"Megalopolis" - Epopeea lui Coppola și criza de viziune a Hollywood-ului
Autor: Mihai Preda
Data publicării:
În ciuda unui buget uriaș de 120 de milioane de dolari și a numelui legendar al lui Francis Ford Coppola la cârmă, perspectivele filmului SF "Megalopolis" par descurajante. Reacțiile timpurii negative, descriindu-l drept "atât de prost și atât de trist", vin ca o lovitură dură pentru ambițioasa creație a regizorului trilogiei "Nașul".

Într-un articol publicat recent de The Hollywood Reporter, un executiv al unui studio (rămas anonim) a punctat dureros că acesta este tipul de film pe care nimeni din industrie nu vrea să-l finanțeze, susținând lipsa unui potențial comercial. Iar adevărata ironie rezidă în finalul articolului: "Megalopolis va avea premiera la Cannes", relatează Wired.

Această critică prematură, chiar dacă filmul are în distribuție nume precum Adam Driver, nu îi va distruge cariera lui Coppola. Omul a supraviețuit unor eșecuri cu mult mai răsunătoare. Mai degrabă, reacțiile de acest tip semnalează o criză acută de viziune la Hollywood.

Săptămâna aceasta, criticii Bilge Ebiri (Vulture) și Matt Zoller Seitz (RogerEbert.com) au lansat apeluri înflăcărate pentru ca "Megalopolis" să fie primit cu brațele deschise. Amintind de proiecte precum "Dracula" sau "Din Inimă" – eșecuri inițiale, devenite între timp clasice – au subliniat că Francis Ford Coppola merită o șansă.

Fac și eu un apel, de această dată către cinefili: Suntem obișnuiți cu campanii de crowdfunding și susținere pentru salvarea proiectelor riscante. Hollywoodul nu crede în "Megalopolis"? Streamingul nu e convins? Cui îi pasă? O petiție cu susținere masivă poate oferi o campanie de marketing capabilă să rivalizeze cu cea pe care și-o dorește Coppola.

Nu am văzut încă "Megalopolis", dar știu atât: Shia LaBeouf este în el (motiv de îngrijorare), dar și Nathalie Emmanuel sau Aubrey Plaza sunt prezente. Detaliile intrigii sunt puține, dar știm că e vorba de un New York aflat în declin pe care un arhitect idealist (Driver) vrea să-l transforme în utopie, în timp ce primarul cinic al orașului (Giancarlo Esposito) i se opune.

Chiar dacă "Megalopolis" se va dovedi a fi "prost", ar putea fi acel tip de prost genial. Cea mai bună science-fiction este confuză și provocatoare. "Jupiter Ascending", "2001: O Odisee Spațială" – sunt ciudate, dar geniale. SF-ul există pentru a imagina viitorul, iar viziunea lui Coppola, începută în anii '80 și finanțată cu banii din afacerea sa cu vinuri, merită văzută.

Francis Ford Coppola nu are, probabil, nevoie de ajutorul nostru. Este, la urma urmei, însuși Coppola. Dar cineva ar trebui să-și asume acest risc. Hollywood-ul rămâne fără idei. Poate că peste 30 de ani, când inteligența artificială va scrie "Terminator 10", "Megalopolis" va fi un cult-classic.

Articole similare

Top citite
Captura Instagram

George Simion în trending! Maneaua lansată de Tzancă Uraganu face furori pe internet

Sursa: Freepik

Află ce nu ai voie să faci de Intrarea Maicii Domnului în biserică

Captura Youtube

Miley Cyrus a vorbit despre diferența de vârstă dintre ea și iubitul ei, Maxx Morando

Sursa Foto: Facebook Pedro Sarracino

O banană proclamată operă de artă, vândută cu 6,2 milioane de dolari în cadrul unei licitaţii la New York

Ike și Tina Turner în 1971

Cher și sfatul care i-a schimbat viața Tinei Turner

Captura Facebook

Află când se difuzează "Singur Acasă"



Cele mai noi articole

Cher și sfatul care i-a schimbat viața Tinei Turner

În noile sale memorii, Cher: The Memoir, Part One,...

pixel