"Megalopolis" - Epopeea lui Coppola și criza de viziune a Hollywood-ului
Autor: Mihai Preda
Data publicării:
În ciuda unui buget uriaș de 120 de milioane de dolari și a numelui legendar al lui Francis Ford Coppola la cârmă, perspectivele filmului SF "Megalopolis" par descurajante. Reacțiile timpurii negative, descriindu-l drept "atât de prost și atât de trist", vin ca o lovitură dură pentru ambițioasa creație a regizorului trilogiei "Nașul".

Într-un articol publicat recent de The Hollywood Reporter, un executiv al unui studio (rămas anonim) a punctat dureros că acesta este tipul de film pe care nimeni din industrie nu vrea să-l finanțeze, susținând lipsa unui potențial comercial. Iar adevărata ironie rezidă în finalul articolului: "Megalopolis va avea premiera la Cannes", relatează Wired.

Această critică prematură, chiar dacă filmul are în distribuție nume precum Adam Driver, nu îi va distruge cariera lui Coppola. Omul a supraviețuit unor eșecuri cu mult mai răsunătoare. Mai degrabă, reacțiile de acest tip semnalează o criză acută de viziune la Hollywood.

Săptămâna aceasta, criticii Bilge Ebiri (Vulture) și Matt Zoller Seitz (RogerEbert.com) au lansat apeluri înflăcărate pentru ca "Megalopolis" să fie primit cu brațele deschise. Amintind de proiecte precum "Dracula" sau "Din Inimă" – eșecuri inițiale, devenite între timp clasice – au subliniat că Francis Ford Coppola merită o șansă.

Fac și eu un apel, de această dată către cinefili: Suntem obișnuiți cu campanii de crowdfunding și susținere pentru salvarea proiectelor riscante. Hollywoodul nu crede în "Megalopolis"? Streamingul nu e convins? Cui îi pasă? O petiție cu susținere masivă poate oferi o campanie de marketing capabilă să rivalizeze cu cea pe care și-o dorește Coppola.

Nu am văzut încă "Megalopolis", dar știu atât: Shia LaBeouf este în el (motiv de îngrijorare), dar și Nathalie Emmanuel sau Aubrey Plaza sunt prezente. Detaliile intrigii sunt puține, dar știm că e vorba de un New York aflat în declin pe care un arhitect idealist (Driver) vrea să-l transforme în utopie, în timp ce primarul cinic al orașului (Giancarlo Esposito) i se opune.

Chiar dacă "Megalopolis" se va dovedi a fi "prost", ar putea fi acel tip de prost genial. Cea mai bună science-fiction este confuză și provocatoare. "Jupiter Ascending", "2001: O Odisee Spațială" – sunt ciudate, dar geniale. SF-ul există pentru a imagina viitorul, iar viziunea lui Coppola, începută în anii '80 și finanțată cu banii din afacerea sa cu vinuri, merită văzută.

Francis Ford Coppola nu are, probabil, nevoie de ajutorul nostru. Este, la urma urmei, însuși Coppola. Dar cineva ar trebui să-și asume acest risc. Hollywood-ul rămâne fără idei. Poate că peste 30 de ani, când inteligența artificială va scrie "Terminator 10", "Megalopolis" va fi un cult-classic.

Articole similare

Rugăciune pentru Săptămâna Patimilor Domnului

Această rugăciune poate fi rostită în Săptămâna...

Echilibrul dintre viața profesională și personală

Cu toate cerințele și responsabilitățile zilnice, poate...

Rugăciuni pentru ziua de Florii

Aceste două rugăciuni se pot rosti în Duminica de Florii.

Rugăciunea zilei de vineri

Această rugăciune ar trebui citită în fiecare zi de vineri.


Top citite
Captura Instagram

Selly s-a împăcat cu Adrian Elicopter de luptă. Videoclipul cu cei doi are aproape 1 milion de vizualizări (VIDEO)

Captura Youtube

Tania Popa a vorbit despre colaborarea cu Selly la filmul Buzz House: Mi-a zis să-i arăt cum o să fac, să vadă dacă o sa fac bine/În capul meu a fost: 'Tuți...

Fotografie de la PhotoMIX Company/Pexels

Activitățile de lucru cu publicul suspendate între 1 și 6 mai, anunță MAI

Fotografie de la Pixabay

Pe insula Capri, italienii nu mai au loc de turişti

Shakira / FOTO: Facebook

Shakira dezvăluie că problemele financiare ale familiei i-au dat o dorință neobosită de a reuși

Britney Spears sărbătorește sfârșitul luptelor juridice cu tatăl ei/Facebook

Britney Spears sărbătorește sfârșitul luptelor juridice cu tatăl ei


DC Media Group Audience

Cele mai noi articole

Prințul Harry așteptat la Londra, apoi în Nigeria cu Meghan

Prințul Harry se va întoarce în Marea Britanie pentru a...

Paris Hilton declară că noul ei album are de toate

Paris Hilton susține că cel de-al doilea album de studio...

pixel