Mormântul tracic de la Sveștari, deschis pentru un nou sezon turistic
Autor: Cristian Cîșleanu
Data publicării:
Află mai multe despre mormântul tracic de la Sveştari.

Mormântul tracic de la Sveştari s-a deschis pentru noul sezon turistic şi primeşte deja turişti, a declarat pentru BTA ghidul turistic Elena Dimitrova. Mormântul, cu cariatidele sale remarcabile, este unul dintre monumentele bulgăreşti aflate pe lista patrimoniului cultural şi natural mondial al UNESCO din 1985.

Potrivit Elenei Dimitrova, circa 14.000 de turişti din întreaga lume au vizitat mormântul în 2023, inclusiv turişti din Franţa, România, Spania şi Italia.

"Turiştii care vin aici spun că sunt impresionaţi şi că nu au mai văzut niciodată un astfel de loc", a declarat Dimitrova, conform Agerpres.

Ceea ce diferenţiază mormântul de toate celelalte este faptul că, după ce a fost complet excavat şi explorat, a fost construită o cameră în jurul lui, iar ansamblul îngropat.

"Vizitatorii au posibilitatea de a se plimba în jurul mormântului şi de a-i vedea pereţii exteriori. Niciun alt mormânt din ţara noastră nu oferă acest lucru", a spus Dimitrova.

Mormânt construit în secolul al III-lea î.Hr.

Mormântul a fost construit în secolul al III-lea î.Hr. pentu a adăposti rămăşiţele pământeşti ale unui bogat rege al geţilor. Cele mai remarcabile decoraţiuni din mormânt se găsesc în camera funerară - 10 figuri feminine (cariatide) ale căror chitoane sunt sculptate în forma unei palmete răsturnate.

De doi ani, mormântul regal tracic îi întâmpină pe turişti într-o formă complet renovată.

Mormântul a fost renovat în cadrul proiectului "Sveştari într-o lumină nouă", care a fost implementat cu sprijinul Fondului Ambasadorial pentru Conservarea Obiectivelor Culturale (AFCP) al Ambasadei SUA. "Restaurarea permite acum vizitatorilor să vadă această capodoperă remarcabilă a arhitecturii funerare tracice într-o nouă lumină", a adăugat Dimitrova.

Articole similare

Rugăciunea zilei de joi. Citește-o cu atenție!

Această rugăciune poate fi rostită în fiecare dimineață...


Top citite
Foto: Freepik

Elicopterul trimis de NASA pe planeta Marte a transmis ultimul său mesaj spre Terra

Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik

De ce a fugit prinţesa moştenitoare a tronului olandez în Spania: "Consecinţe enorme asupra vieţii sale". Și Mark Rutte a fost vizat

FOTO: captura video Instagram @Celine Dion

Documentarul despre Celine Dion va fi lansat în iunie

Fotografie de la Sarah Chai/ Pexels

Efectele pozitive ale mișcării asupra sănătății mintale

The Beatles

Filmul documentar "Let it Be" al trupei The Beatles a fost restaurat și se îndreaptă spre Disney+

Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik

Cum scapi de grăsimea de pe abdomen


DC Media Group Audience

Cele mai noi articole
pixel