Miliardarul care a sfidat gravitația: Prima ieșire în spațiu a unui civil
Autor: Dana Mihai
Data publicării:
Miliardarul din domeniul tehnologiei Jared Isaacman a devenit primul civil care a efectuat o ieșire în spațiu joi dimineață, după ce anterior a călătorit mai departe de Pământ decât oricare alt om de la misiunile Apollo pe Lună.

Imaginile impresionante surprind momentul în care Isaacman, în vârstă de 41 de ani, iese din capsula Crew Dragon a SpaceX, în fața vastului vid al spațiului, puțin înainte de ora 7 dimineața.

„Avem multă treabă de făcut pe Pământ, dar de aici, planeta pare cu adevărat perfectă”, a declarat Isaacman după ce a ieșit din nava spațială, cu Pământul strălucind sub el.

Acest moment vine după ce SpaceX a amânat cu câteva ore lansarea planificată a ieșirii în spațiu. Nu a fost oferită imediat nicio explicație pentru întârziere, dar compania a transmis pe X (fostul Twitter) că „toate sistemele sunt în stare bună”.

Isaacman și cei trei membri ai echipajului său au început pregătirile pentru această aventură imediat după ce au intrat pe orbită marți, într-un zbor de cinci zile.

Aceștia au purtat costume speciale, dezvoltate în colaborare cu Isaacman, care au asigurat siguranța echipajului pe durata misiunii de două ore. Deși legat de navă pentru siguranță, Isaacman a fost primul civil care a experimentat o astfel de ieșire în spațiu.

O ieșire mai lungă, fără legătură cu nava, nu a fost posibilă deoarece doar costumele NASA sunt echipate cu jetpack-uri necesare pentru o revenire în siguranță.

Capsula Crew Dragon nu are un sas presurizat, ceea ce a însemnat că toți membrii echipajului au purtat noile costume spațiale pentru a-i proteja de condițiile dure din vidul spațiului.

Alături de Isaacman s-au aflat inginerii SpaceX Sarah Gills și Anna Menon, precum și fostul pilot al Air Force Thunderbirds, Scott „Kidd” Poteet. Gills era programată să-l însoțească pe Isaacman în ieșirea în spațiu, un privilegiu rezervat până acum doar astronauților profesioniști.

Misiunea a atins o altitudine de aproape 870 de mile deasupra Pământului, depășind Stația Spațială Internațională și stabilind un nou record de distanță, depășit anterior doar de Proiectul Gemini al NASA din 1966.

Doar cei 24 de astronauți care au participat la misiunile Apollo spre Lună s-au aventurat mai departe în spațiu. Cu toate acestea, pentru Isaacman, aceasta este doar prima dintre cele trei călătorii pe care le-a achiziționat de la Elon Musk în 2022.

Isaacman, care nu a dezvăluit public prețul acestor misiuni, a fost și parte din primul grup de turiști spațiali în 2021, stabilind recordul pentru primul zbor în jurul Pământului fără un astronaut profesionist la bord.

Youtube video image

Articole similare

Shakira, deranjată de un fan! Ce a putut bărbatul să-i facă

Shakira pare să fi fost deranjată de un fan care a...

Miley Cyrus a fost dată în judecată pentru piesa "Flowers"

Miley Cyrus este acuzată că ar fi copiat un hit al lui...


Top citite

Cântărețul român care a plătit 320 de euro pentru o apă în Germania

Miley Cyrus/ Captura Video

Miley Cyrus a fost dată în judecată pentru piesa "Flowers"

Foto: captură Netflix /Netflix a fost dat în judecată! "Squid Game" este o copie a filmului "Luck"

Netflix a fost dat în judecată! "Squid Game" este o copie a filmului "Luck"

Foto: Agerpres

Eminem: Crimele lui Tupac și Biggie au fost un joc de domino, iar Diddy este vinovat

Captura Youtube

Shakira, deranjată de un fan! Ce a putut bărbatul să-i facă

Familia regală a decupat-o pe Meghan Markle din fotografia de ziua de naștere a Prințului Harry/Sursa foto Agerpres

Familia regală a decupat-o pe Meghan Markle din fotografia de ziua de naștere a Prințului Harry



Cele mai noi articole

Shakira, deranjată de un fan! Ce a putut bărbatul să-i facă

Shakira pare să fi fost deranjată de un fan care a...

Miley Cyrus a fost dată în judecată pentru piesa "Flowers"

Miley Cyrus este acuzată că ar fi copiat un hit al lui...

pixel