Mesaje secrete de la lucrătorii centralei nucleare din Zaporojie: „Suntem ostaticii rușilor, iar răpirile sunt zilnice”
Autor: , Ciprian Dumitrache | Dată: 12 aug 2022, 14:28
Doi lucrători de la cea mai mare centrală nucleară din Europa au povestit pentru BBC cum se desfășoară viețile angajaților centralei.

Forțele ruse au ocupat Zaporijjia, cea mai mare centrală nucleară din Europa, de la începutul lunii martie.

Cu toate acestea, este încă operată de tehnicieni ucraineni. De asemenea, Moscova a fost acuzată recent că a folosit centrala „ca scut”, în timp ce trupele sale lansează rachete de acolo către ținte din apropiere.

Rușii, potrivit guvernatorului Dnipropetrovskului, au tras peste 120 de rachete înspre orașul Nikopol, care este separat de Zaporijjia doar de râul Nipru. Unele obuze au căzut în apropierea depozitului de combustibil nuclear uzat, care deține 174 de containere cu material foarte radioactiv, iar organul de pază nuclear al ONU spune că dacă luptele nu se opresc și inspectorii nu au acces, există un „risc real de catastrofă nucleară." 

Ucraina și Rusia se acuză reciproc de zile întregi că au provocat un dezastru nuclear. Situația reală este neclară, dar riscurile sunt mari, avertizează BBC.

Un lucrător al centralei nucleare a relatat pentru BBC câteva detalii din interior. A vorbit despre amenințările cu care se confruntă zilnic, răpirile din ce în ce mai frecvente aleatorii, precum și de temerile privind o potențială „contaminare radioactivă a regiunii” sau de un dezastru nuclear.

Svitlana și Mîkola sunt două nume de cod ale surselor BBC, pentru a-i proteja de represaliile rușilor.

„Sunt sub stres constant”, spune Svitlana, care a vorbit cu reporterii BBC prin mesaje text.

Ea și colegul ei Mikola pot folosi acum doar carduri SIM rusești, iar semnalul este foarte limitat.

„Nu mai pot lucra ca înainte. Săptămâna trecută nici nu am putut veni la locul meu de muncă. Era prea periculos. Sâmbătă, o stație de azot-oxigen a fost bombardată, ceea ce a provocat un incendiu. „Ca prin minune, oamenii care au lucrat acolo au supraviețuit atacului”, a spus Svitlana.

Un locuitor din Enerhodar, unde se află uzina din Zaporojie, a declarat pentru BBC că prețurile în magazine și farmacii sunt acum de patru ori mai mari decât în ​​teritoriul încă controlat de Ucraina și că există un deficit de medici. Majoritatea bancomatelor sunt, de asemenea, închise.

"Este foarte greu din punct de vedere psihologic să suporti asta. Soldații umblă peste tot cu arme și suntem cu toții ostaticii lor", spune Svitlana.

Rusia este acuzată că a plasat 500 de soldați în centrala nucleară, iar Svitlana confirmă că rușii o folosesc ca bază militară.

"Personalul este acum ostatic rușilor. Ei au închis internetul, au lăsat doar telefoane fixe, iar mâncarea este servită doar într-o singură sală de mese. Au transformat celelalte încăperi în bazele lor", relatează Mîkola, colegul ei, prin intermediul mesaje text.

Acesta continuă: "Nu ne este permis accesul pe acoperiș, au construit acolo posturi de observație. Clădirea de antrenament a devenit și baraca lor. Din ce în ce mai mult, personalul este răpit chiar când își termină tura".

Nu se știe de ce au loc răpirile - dar locuitorii cred că este o metodă rusă de intimidare.

Svitlana și Mikola mai spun că rușii lasă gunoi peste tot centrala nucleară - dar susțin și că, din fericire, personalul poate opera în continuare centrala nucleară.

Articole similare

Top citite
Nora Dincă

Jurnalista Nora Dincă, mărturisire după moartea actorului Doru Ana: M-am gândit mult dacă să fac această confesiune publică. Această descoperire a fost pentru mine un cutremur de mare magnitudine

Mircea Badea

Maia Morgenstern, acuzată de tăcere totală de Mircea Badea

Dr. Mihail Pautov: Cum poți scăpa de 7 - 8 kilograme într-o lună

Răspuns după derapajul lui Cezar Ionașcu privind declarațiile despre Delia care nu vrea să aibă copii

Dana Sota

Secretul de frumusețe al Danei Sota. Împlinește 60 de ani, dar arată de maximum 30! Oricine poate face acasă acest truc / video

Mircea Badea

Mircea Badea: Nu pot fi bănuit că aș fi un fan al lui Vasile Dîncu, dar trebuie să o spun


Cele mai noi articole

Top căutări pe Google în 2022

Vezi în articol topul căutărilor românilor pe Google în 2022.