce își scotea bijuteriile, iar din urmele cerceilor din urechi îi curgea sânge.

„Poftiți, domnilor, tot aurul meu. Numai lăsați-ne în pace", încheie actrița, ridicându-se de la masă.

Acest lucru se întâmpla în 2012. Acum, în 2022, când familii întregi sunt evacuate din Roșia Montană din cauza barajului, nimeni dintre cei care atunci protestau, inclusiv Maia Morgenstern, nu se mai revoltă.

„Mă întrebam unde sunt cei care uniți salvau Roșia Montană. Au zis și ei ceva acum când este pericol cu barajul? Mă întrebam dacă astăzi mai salvează ceva la Roșia Montană. Maia Morgenstern a avut astăzi o postare publică. Am crezut că este despre Roșia Montană, dar nu. Era despre cum s-a îmbrăcat și că este tare mândră. Am crezut că scrie că este alături de Roșia Montană sau că-i salvează de cianuri, ceva acolo. Foarte bine, interesant, deci nu zice nimic de Roșia Montană”, a zis Mircea Badea la Antena 3.

VEZI ȘI: Istoria are umorul ei. Pare un banc cu Grindeanu și Ponta, dar e reală situația. Până și liderul PRO ROMÂNIA a început să râdă

Nivelul apei în lacul de acumulare Tăul Mare, precum şi cursul de apă în aval de baraj sunt monitorizate permanent, de la începutul perioadei de intervenţie (1 octombrie) înregistrându-se o scădere a nivelului apei din lac de 156 cm, anunţă Administraţia Naţională Apele Române pe pagina de Facebook.

„Echipele de la Administraţia Bazinală de Apă Mureş şi cele ale Sistemului de Gospodărire a Apelor Alba acordă sprijin tehnic de mai bine de trei zile autorităţilor judeţene şi locale în operaţiunile de evacuare a apei. Zona de intervenţie - cursul de apă: pârâul Roşia Montană - afluent de dreapta al râului Abrud şi la Acumularea Tăul Mare - aflată în proprietatea şi administrarea UAT Roşia Montană", menţionează ANAR.

Potrivit sursei citate, în această perioadă s-a monitorizat şi măsurat nivelul apei din lacul de acumulare Tăul Mare precum şi nivelul cursului de apă în aval de baraj, s-au efectuat măsurători topografice atât la corpul barajului cât şi la lacul de acumulare, s-au efectuat măsurători geoelectrorezistive pentru determinarea caracteristicilor geotehnice ale corpului barajului, s-a verificat cu un sonar adâncimea apei din lac şi s-a constatat faptul că din cei 18 metri înălţime a apei, din zona turnului de manevră, circa 6 metri sunt colmataţi.

VEZI ȘI: Cea mai bună apă și sănătoasă din România de la robinet. Orașul în care o găsești, o spune medicul Mihail Pautov



„Evacuarea apei va continua până la scăderea nivelului cu 5 metri sub nivelul normal de retenţie. Nivelul apei în lacul de acumulare Tăul Mare, precum şi cursul de apă în aval de baraj sunt monitorizate permanent către specialiştii de la "Apele Române". Evenimentele se află în dinamică. De la începutul perioadei de intervenţie (1 octombrie), s-a înregistrat o scădere a nivelului apei din lac de 156 cm", se mai arată în postarea de pe reţeaua de socializare.

Ultima expertizare a barajului Tăul Mare, aparţinând Primăriei Roşia Montană, judeţul Alba, a fost efectuată în anul 2019 de un expert certificat de Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor pentru evaluarea stării de siguranţă în exploatare a barajelor şi are o valabilitate de 5 ani, până în anul 2024. Acumularea Tăul Mare este încadrată în categoria C de importanţă şi în prezent are ca rol principal activităţi de pescuit sportiv şi agrement, subliniază ANAR.

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a declarat marţi că barajul de la Roşia Montană este stabil şi nu există vreun semnal care să agraveze situaţia existentă.

VEZI ȘI: Aspirina poate face minuni, dar atenție cum o luați! Avertismentul unui medic



„La Roşia Montană echipele lucrează în continuare. Am avut ieri o inspecţie din partea specialiştilor de la ABA Mureş care au venit şi au făcut o scanare cu instalaţii performante pentru a vedea în ce stare se află corpul barajului. În momentul de faţă nu există nicio agravare a situaţiei. Pompele sunt funcţionale şi astăzi vor fi reamplasate pentru a permite reducerea nivelului apei până la cota stabilită împreună cu ISU. Ulterior, după ce împreună cu Institutul de Fizică a Pământului vom valida toate datele de ieri, vom vedea şi ce se întâmplă cu corpul barajului. Vom avea rezultatele la sfârşitul săptămânii cu privire a nivelul apei după care vom analiza posibilitatea tehnică de reparare şi de desfundare. Vom analiza şi în aval care sunt soluţiile pentru a permite oricând o evacuare în siguranţă a cantităţii de apă care se menţine în spatele barajului. Barajul are autorizaţie, cu obligaţia de a se efectua mai multe investiţii din partea autorităţii publice locale. La nivel naţional, aceste baraje de mică capacitate, aflate în administraţia autorităţilor locale necesită autorizare. Unele dintre ele nu sunt autorizate din diverse motive. Un motiv este lipsa fondurilor pentru a face lucrările necesare, un alt motiv fiind eventualele incertitudini cu privire la dreptul de proprietate şi terenurile pe care sunt situate aceste baraje", a spus Tanczos.

Pe data de 1 octombrie 2022, în jurul orei 16:00, reprezentanţii Primăriei Roşia Montană au observat apariţia unei pâlnii de eroziune pe coronamentul barajului Tăul Mare. Fenomenul a apărut în zona din dreptul golirii de fund a barajului. Primarul comunei Roşia Montană a anunţat evenimentul la numărul de urgenţă 112. Ulterior, patru mesaje Ro-Alert au fost transmise populaţiei, în noaptea de sâmbătă spre duminică.

Articole similare

Cum se lucrează pe străzile din București în prag de alegeri

Echipa DCNewsTV a ieșit astăzi pe stradă pentru a vedea...

Ce se întâmplă cu corpul tău când mănânci nuci în fiecare zi

Nucile au o multitudine de efecte benefice asupra...


Top citite
Captura Youtube

Vrei să te stabilești în Norvegia? Daniel Solheim a oferit informații pas cu pas

Captura Youtube

Cum se lucrează pe străzile din București în prag de alegeri

Captura Youtube

Ce este harm reduction. Dr. Alin Popescu: Este un concept foarte generos

Captura Youtube

Ioana Dichiseanu, despre divorțul părinților: Am crezut că Universul meu s-a terminat

foto: Pexels

Ceaiuri bune pentru ameliorarea simptomelor de burnout

Captura Youtube

Dorian Popa a explicat de unde provine vorba "Hâtz Johnule". Totul a plecat din 1994


DC Media Group Audience

Cele mai noi articole

Cum se lucrează pe străzile din București în prag de alegeri

Echipa DCNewsTV a ieșit astăzi pe stradă pentru a vedea...

pixel