Massive Attack și concertul lor revoluționar pentru mediu
Autor: Mihai Preda
Data publicării:
Massive Attack, legendara trupă de trip-hop din Bristol, a fost un susținător activ al problemelor de mediu de ani de zile. Acum, își concentrează atenția asupra industriei muzicale cu un concert inovator care va avea loc luna viitoare în orașul lor natal.

„Viitorul pe care îl alegem este în mâinile fiecăruia dintre noi care trăiește acum.” Aceste cuvinte, rostite de fostul lider al climatului ONU, Christiana Figueres, sunt prezente pe piesa „#CLIMATEEMERGENCY”, lansată în 2020 de Massive Attack. Trupa și-a concentrat eforturile în ultimii ani pe probleme de mediu, iar acum organizează un concert acasă, la Bristol, care va fi cel mai ecologic concert de această dimensiune din istorie, scrie BBC.

Show-ul, un festival de o zi numit Act 1.5, va avea loc pe 25 august în Clifton Down, un parc mare din vestul orașului Bristol. Festivalul va include și prestații ale trupei irlandeze de folk Lankum și ale rapperului american Killer Mike, printre alți artiști. „Producția spectacolului este inovatoare din toate punctele de vedere ale decarbonizării și va crea un model pentru modul în care pot fi produse spectacolele live”, spune Robert Del Naja, cunoscut și sub numele de 3D, de la Massive Attack, pentru BBC. „Inovațiile și reducerile de emisii vor vorbi de la sine.”

Act 1.5 este culminarea anilor de muncă ai trupei pentru un viitor mai prietenos cu clima pentru industria muzicală. În 2019, Del Naja a declarat pentru BBC că Massive Attack a început să facă turnee în Europa cu trenul pentru a reduce emisiile de carbon, iar în 2021, trupa a colaborat cu Tyndall Centre for Climate Research pentru a publica un plan pentru un viitor cu emisii scăzute de carbon pentru muzica live.

Multe dintre măsurile stabilite în acel raport sunt puse în aplicare la Act 1.5. Întregul festival va fi alimentat cu energie regenerabilă și surse de baterii, inclusiv utilizarea camioanelor electrice pentru instalarea infrastructurii. Fiecare punct de vânzare a alimentelor va oferi mâncare pe bază de plante, procurată din lanțuri de aprovizionare locale, iar deșeurile vor fi minimizate prin utilizarea farfuriilor și tacâmurilor compostabile și redistribuirea surplusului de alimente.

„Este minunat să fac parte dintr-un eveniment cu emisii scăzute de carbon atât de semnificativ și inovator”, spune profesorul Carly McLachlan de la Tyndall Centre, unul dintre autorii raportului. „Massive Attack și Act 1.5 au creat o comunitate de organizații aici – noi colaborări, lucruri făcute diferit, experimentând și învățând în domeniul energiei, deșeurilor și transportului.”

Transportul publicului va fi o problemă cheie în viitorul sustenabilității muzicii live. Multă atenție a fost acordată obiceiurilor de călătorie ale muzicienilor celebri – artistul muzical cu cele mai mari încasări din 2023 a fost Taylor Swift, care a folosit intensiv avioanele private și a fost criticată pentru aceasta, generând chiar și un gen de meme-uri.

Dar amprenta de carbon a unui interpret și chiar a întregii sale operațiuni de turneu este doar o parte a poveștii. Turneele mari atrag mii de fani care călătoresc la fiecare spectacol, adesea cu mașina și uneori chiar zburând pe plan intern sau internațional pentru a fi acolo. Toate acestea contribuie la transformarea transportului publicului în cel mai mare contribuitor la emisiile de carbon ale muzicii live – aproximativ 41% din amprenta totală, conform unui studiu din 2023 realizat de organizația non-profit de sustenabilitate A Greener Future.

Pentru a descuraja călătoriile pe distanțe lungi, trupa a oferit inițial bilete pentru codurile poștale locale (pentru Bristol, Bath și zonele înconjurătoare Gloucestershire, Swindon și Taunton). O altă soluție evidentă a fost încurajarea publicului să călătorească cu transportul public, iar în acest sens, Massive Attack a colaborat pentru Act 1.5 cu platforma britanică de rezervări de bilete de tren Train Hugger, care contribuie cu un sfert din veniturile sale la restaurarea peisajului britanic.

„Suntem prima platformă de bilete de tren din Marea Britanie unde, de fiecare dată când cineva rezervă un bilet, plantăm un copac”, spune co-fondatorul Felix Tanzer. „Planificăm să plantăm 20.000 de stejari pentru acest spectacol.” Copacii vor fi plantați în James Wood, lângă Taunton, la 40 de mile de Bristol.

Plantarea copacilor are beneficii enorme și tangibile pentru mediu, ajutând la crearea de habitate pentru plante și animale și absorbind cantități mari de dioxid de carbon. Pentru Tanzer, însă, captarea imaginației publicului este la fel de importantă ca și captarea carbonului.

„În cele din urmă, oamenii găsesc lucrurile legate de captarea carbonului plictisitoare”, spune el. „Cantitatea medie de carbon sechestrat într-un copac este de o tonă, dar nimeni nu știe cum arată o tonă de carbon. Toată lumea știe cum arată o pădure, însă – și aici, în Marea Britanie, avem cele mai degradate păduri din Europa.”

„Este vorba despre punerea infrastructurii în loc, dar și despre furnizarea motivației”, continuă el. „Dacă le spui oamenilor: 'Aceasta va fi o experiență teribilă, dar va salva planeta', oamenii nu vor dori să o facă.”

