"Micul dejun al campionilor" - Alimentația atleților pentru Jocurile Olimpice de la Paris 2024
Autor: Mihai Preda
Data publicării:
Sloganul „Micul dejun al campionilor” este cunoscut de mulți, dar pentru atleții de elită, alimentația este mult mai complexă decât un simplu bol de cereale.

Pentru a se pregăti de Jocurile Olimpice de la Paris din 2024, aceștia trebuie să își atingă obiectivele nutriționale pentru a-și optimiza forța, energia și rezistența necesare unei performanțe medaliabile. Ei pun în aplicare planuri pentru a se asigura că provocările călătoriilor internaționale și ale restaurantelor din Satul Olimpic nu le vor împiedica performanțele, scrie Yahoo Life.

La urma urmei, trebuie să mănânci ca un olimpic pentru a performa ca unul. Iată cum unii membri ai Echipei SUA reușesc acest lucru.

Sunny Choi, breaking

Pentru prima dată în istoria Jocurilor Olimpice, breaking-ul (o formă de dans urban) va fi inclus în competiție, iar Sunny Choi nu lasă nimic la voia întâmplării, nici măcar meniul chef-ului executiv al Satului Olimpic, Charles Guilloy.

„Sinceră să fiu, am multe preferințe dietetice când mă antrenez și unele restricții. Întotdeauna am probleme să mănânc aproape oriunde mă duc. Sunt mereu pregătită mental pentru călătorii”, spune Choi.

Ce și-a împachetat: „Îmi cumpăr ouă fierte la pachet, deoarece sunt bogate în proteine și ușor de consumat oricând am nevoie. Îmi iau și somon afumat sau ton și niște biscuiți. Întotdeauna am pachețele de fulgi de ovăz”, spune Choi. De asemenea, călătorește cu suplimente și pudre proteice în caz că nu își atinge obiectivul de proteine. „Sunt pescetariană, așa că nu am prea multe surse de proteine cu adevărat înalte.”

Masa înainte de competiție: „Să faci flipping (mișcări acrobatice) pe stomacul plin este ca și cum te-ai urca într-un montagne russe pe stomacul plin. Acestea sunt lucruri pe care pur și simplu nu le faci”, spune ea, menționând că va lăsa „un interval destul de mare” între masă și oricare dintre rundele în care concurează.

Plăcerea vinovată: „Am o slăbiciune pentru dulciuri, și asta nu dispare când mă antrenez”, spune Choi, care a colaborat cu Incredible Egg pentru a crea un custard bogat în proteine pentru a-și satisface poftele. „Dacă mi-ai spune că pentru a merge la Olimpiadă ar trebui să renunț complet la dulciuri, s-ar putea să fi spus nu.”

Megumi Field, natație artistică

Tânăra de 18 ani tocmai a absolvit liceul și se pregătește pentru a înota și a studia la Universitatea Stanford. Înainte de a începe cursurile, se îndreaptă spre Paris și își ajustează nutriția.

„Am experimentat mult”, spune Field despre planul său de mese pentru antrenamente și competiții. „Timp de trei luni mâncam literalmente aceleași lucruri și apoi evaluam cum funcționau pentru mine.” Apoi ajusta o masă sau un ingredient pentru lunile următoare pentru a se asigura că se simte cel mai bine cu rutina.

Pentru Jocuri, a stabilit să mănânce boluri cu iaurt, pui cu orez sau salate și multe gustări.

Ce și-a împachetat: Gustările ei preferate sunt batoanele de ovăz Bobo’s, batoanele de fructe That’s It și granola Purely Elizabeth. „Ne place să mâncăm multe carbohidrați cu digestie rapidă pentru că proteinele pot părea foarte grele, iar corpul nostru este obosit și poate dura mult timp să le digereze”, spune ea despre ea și colegii ei.

Masa înainte de competiție: „Dacă concurăm la 8 p.m. (ora Parisului), ultima masă probabil ar fi pe la 2 p.m.,” spune ea, menționând că ar lua o gustare între timp. „Încerc să am cel puțin patru ore înainte de a concura în care nu prea mănânc mult.”

