Mecanism de sprijin pentru Ucraina pe timp de iarnă
Autor: radiodcnews Team
Data publicării:
Șeful Cancelariei Prim-Ministrului, Mircea Abrudean, - la conferința “Solidari cu Ucraina”, în cadrul căreia a fost adoptat un mecanism de sprijin pentru Ucraina pe timp de iarnă.

Șeful Cancelariei Prim-Ministrului, Mircea Abrudean, a participat la conferința de nivel înalt “Solidari cu Ucraina”, în cadrul căreia a fost lansat „Mecanismul de la Paris”, menit să eficientizeze coordonarea asistenței acordate Ucrainei pe timp de iarnă, să răspundă nevoilor identificate de autoritățile de la Kiev în timp real și să garanteze reziliența infrastructurilor în cinci sectoare de bază: accesul la energie, la apă, la sănătate, transport și produse alimentare. 


Reprezentantul Guvernului României a prezentat demersurile de sprijinire a Ucrainei  umanitar, economic și energetic, precum și în domeniul gestiunii situațiilor de urgență. Șeful Cancelariei Prim-Ministrului a exprimat disponibilitatea țării noastre de a intensifica eforturile de asistență acordată Ucrainei pe mai multe direcții principale, cu precădere pentru restabilirea funcționalitatea infrastructurii energetice a acesteia. S-a referit, de asemenea, la găzduirea de către România a facilității de adăpost RescEU, la demersurile autorităților centrale și locale de primire a refugiaților ucraineni, la mobilizarea capacităților de cazare și sprijin a refugiaților pe durata iernii, la importanța hub-ului umanitar de la Suceava. Ministrul a arătat, totodată, că România rămâne o verigă importantă pe noile coridoare de tranzit a cerealelor, participând astfel la menținerea economiei Ucrainei în funcțiune, și a subliniat hotărârea țării noastre de a extinde capacitatea de tranzit a cerealelor atât la punctele de trecere a frontierei, cât și în porturi și terestru. În context, a mai adus în discuție consecințele extinse ale războiului și asupra unor țări ca Republica Moldova, care are, de asemenea, nevoie de sprijinul comunității internaționale.


La final, ministrul Mircea Abrudean a reafirmat angajamentul României de a continua susținerea Ucrainei din punct de vedere economic, umanitar, securitar, politic și juridic, atât în ce privește nevoile pe termen scurt, cât și în privința identificării unor mecanisme de dezvoltare și reconstrucție pe termen lung.


Conferința “Solidari cu Ucraina” a avut loc la Paris, pe 13 decembrie, și a fost coorganizată de Franța și Ucraina, fiind prezidată de președinții Emmanuel Macron și Volodimir Zelenski, cu participarea primei doamne a Ucrainei, Olena Zelenska, a prim-ministrului Ucrainei, Denys Shmyhal, a președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a numeroși șefi de stat și de guvern, miniștri și alte oficialități din 55 de țări. Au fost prezenți, de asemenea, reprezentanți ai celor mai importante organizații internaționale, instituții bancare, entități europene. 


Evenimentul a reunit parteneri, donatori și instituții cu obiectivul de a oferi sprijin imediat poporului ucrainean, în perspectiva depășirii iernii, în condițiile distrugerii de către Federația Rusă a infrastructurilor civile ale Ucrainei.
Ministrul francez de externe, Catherine Colonna, a anunțat, înainte de încheierea lucrărilor conferinței, că până la acel moment contribuțiile anunțate în cursul zilei se apropiau de 1 miliard euro.

Articole similare

50 Cent confirmă lansarea unui documentar despre Diddy

50 Cent a confirmat că va lansa un documentar în care va...

Astăzi este ziua lui Lady Gaga! Artista a împlinit 38 de ani

Lady Gaga, născută Stefani Joanne Angelina Germanotta pe...


Top citite
Astăzi este ziua lui Lady Gaga! Artista a împlinit 38 de ani

Astăzi este ziua lui Lady Gaga! Artista a împlinit 38 de ani

Teo Trandafir, captură video Youtube EGO

Teo Trandafir, veste tristă. Proiectul la care a renunțat complet: „Nu voi mai avea timp”

50 Cent confirmă lansarea unui documentar despre Diddy

50 Cent confirmă lansarea unui documentar despre Diddy

Putin spune că Rusia nu va ataca NATO, dar că avioanele F-16 vor fi doborâte în Ucraina / Foto: Kremlin.ru

Putin spune că Rusia nu va ataca NATO, dar că avioanele F-16 vor fi doborâte în Ucraina

Sursa: Facebook / Bruce Springsteen

Bruce Springsteen va primi cea mai prestigioasă distincţie la gala premiilor Ivor Novello

Photo by @solenfeyissa/Unsplash

Sony a primit peste 800.000 de dolari pentru încălcarea drepturilor de autor de către TikTok


DC Media Group Audience

Cele mai noi articole

50 Cent confirmă lansarea unui documentar despre Diddy

50 Cent a confirmat că va lansa un documentar în care va...

pixel