Misofonia: Tulburarea care afectează tot mai multe persoane
Autor: Echipa RadioDCNews
Data publicării:
Un studiu recent a relevat că una din cinci persoane din Marea Britanie suferă de misofonie. Ce reprezintă această tulburare și cum afectează tot mai multe persoane?

Dacă anumite sunete, precum mestecatul alimentelor, tastatul pe laptop sau respirația profundă, te enervează în mod excesiv și nu te poți controla în a-ți manifesta furia, este posibil să suferi de misofonie. Este important să știi că nu ești singurul în această situație. Un studiu realizat la Universitatea Oxford a constatat că 18,4% din populația generală din Regatul Unit se confruntă cu această tulburare, așadar nu trebuie să te îngrijorezi.

Ce este misofonia? 

Reacția extrem de negativă la anumite sunete produse de alte persoane este cunoscută sub numele de misofonie. Această tulburare poate determina dezgust, iritare, furie și chiar panică în unele cazuri.

Medicul Jane Gregory, principalul autor al studiului publicat în revista "Plos One", a explicat că misofonia este mult mai mult decât o simplă enervare. Această tulburare te face să te simți captiv într-o capcană, fără a putea scăpa de sunetul neplăcut. De multe ori, cei care suferă de misofonie se simt rușinați din cauza reacțiilor lor intense la sunetele emise de persoanele apropiate.

Cele mai enervante sunete 

Sunetele care declanșează misofonie pot varia de la o persoană la alta. Mestecatul puternic, sforăitul, respirația profundă și căscatul sunt doar o parte dintre ele. Pe lista sunetelor declanșatoare poate fi orice zgomot brusc, scârțâit, o voce tare, dar și anumite sunete silențioase, precum o șoaptă. 

Conform studiului, s-a observat că doar 13,6% dintre participanții la cercetare erau conștienți de existența misofoniei, indicând faptul că mulți oameni care suferă de această tulburare nu sunt familiarizați cu termenul care descrie reacțiile lor negative. De asemenea, analiza a arătat că misofonia este întâlnită în mod frecvent atât în rândul bărbaților, cât și în rândul femeilor și are tendința de a fi mai puțin severă pe măsură ce persoanele înaintează în vârstă.

Dr. Jane Gregory, specialistă în domeniu, a recomandat efectuarea de cercetări suplimentare în viitor pentru a înțelege mai bine cauzele misofoniei și pentru a găsi modalități de ajutor pentru persoanele care se confruntă cu această tulburare.

Articole similare

Selena Gomez este oficial miliardară

Valoarea netă a Selenei Gomez a depășit 1 miliard de...

Concertele din acest WEEKEND de la RADIODCNEWS

Vă invităm să ascultați cele mai electrizante și...


Top citite
FOTO: Agerpres

Filmul atât de lung încât spectatorii au primit o pauză de 15 minute la premieră

Selena Gomez este oficial miliardară

Selena Gomez este oficial miliardară

Captura Instagram

Michele Morrone a scris un story în limba română: Fac un apel la televiziuni

Sursa - Pexels

Clătite proteice fără făină – micul dejun perfect pentru un boost de energie

Nicușor Dan

Capitala sărbătorește 565 de ani. Nicușor Dan: Va avea loc cel mai mare eveniment de video mapping din lume

FOTO: Pexels

Mierea românească de salcâm, vedeta Festivalului European BIO și al Tradițiilor Locale


DC Media Group Audience

Cele mai noi articole

Selena Gomez este oficial miliardară

Valoarea netă a Selenei Gomez a depășit 1 miliard de...

Concertele din acest WEEKEND de la RADIODCNEWS

Vă invităm să ascultați cele mai electrizante și...

pixel