Plăcerea vinovată: Ceea ce așteaptă cel mai mult în timpul competiției este să mănânce un croissant, „pentru că îmi doresc cu adevărat un croissant franțuzesc”, spune ea.

Nick Itkin, scrimă

Chiar și ca un scrimer de top la proba de floretă, nervii pot interveni între Itkin și un mic dejun consistent. „Îmi este destul de greu să mănânc mult dimineața,” spune el. Dar cu siguranță recuperează pe parcursul zilei.

Ce și-a împachetat: De obicei îl poți prinde fără batoane de gustări și fructe, dar Itkin promite că are suplimente la îndemână. „Uneori doar mâncarea nu este suficientă dacă mă antrenez foarte intens. Așa că iau toate vitaminele suplimentare pentru a mă asigura că sunt sănătos și îmi mențin corpul,” spune el. „Și multe electroliți.”

Masa înainte de competiție: „Scopul meu este să mănânc mulți carbohidrați cu o zi înainte și în ziua competiției,” spune el. Și, spre deosebire de alți atleți, Itkin spune că poate continua să ia gustări în timp ce concurează.

Plăcerea vinovată: „Gustările energizante,” spune el. „Acesta este principalul lucru pe care îl consum când fac scrimă.”

Evy Leibfarth, canotaj/kayak

Conform sportului ei și celor trei evenimente pentru care s-a calificat să concureze, Leibfarth este bună la a merge cu fluxul.

„Nu am un plan de mese stabilit pe care îl urmez. Am obiective stabilite pentru cât de multă proteină am nevoie zilnic. Și am o imagine clară în minte despre ce trebuie să fac pentru a-mi alimenta corpul,” spune ea. „Nu fac nimic special sau nu schimb nimic pentru curse.”

Ce și-a împachetat: „De fapt, de obicei aduc macaroane cu brânză la pachet, care evident nu sunt un aliment de performanță bun,” spune ea. „Este doar unul dintre acele alimente de confort pentru cazul în care chiar am probleme cu mâncarea la competiții. Dar asta este probabil singurul lucru pe care îl împachetez cu mine. Restul, găsesc oriunde mă aflu.”

Masa înainte de competiție: Deși nu este pretențioasă la mâncare, îi place totuși să verifice o masă înainte de o competiție importantă. „Încerc lucrurile înainte să le mănânc în ziua unei curse. Văd cum mă afectează în antrenament mai întâi,” spune ea, menționând că ceva simplu, cu proteine, este preferatul ei.

Plăcerea vinovată: Mâncatul în oraș. „Când călătoresc, îmi place să petrec primele câteva zile ale taberei de antrenament găsind restaurante care îmi plac,” spune ea.

Indiferent de sport sau preferințe alimentare, atleții olimpici își ajustează dieta pentru a se asigura că sunt în formă maximă în ziua competiției. Fiecare detaliu contează când vine vorba de a concura la cel mai înalt nivel și, cu o alimentație adecvată, aceștia sunt pregătiți să aducă acasă medalii de aur pentru Echipa SUA.

Articole similare

Selena Gomez este oficial miliardară

Valoarea netă a Selenei Gomez a depășit 1 miliard de...

Concertele din acest WEEKEND de la RADIODCNEWS

Vă invităm să ascultați cele mai electrizante și...


Top citite
FOTO: Agerpres

Filmul atât de lung încât spectatorii au primit o pauză de 15 minute la premieră

Selena Gomez este oficial miliardară

Selena Gomez este oficial miliardară

Captura Instagram

Michele Morrone a scris un story în limba română: Fac un apel la televiziuni

Sursa - Pexels

Clătite proteice fără făină – micul dejun perfect pentru un boost de energie

Nicușor Dan

Capitala sărbătorește 565 de ani. Nicușor Dan: Va avea loc cel mai mare eveniment de video mapping din lume

FOTO: Pexels

Mierea românească de salcâm, vedeta Festivalului European BIO și al Tradițiilor Locale


DC Media Group Audience

Cele mai noi articole

Selena Gomez este oficial miliardară

Valoarea netă a Selenei Gomez a depășit 1 miliard de...

Concertele din acest WEEKEND de la RADIODCNEWS

Vă invităm să ascultați cele mai electrizante și...

pixel