Mircea Geoană: ”Să mă scol cu 2009 în cap și să mă culc cu 2009 în cap? Nu, mulțumesc! E la deșeuri”
Autor: Ciprian Dumitrache
Data actualizării:
Data publicării:
Mircea Geoană a vorbit, într-un interviu acordat la sfârșitul anului trecut, despre temele actuale de pe agenda internațională, dar a rememorat și momentele tensionate din campania prezidențială din 2009.

Actualul Secretar General Adjunct al NATO remarcă schimbările tot mai accelerate la nivel global care vor remodela societățile.

”Nimeni nu poate să stea liniștit, chiar dacă lucrează în meserii inovatoare ca IT, computer science”, este de părere Geoană, care anticipează o reașezare complet diferită a pieței muncii.

”N-o să mai avem, sper, șocuri strategice și militare foarte mari, pentru că suntem la adăpost, dar aceste lucruri vor fi înlocuite de o nesiguranță, o nevoie de a fi permanent alert, pentru că nu ști dacă o să prinzi a doua parte a carierei tale atât de liniar cu meseria pe care o ai astăzi, cu contextul socio-economic pe care îl ai astăzi. Cred că este o schimbare foarte convulsivă generată de noile tehnologii. Inteligența artificială, big data, computerele cuantice, biotehnologiile, uitați-vă la cibernetic ce se întâmplă. Este război în toată regula”, mai spune înaltul oficial al NATO.

2009, la ”deșeuri”

Geoană a vorbit și despre alegerile prezidențiale din 2009, pierdute la limită în fața lui Traian Băsescu.

”Nu începe totul, nu se termină totul cu politica, chiar la nivelul cel mai mare”.

Întrebat dacă regretă că nu a folosit și alte mijloace în 2009, fostul președinte al PSD a mărturisit că mai are momente în care se gândește dacă nu ar fi fost cazul să apeleze și la altfel de tehnici de campanie.

”A fost un moment foarte greu. Știai că ai câștigat, te pregăteai să câștigi și te trezești brusc că... Și apoi a început, în cascadă, totul să meargă la vale. N-a fost ușor deloc, dar cred că am un mod destul de echilibrat de a vedea lucrurile, poate am și o minte care știe să pună deoparte zgura și mizeria să o trateze la deșeuri. E la deșeuri, pentru că lucrurile astea nu dispar niciodată. Sunt acolo, dar am avut tăria să trec peste ele și să-mi dau seama că rețeta care mi-a adus succes în viață e valabilă în continuare. Chiar după ce nu am mai făcut politică la vârf, am avut plăcerea să fac alte lucruri care-mi plac.

Uneori mă gândeam dacă aș fi făcut lucruri care nu-mi stau în caracter, ar fi fost mai bine. Întrebarea asta am avut-o, o mai am undeva, dar o pun la deșeuri pentru că, altfel, nu mă lasă să merg înainte, nu mă lasă să mă bucur de viață și nu mă las să îmi văd de treabă, până la urmă. Toată ziua să mă scol dimineață cu 2009 în cap și să mă culc cu 2009 în cap? Nu, mulțumesc!”, a adăugat Geoană zâmbind.

Youtube video image

Unde e România acum?

Geoană este de părere că modelele alternative, adică dictatura și societățile închise, trebuie respinse cu fermitate, dar că modelul democratic și economic din prezent este perfectibil.

”Este evident că economia liberă este superioară cele centralizate, dar dacă ea nu are elemente de corecție, este normal ca cei tineri să fie nemulțumiți (...) Nici modelul nostru economic nu livrează ce trebuie să livreze. Tinerii sunt nervoși și supărați că societatea este injustă, este condusă uneori greșit, că nu li se oferă o șansă corectă”.

”Partea plină a paharului, într-o lume în schimbare, este că de data asta suntem de partea Occidentului transatlantic, în mod organic, chiar dacă mai avem de construit un rol de influență și un loc la masă. De data asta am aliat întreg Occidentul, și neamțul, și francezul, chiar dacă uneori mai există elemente de competiție și în interiorul familiei. Este prima oară când avem partea mai prosperă, mai așezată, mai democratică a Planetei...ăsta e un mare lucru.”, crede DSG NATO

Citește și: Comandant militar: Dacă Putin vrea să ocupe Ucraina, ar trebui să apeleze la un element cheie. ”E nevoie de 500-600 de mii de soldați ruși pentru o invazie totală”

Despre alternativa Est-Vest

”Nu este armonie perfectă, dar, pe de altă parte, vedem modelul care ni se propune de la Est și din Asia: din nou, un model totalitar, din nou, prigoană împotriva opozanților politici. Îmi doresc ca români să creadă în continuare că democrația este mai bună decât dictatura, să creadă că o societate deschisă este mai bună ca una în care ți-e frică să vorbești sau să scrii ceva pe on-line și, chiar dacă democrația este un sistem perfectibil, să pot să-mi schimb liderii dacă nu-mi plac. Să pot să-i schimb prin vot, nu să stea acolo cocoțați la putere, timp de 20 de ani, fără să pot să le fac ceva, sau să-mi bag oponentul politic în pușcărie sau să-l otrăvesc. Nu-i totul perfect aici, dar dacă mă uit la alternativă, alternativa este ceva care este absolut inacceptabil pentru noi”, conchide Geoană.

Vezi și: Plata impozitelor în Sectorul 4 - doar online. Vezi unde sunt instalate aparatele de încasare de tip SelfPay

Macron merge pe varianta energiei nucleare. ”Nici vântul nu suflă, nici soarele nu străluceşte toată ziua"

Articole similare

Traian Băsescu a spus dacă va candida la europarlamentare

Traian Băsescu a spus dacă va candida la...


Top citite
Captura Instagram

Mihai Bendeac, mesaj emoționant după dispariția lui Gabriel Cotabiță: Iartă-mă. Deși e prea târziu

Captura Facebook

A murit Gabriel Cotabiță

Captura Facebook

Marius Bațu s-a stins din viață

Captura Youtube

Gheboasa lansează a doua manea în sprijinul lui Ciucă și PNL. Versuri: Domnul generalul Ciucă pe timp de război/A mers înainte, n-a făcut pași înapoi

”De ce mă expui acum?”. Fiica lui Marcel Pavel nu a vrut să apară în concertul de Crăciun

Sursa foto: Facebook

Eleganță regală: Regele Frederik și Regina Mary își dezvăluie noile portrete oficiale



Cele mai noi articole

Marius Bațu s-a stins din viață

A fost membru fondator al trupei Poesis, una dintre cele mai iubite formații...

A murit Gabriel Cotabiță

Artistul Gabriel Cotabiță s-a stins din viață la vârsta de 69 de ani. 

pixel