La fel, Massive Attack a recunoscut necesitatea de a stimula oamenii să călătorească cu trenul la concertul lor din Clifton Down. Așadar, oferă călătorilor cu trenul privilegii speciale: acces la un bar VIP cu toalete separate, bilete suplimentare pentru pre-vânzare și transferuri gratuite către și de la gară cu autobuze electrice. De asemenea, colaborează cu rețeaua locală de trenuri, Great Western Railway, pentru a pune la dispoziție cinci trenuri suplimentare pentru fani.

Industria muzicală poate lua inspirație dintr-o sursă neașteptată atunci când vine vorba de măsuri progresive și ecologice de transport: lumea fotbalului. Există o lungă istorie în Marea Britanie a cluburilor de fotbal care închiriază trenuri și autobuze suplimentare pentru fanii deplasării și subvenționează tarifele, dar nu este o practică standard în industria muzicală.

„Cluburile de fotbal sunt cu mult înaintea festivalurilor de muzică în această privință”, spune Tanzer. „Fotbalul face asta de decenii.”

Act 1.5 are o altă legătură mai directă cu lumea fotbalului. Energia sustenabilă a festivalului este furnizată de Ecotricity, al cărui proprietar, industriașul ecologic Dale Vince, deține și clubul de fotbal Forest Green Rovers din Liga Națională. Sub conducerea lui Vince, clubul a trecut la un model orientat spre mediu, iar în 2018 a fost declarat primul club de fotbal carbon-neutral certificat de ONU din lume.

Crucial, Act 1.5 va vedea instalarea unei infrastructuri de energie regenerabilă – o stație de transformare a energiei și stâlpi de alimentare – care poate fi folosită în spectacolele viitoare. „Alături de plantarea celor 20.000 de copaci rezistenți la carbon, această infrastructură va fi moștenirea acestui spectacol”, spune Tanzer. „Lucruri precum alimentările permanente cu energie regenerabilă în zonă, în locul abordării tradiționale a unui festival, care presupune apariția cu o mulțime de generatoare și arderea a tone de diesel într-un câmp.”

Pentru fanii Massive Attack, spectacolul ar putea rămâne memorabil din motive ce depășesc impactul său ecologic inovator. „[Acesta] poate fi ultima dată când cântăm la Bristol, așa că am acordat multă atenție asigurării că experiența este cât mai bogată posibil”, spune Del Naja. „Este un moment special din mai multe motive.”

Desigur, pentru ca schimbarea durabilă să prindă rădăcini, va fi nevoie de mai mult decât evenimente ocazionale și va necesita o schimbare de abordare din partea artiștilor și a locurilor de desfășurare la nivelul întregii industrii. Au fost înregistrate unele progrese în acest sens, conform Li-Ya Mar de la Planet Reimagined, o organizație de mediu al cărei proiect Amplify are ca scop construirea unei mișcări climatice bazate pe fani în industria muzicală. „Billie Eilish a fost vocală și a dat exemplu, cerând opțiuni de hrană pe bază de plante în locurile [de turneu] și găzduind grupuri de mediu locale la spectacolele sale pentru a crește conștientizarea crizei climatice și a promova acțiuni”, spune ea.

Coldplay, pe de altă parte, susține că și-a redus emisiile în turneul lor mondial din 2022 cu 59% față de turneul anterior – încă o operațiune cu o amprentă de carbon enormă, dar un progres lăudabil totuși.

Artiștii populari au o platformă uriașă și exercită o influență semnificativă asupra publicului lor, ceea ce înseamnă că au un rol de jucat în schimbarea atitudinilor publicului. „Ceea ce am descoperit prin cercetările noastre cu Ticketmaster, LiveNation și iHeart Radio este că majoritatea fanilor susțin artiștii care vorbesc despre schimbările climatice”, spune Mar, „și mulți ar fi dispuși să ia măsuri climatice, cum ar fi semnarea unei petiții legate de climă și votul pe baza problemelor climatice, atunci când artiștii lor preferați îi invită să se alăture eforturilor.”

Ea menționează trupa de indie-pop AJR, care încurajează fanii la fiecare oprire din turneul lor de vară să se implice cu autoritățile locale pe probleme climatice, de la electrificarea autobuzelor școlare până la extinderea pistelor pentru biciclete. „Așa cum a spus Adam Met de la AJR, toți muzicienii pot folosi platformele lor pentru a sprijini acțiuni climatice semnificative: 'Era 'taci și cântă' a luat sfârșit.'”

Articole similare

Selena Gomez este oficial miliardară

Valoarea netă a Selenei Gomez a depășit 1 miliard de...

Concertele din acest WEEKEND de la RADIODCNEWS

Vă invităm să ascultați cele mai electrizante și...


Top citite
FOTO: Agerpres

Filmul atât de lung încât spectatorii au primit o pauză de 15 minute la premieră

Selena Gomez este oficial miliardară

Selena Gomez este oficial miliardară

Captura Instagram

Michele Morrone a scris un story în limba română: Fac un apel la televiziuni

Sursa - Pexels

Clătite proteice fără făină – micul dejun perfect pentru un boost de energie

Nicușor Dan

Capitala sărbătorește 565 de ani. Nicușor Dan: Va avea loc cel mai mare eveniment de video mapping din lume

FOTO: Pexels

Mierea românească de salcâm, vedeta Festivalului European BIO și al Tradițiilor Locale


DC Media Group Audience

Cele mai noi articole

Selena Gomez este oficial miliardară

Valoarea netă a Selenei Gomez a depășit 1 miliard de...

Concertele din acest WEEKEND de la RADIODCNEWS

Vă invităm să ascultați cele mai electrizante și...

pixel