Trupa Coldplay anunță că va susține cel mai mare concert din istoria sa
Anunțul a fost făcut chiar de...
Economice, fiabile, confortabile, atractive, avansate din punct de vedere tehnologic și, mai presus de toate, sustenabile din punct de vedere ecologic - acestea sunt câteva dintre principalele caracteristici pe care șoferii de astăzi le caută și le așteaptă de la mașinile noi.
De aceea, accentul se pune din ce în ce mai mult pe mașinile moderne electrice și hibride care răspund tuturor nevoilor șoferilor, fie că aceștia caută mașina perfectă pentru ei și familia lor, fie că au nevoie de ea pentru muncă.
Oferta de pe piața de mașini electrice este în creștere datorită cererii mari, dar și a focusului industriei, care se îndreaptă din ce în ce mai mult către un viitor „electrificat”.
Prognozele spun că în zece ani este realist să ne așteptăm ca toate mașinile noi de pe piață să fie electrificate. Aceste schimbări majore, precum și reglementările stricte de mediu, schimbă încet atitudinile și dorințele șoferilor, chiar și în Croația, care se află în spatele în ceea ce privește numărul de vehicule electrice înmatriculate.
Principalul obstacol este prețul lor, care este mult peste prețul mașinilor pe benzină sau diesel.
Cu toate acestea, stimulentele oferite prin Rabla Plus, de aproape 10 mii de euro pentru electrice și 5 mii de euro pentru plug-in hibrid, sunt printre cele mai mari din Europa.
Cu Rabla Plus, investiția în mașinile electrice se recuperează rapid pentru anumiți clienți, în primul rând companii și companii de taxi, deși chiar și fără stimulente sunt o investiție mai bună și profitabilă pe termen lung.
Dar cum alegi mașina perfectă pentru tine când există atât de multe opțiuni. Alegerea unei mașini electrice este la fel cu alegerea unei mașini convenționale.
Există câteva întrebări la care trebuie să știți răspunsul înainte de a începe măcar căutarea:
Ce tip de caroserie ai nevoie (limuzină, SUV, break etc.)?
Cât timp ai de gând să-l conduci?
De câte locuri ai nevoie?
Ce marca de masina preferi?
De cât spațiu pentru bagaje aveți nevoie?
Cât de profitabilă este mașina?
Care este bugetul maxim pe care ți-l poți permite?
De asemenea, trebuie să-ți clarifici dilema majoră dacă este mai bine să alegi un vehicul complet electric sau un hibrid?
Există mai multe tipuri de vehicule hibride, dar în esență, toate folosesc două sau mai multe surse de energie pentru propulsie, în loc de una ca în mașinile tradiționale. Cea mai comună este o combinație între un motor pe benzină sau diesel cu un motor electric.
Mașinile hibrid clasic au baterii de capacitate redusă, în majoritate de 0,5 până la 2 kWh, și nu este posibilă încărcarea lor dintr-o sursă externă, dar curentul este generat în timpul frânării și prin funcționarea motorului clasic și este stocat în baterie și utilizat în deplasare, în accelerație puternică sau în timpul condusului ușor constant. .
Mild hybrid a fost creat pentru a îndeplini cât mai eficient standardele foarte stricte privind gazele de eșapament și pentru a reduce și mai mult consumul, dar folosesc o baterie foarte mică - 48 V sau uneori 12 V și sisteme care funcționează la o tensiune mai mică decât mașinile electrice.
Prin urmare, de departe cele mai populare sunt mașinile hibride plug-in, pe care le puteți încărca la priză, la o stație de încărcare sau acasă, și dispun de un sistem cu motor termic. Aceste mașini au o baterie mai mare decât hibrizii obișnuiți, astfel încât pot parcurge în mod electric distanțe mai lungi și, spre deosebire de mașinile complet electrice, au siguranță unui alt tip de propulsie diesel sau pe benzină.
Plug-in hybrid este o alegere practică tocmai pentru că nu depinzi de stațiile de încărcare precum mașinile electrice. De exemplu, la călătoriile lungi, nu trebuie să vă gândiți unde veți găsi următoarea benzinărie și să calculați când va trebui să o umpleți, ci pur și simplu, continuați călătoria cu benzină sau motorină.
La mașinile full electrice, autonomia este încă destul de mică. În timpul condusului ușor în oraș sau într-o singură încărcare a bateriilor, care au în general o capacitate de 30 până la 100 kWh, acestea vor acoperi maxim 400 - 500 km. Totuși, de îndată ce apăsați puțin mai tare pedala de accelerație, de exemplu pe autostradă, autonomia scade rapid și rareori o mașină electrică poate parcurge mai mult de 300 de km cu o viteză constantă de aproximativ 120 km/h. Nu este deloc practic dacă călătoriți mult și conduceți pe autostradă, pentru că și la cele mai rapide stații de încărcare trebuie să vă încărcați mai mult de o oră.
Pe de altă parte, dacă aveți nevoie de o „mașină pentru oraș”, electricele sunt o alegere excelentă.
Din cauza problemelor de autonomie, mulți șoferi sunt mai înclinați să aleagă un hibrid plug-in, care este mult mai practic. La majoritatea mașinilor plug-in, autonomia reală electrică este de aproximativ 30 până la 50 km, ceea ce este ideal pentru conducerea ușoară în oraș.
Cu toate acestea, chiar și atunci când nu mai există energie electrică în baterie, multe hibride plug-in Hybrid sunt destul de economice, deoarece funcționează ca hibrizii clasici, așa că, datorită sistemului de frânare regenerativă, bateria se reîncarcă singură la frânare sau când motorul clasic funcționează.
Anunțul a fost făcut chiar de...
Aproape 12 miliarde de euro...
Încoronarea regelui Charles al...
Billie Eilish a fost aleasă...
Laureatul Premiului Nobel a...
Andreea Bănică nu a mai...