Marile case de discuri dau în judecată generatorii de cântece AI Suno și Udio pentru încălcarea drepturilor de autor
Autor: Mihai Preda
Data actualizării:
Data publicării:
Marile case de discuri au intentat procese împotriva generatorilor de cântece artificial intelligence (AI) Suno și Udio, acuzând startup-urile de muzică AI că exploatează lucrările înregistrate ale artiștilor de la Chuck Berry la Mariah Carey.

Asociația Industriei de Înregistrări din America (RIAA) a anunțat luni procesele intentate de case de discuri, inclusiv Sony Music Entertainment, UMG Recordings și Warner Records, scrie AP via Yahoo News.

Un caz a fost depus în instanța federală din Boston împotriva Suno AI, iar celălalt în New York împotriva Uncharted Labs, dezvoltatorul Udio AI.

CEO-ul Suno AI, Mikey Shulman, a declarat într-un e-mail că tehnologia este „proiectată pentru a genera ieșiri complet noi, nu pentru a memora și reproduce conținut preexistent” și nu permite utilizatorilor să facă referințe la artiști specifici.

Shulman a spus că startup-ul său din Cambridge, Massachusetts, a încercat să explice acest lucru caselor de discuri, „dar în loc să discute cu bună credință, au revenit la vechiul lor manual condus de avocați.”

Udio nu a răspuns imediat solicitărilor de comentarii.

Președintele și CEO-ul RIAA, Mitch Glazier, a declarat într-un comunicat scris că industria muzicală colaborează deja cu dezvoltatori AI responsabili, dar a spus că „serviciile neautorizate precum Suno și Udio, care pretind că este 'corect' să copieze munca de-o viață a unui artist și să o exploateze pentru propriul profit fără consimțământ sau plată, întârzie promisiunea unei AI cu adevărat inovatoare pentru noi toți.”

AI a fost un subiect intens dezbătut în industria muzicală, cu discuții variind de la posibilitățile creative ale noii tehnologii până la preocupările legate de legalitatea acesteia. În martie, Tennessee a devenit primul stat american care a adoptat legislație pentru protejarea compozitorilor, interpreților și altor profesioniști din industria muzicală împotriva potențialelor pericole ale inteligenței artificiale. Susținătorii au spus că scopul este să se asigure că instrumentele AI nu pot replica vocea unui artist fără consimțământul acestuia.

Luna următoare, peste 200 de artiști au semnat o scrisoare deschisă trimisă de organizația non-profit Artist Rights Alliance, solicitând companiilor de tehnologie AI, dezvoltatorilor, platformelor, serviciilor de muzică digitală și platformelor să înceteze utilizarea AI pentru a încălca și devaloriza drepturile artiștilor umani.

Articole similare

Actriţa Jennifer Lawrence, însărcinată cu al doilea copil

 Actriţa americană Jennifer Lawrence este însărcinată cu...

Lionel Richie anunță turneul 2025 Say Hello To The Hits

Lionel Richie revine în Marea Britanie în 2025, ca parte...


Top citite
Astronomii au identificat originea meteoriţilor care au lovit Terra/Freepik

Astronomii au identificat originea meteoriţilor care au lovit Terra

Foto: Instagram Andreea Antonescu

Săndel Bălan a rupt tăcerea despre absența Andreei Antonescu, din spectacolul Andreei Bălan: S-au certat, s-a tăiat filmul

Bruce Springsteen

Noul documentar despre Bruce Springsteen are premiera la Londra

Captura Instagram

Membrii trupei One Direction, ''complet devastaţi'' de moartea lui Liam Payne

Britney Spears șochează din nou: Cea mai genială decizie din viața mea a fost să mă căsătoresc cu mine/ Facebook

Britney Spears șochează din nou: Cea mai genială decizie din viața mea a fost să mă căsătoresc cu mine

Jennifer Lawrence, sursa instagram

Actriţa Jennifer Lawrence, însărcinată cu al doilea copil



Cele mai noi articole

Actriţa Jennifer Lawrence, însărcinată cu al doilea copil

 Actriţa americană Jennifer Lawrence este însărcinată cu...

pixel