Manuscrisul scris de mână al romanului clasic „L’Étranger” de Albert Camus s-a vândut la licitație pentru peste 650.000 de euro
Autor: Mihai Preda
Data actualizării:
Data publicării:
Un manuscris scris de mână al romanului clasic francez „L’Étranger” de Albert Camus s-a vândut pentru mai mult de 650.000 de euro (553.000 de lire sterline) la o licitație, în ciuda misterului legat de motivele pentru care autorul laureat al premiului Nobel pare să fi falsificat și antedatat documentul.

Manuscrisul legat, de 104 pagini, al romanului lui Camus despre un colonist francez din Algeria care ucide un bărbat arab neidentificat, a fost scos la licitație miercuri, la Paris, scrie The Guardian.

Însă documentul nu poartă obișnuitele detalii literare ale unui prim draft corectat și mâzgălit. În schimb, se pare că a fost scris de mână de Camus în 1944, la doi ani după ce romanul a fost publicat în Franța. De ce Camus, care a câștigat premiul Nobel în 1957, a copiat cu migală propriul său roman publicat, de mână, cu pix negru, semnându-l și antedatându-l în aprilie 1940, adăugând desene, săgeți și note aparent umoristice, nu a fost niciodată explicat în mod corespunzător.

Cu Parisul aflat sub ocupație nazistă la acea vreme, se crede că acesta ar fi fost un mod pentru Camus de a strânge fonduri foarte necesare prin falsificarea unui „draft” scris de mână pentru un fan bogat.

„Istoria și datarea precisă a acestuia sunt misterioase, la fel ca și progresul acestui roman ciudat,” a declarat casa de licitații în notele sale.

Identitatea primului cumpărător al manuscrisului falsificat al lui Camus este necunoscută. Acesta a fost vândut ulterior la licitație de două ori, în 1958 și 1991.

„L’Étranger”, tradus în engleză ca „The Stranger” sau „The Outsider”, a avut un tiraj inițial de 4.400 de exemplare, dar a devenit rapid un bestseller și apoi un clasic al literaturii franceze, vânzând milioane de exemplare. Alice Kaplan, profesor la Yale și autoarea cărții „Looking for the Stranger: Albert Camus and the Life of a Literary Classic”, a declarat pentru Le Figaro că nu a văzut manuscrisul, dar că noțiunea unui prim draft falsificat este intrigantă. „Îmi place foarte mult ideea puzzle-ului filozofic pe care acest document îl conține... Dacă Camus își copiază propriul text de mână, este acesta un fals?” a întrebat ea.

Misterul unui manuscris falsificat

Vânzarea acestui manuscris ridică întrebări fascinante despre motivele și intențiile lui Albert Camus. Deși nu se știe exact de ce Camus a recurs la această practică, se speculează că necesitatea financiară din timpul ocupației naziste l-ar fi determinat să creeze un manuscris falsificat pentru a obține sprijin financiar. 

Acest incident adaugă o dimensiune nouă înțelegerii operei lui Camus și sugerează că, dincolo de talentul său literar, autorul a fost, de asemenea, capabil de gesturi ingenioase și pragmatice pentru a-și asigura supraviețuirea și continuitatea carierei.

Articole similare

Erika Isac, acuzată că a copiat piesa BOO HOO

Erika Isac, artista cunoscută pentru hitul „Macarena”,...

Un parc marin, criticat pentru rechinul său fals

Vizitatorii unui parc marin din China şi-au exprimat...

Kendrick Lamar domină 2024 BET Hip Hop Awards

Kendrick Lamar a avut parte de o victorie impresionantă...


Top citite
Foto: Youtube Erika Isac

Erika Isac, acuzată că a copiat piesa BOO HOO

Andreea Bălan și-a iertat tatăl pe scenă, într-un concert la Sala Palatului

Mariah Carey /Instagram

Mariah Carey pe cale să lanseze albumul secret de grunge din anii '90

Photo by Kevin Malik/Pexels

Cât timp poți păstra carnea la congelator fără a-și pierde gustul

Foto: pexels, Diego Sandoval

Un parc marin, criticat pentru rechinul său fals

Sursa: Agerpres

Cluj: Documentarul 'Nasty', inclus în selecţia Festivalului de Film de la Roma



Cele mai noi articole

Erika Isac, acuzată că a copiat piesa BOO HOO

Erika Isac, artista cunoscută pentru hitul „Macarena”,...

Kendrick Lamar domină 2024 BET Hip Hop Awards

Kendrick Lamar a avut parte de o victorie impresionantă...

Un parc marin, criticat pentru rechinul său fals

Vizitatorii unui parc marin din China şi-au exprimat...

pixel