Meteo. Vin temperaturi ridicate / Roxana Bojariu, despre STRATUL de zăpadă: Când vom face o MEDIE, reducere de 80% în scenariul pesimist
Autor: Ciprian Dumitrache
Data actualizării:
Data publicării:
Temperaturile urcă până la 19 grade în următoarele 2 săptămâni.

Prognoza ANM arată o încălzire a vremii în majoritatea regiunilor, ziua de luni fiind ultima în care se vor mai înregistra temperaturi foarte scăzute. Maximele de la mijlocul acestei săptămâni vor ajunge chiar și la 20 de grade, urmând ca săptămâna 28 martie - 03 aprilie să vină cu valori de 14...18 grade.

Stratul de zăpadă în următoarele decenii. Scenariul moderat: scădere până în 50%

Roxana Bojariu arată că anii fără ninsori vor vor fi tot mai des întâlniți.

”Nu vor excluse episoade chiar severe, cu viscol, până spre sfârșitul secolului, numai că acestea vor fi foarte rare. Când vom face o medie, practic, vom vedea că grosimea stratului de zăpadă a scăzut foarte mult. Avem astfel de proiecții care ne arată că, într-un scenariu pesimist, putem ajunge cu reduceri ale stratului de zăpadă de până la 75-80% față de valorile din intervalul de referință, 1971-2000.

Climatologul mai arată că scăderea stratului de zăpadă va fi mai temperată în zona de munte, în special pe versanții nordici.

”Se reduce și acolo, dar nu este atât de pronunțat. (Reducerea n.r.) pronunțată este în sud”, subliniază Bojariu.

Climatologul mai arată că scăderea emisiilor de CO2 ar ajuta ca reducerea stratului de zăpadă să fie de maxim 50%.

”Într-un scenariu moderat (...) spre sfârșitul secolului avem o reducere de până în 50% față de intervalul de referință. Vedem cât de importantă este reducerea emisiilor la nivel global”, a mai declarat Roxana Bojariu, la Digi24.

Radio DC News · Roxana Bojariu, strat de zăpadă până în anul 2100.m4a

Vreme în următoarele 2 săptămâni

MUNTENIA

Media temperaturilor maxime va crește de la 10 grade în prima zi, până în jurul a 17 grade în ziua de 24 martie, apoi va avea variații între 14 și 18 grade. Minimele termice vor porni de la o medie de -4 grade în prima dimineață și vor ajunge să se situeze, în medie, între 4 și 6 grade, în ultimele dimineți.

Probabilitatea pentru precipitații, în general slabe cantitativ, va fi mai ridicată în jurul datei de 25 martie și după data de 27 martie.

OLTENIA

Până la mijlocul primei săptămâni media temperaturilor maxime va avea variații între 10 și 19 grade, apoi se va situa, în general, între 16 și 18 grade. Media minimelor termice va fi în
creștere treptată, de la -4 grade în prima dimineață, până la 5...6 grade în ultimele dimineți. Probabilitatea de precipitații, în general slabe cantitativ, va fi în creștere începând cu data de 27 martie.

BANAT

Vremea va fi mai rece decât în mod normal în prima zi, când se vor înregistra maxime medii în jurul valorii de 10 grade. Ulterior, din 22 martie, se va încălzi, astfel încât media maximelor se va situa, până la finalul lunii, între 15 și 18 grade, valori apropiate de mediile multianuale. Regimul termic diurn se va menține asemănător și la începutul lunii aprilie, cu maxime în medie de 16...17 grade. Temperaturile minime vor avea o tendință de creștere ușoară și treptată, de la valori medii de -2 grade, în noaptea de 22 martie, spre valori de 5...6 grade, în nopțile din perioada 1-3 aprilie.
Probabilitatea de apariție a precipitațiilor, la început la nivel local, apoi pe arii relativ extinse, va fi în creștere în intervalul 28 martie – 3 aprilie.

TRANSILVANIA

Vremea va fi mai rece decât în mod normal în prima zi, când se vor înregistra maxime medii în jurul valorii de 8 grade. Ulterior, din 22 martie, se va încălzi, astfel încât media maximelor se va situa, până la finalul lunii martie, între 12 și 15 grade, valori apropiate de mediile multianuale. Regimul termic diurn se va menține asemănător și la începutul lunii aprilie, cu maxime în medie în jurul a 14 grade. În primele nopți (22-24 martie) vremea va fi rece, cu minime medii de -4...-3 grade, apoi temperaturile nocturne vor avea o tendință de creștere ușoară și treptată, spre valori medii de 1...2 grade, în nopțile din perioada 1-3 aprilie. Probabilitatea de apariție a precipitațiilor, la nivel local, va fi în creștere după data de 28 martie.

MARAMUREŞ

În cursul zilei de 21 martie vremea va fi mai rece decât în mod normal, cu maxime medii ce se vor situa în jurul valorii de 10 grade, dar ulterior între 22 și 24 martie se va încălzi, astfel încât media maximelor va oscila între 14 și 16 grade, valori apropiate de mediile multianuale. De altfel, un regim termic diurn asemănător se va menține până la finalul lunii martie, cât și în primele zile ale lunii aprilie. Temperaturile minime vor avea o tendință de creștere ușoară și treptată, de la valori medii de -2 grade, în noaptea de 22 martie, spre valori de 3...4 grade în nopțile din perioada 1-3 aprilie.
Probabilitatea de apariție a precipitațiilor, la început la nivel local, apoi pe arii relativ extinse, va fi mai ridicată în intervalul 28 martie – 3 aprilie.

MOLDOVA

Vremea se va încălzi. Media maximelor va fi de 10 grade în prima zi și va ajunge să se situeze în general între 14 și 17 grade, iar a minimelor, va crește, de la -4 grade în prima dimineață, până în jurul a 4 grade la sfârșitul intervalului. Trecător vor fi precipitații în general slabe cantitativ, în jurul datei de 25 martie și după data de 28 martie.

DOBROGEA

În prima săptămână media temperaturilor maxime va oscila între 8 grade în primele trei zile și 14 grade în data de 24 martie. În cea de-a doua săptămână nu vor mai fi variații termice diurne semnificative, iar media maximelor va avea valori, în general, între 12 și 14 grade. Minimele termice vor fi în general în creștere, de la o medie de -2 grade în prima dimineață, până în jurul a 6 grade la sfârșitul intervalului. Temporar se vor semnala precipitații slabe cantitativ, cu o probabilitate mai mare în jurul datei de 25 martie și începând cu data de 28 martie.

LA MUNTE

Valorile termice vor fi în general în creștere. Media maximelor va avea variații între 0 și 6 grade, iar a minimelor între -10 și 0 grade. După data de 24 martie vor fi posibile precipitații, în general slabe cantitativ, aproape în fiecare zi.

Articole similare

Top citite
Captura Youtube

Alin Oprea a dezvăluit povestea emoționantă din spatele piesei "Atât de Singur"

Sursa: captură Youtube DC NEWS

Horoscop 13 mai 2024. Ce zodii au parte de proiecte noi /video

Sursa: captură Youtube TVR

Moare sau nu moare regele? Victor Rebengiuc: "Nu am nimic special"

Captura Youtube

Victoria la Eurovision 2024: Nemo susține introducerea opțiunii pentru al treilea gen în Elveția

Sursa: captură Youtube Xtra Night Show

Cream se topește din nou după o fostă iubire. Unde s-a mutat artista? /video

Sursa: Freepik

Dorul, sentiment românesc. De ce nu putem traduce termenul în alte limbi


DC Media Group Audience

Cele mai noi articole
pixel