Moscova, sub ape. Mândria Flotei Mării Negre era numit ”UCIGAȘUL portavioanelor”: Poate scufunda orice navighează!
Autor: Ciprian Dumitrache
Data actualizării:
Data publicării:
Crucișătorul Moscova era nava principală a clasei de crucișătoare ”Slava” (”Gloria”), fiind dotată cu 16 rachete ghidate de croazieră. 

Mândria marinei ruse, puternicul crucișător Moscova, s-a scufundat, a informat Ministerul rus al Apărării.

Este probabil cea mai mare pierdere a Flotei Ruse, din august 1941 încoace.

Două variante: Lovitură de rachete sau incompetență

Potrivit părții ruse, nava a fost avariată în urma unui accident în depozitul de muniție, care a provocat o explozie și un incendiu, iar ulterior nava s-a scufundat „din cauza vremii nefavorabile” în timp ce era remorcată spre Sevastopol.

Dar această versiune a evenimentelor pare puțin probabilă.

Mai exact, un oficial occidental a spus că nu are cunoștință de un caz similar în care un incendiu pe o navă a dus la explozia unui depozit de muniție.

Iar Rusia susține că exact așa s-a întâmplat. Asta ar însemna că „echipajul este extrem de incompetent”, așa că este greu de crezut că incidentul s-a întâmplat așa, mai spune expertul.

În acest moment, versiunea ucraineană pare a fi corectă a evenimentelor conform căreia nava a fost lovită de racheta antinavă Neptune, de producție autohtonă.

Ministerul britanic al Apărării a explicat că crucișătorul „Moscova” juca un rol cheie atât ca​​ navă de comandă, cât și în apărarea aeriană.

„Acest incident înseamnă că, după invazia Ucrainei, două facilități navale cheie au fost distruse”, prima dintre ele a fost nava de debarcare „Saratov”, distrusă pe 24 martie.

”Ambele evenimente vor forța Rusia să-și reconsidere poziția maritimă în Marea Neagră”, se mai arată în mesajul ministerului britanic al Apărării .

Cine este Moscova?

Crucișătorul „Moscova” împreună cu nava de patrulare a Flotei ruse de la Marea Neagră „Vasili Bykov” au fost cele două nave care i-au amenințat pe militarii ucraineni din insula Șerpilor. La cererea agresorului rus de a se preda, grănicerii au răspuns cu o frază devenită deja legendară – „ Navă de război rusească, du-te-n mă-ta!”.

Cu câteva ore înainte de atacul cu rachete Neptun, președintele Zelenski a prezentat pe Instagram o fotografie cu noile timbre care aveau ca grafică nava ”Moscova” și un soldat ucrainean.

Denumită și Proiectul 1164 Atlant, nava Moscova, unul din cele trei crucișătoare de rachete din clasa ”Slava” (Gloria), este simbolul puterii navale ruse în Marea Neagră.

Nava a fost construită în 1976 chiar în Ucraina, la șantierul naval din orașul Mîkolaiv, care este una dintre principalele ținte ale forțelor ruse în actuala invazie a Ucrainei. A fost lansată la apă în 1979 și a fost pus în funcțiune în 1982, fiind alocată Flotei Mării Negre.

Moscova era cea mai puternică navă a flotei Mării Negre, fiind concepută a avea capabilități de război antiaerian și antisubmarin. 

Armele instalate pe navă

Pe navă este instalată o macara pentru manipularea bărcilor, în timp ce rachetele antinavă montate pe ambele părți ale suprastructurii îi conferă un aspect tipic. 

Clasa Slava este dotată cu:

  • 16 rachete antinavă P-500 Bazalt (SS-N-12 Sandbox),

  • 64 de rachete sol-aer cu rază lungă de acțiune S-300PMU Favorit (SA-N-6 Grumble), precum și

  • sistemul de rachete sol-aer OSA-M. (SA-N-4 Gecko)

  • un tun dublu țeava AK-130 de 130 mm, care poate trage de la zece până la 40 de cartușe pe minut.

  • șase sisteme de arme de apropiere (CIWS) AK-630 instalate pe navă, care includ un pistol Gatling cu șase țevi complet automat de 30 mm, un radar de control al focului și un tracker electro-optic. AK-630 CIWS oferă autoapărare împotriva rachetelor antinavă și a altor arme ghidate, cu o rată de foc de 5.000 de cartușe pe minut.

  • două tuburi de  torpile anti-submarin M57 cvintuple de 533 mm.

  • Sistemele anti-submarine includ două lansatoare de rachete RBU 6000. Rachetele pot fi lansate împotriva submarinelor pe o rază de 6 km

De asemenea nava are o punte pentru elicoptere, precum și un hangar pentru elicopter situat sub platforma de aterizare.

Sistemul de detecție include: senzori de detecție, radar de căutare aeriană 3D, radar de căutare la suprafața apei, precum și sonare, scrie NavalTechnology.

Citește și: Medvedev, câinele de pază al lui Putin: Ucraineni, închideți bine ușa noaptea. Ultimul derapaj. Diaconescu: Moscova este mai preocupată de asta

Neptune, ucigașul ”ucigașului de portavioane”

Sistemul Neptune este un sistem dezvoltat de Ucraina în ultimii ani, care este transportat de camioane specializate, al cărui design este o evoluție a rachetei sovietice antinavă Kh-35, la care raza de acțiune, dar și electronica au fost îmbunătățite semnificativ. Rachetele se deplasează la o înălțime de doar câțiva metri față de suprafața apei.

Armata ucraineană are cel puțin o unitate din aceste rachete, care ar trebui să fie formată din șase vehicule de comandă, șase vehicule de lansare, fiecare cu câte patru rachete de tip R-360, șase vehicule de încărcare cu patru rachete fiecare și șase vehicule de depozitare și aprovizionare, fiecare transportând încă patru rachete - un total de 72 de rachete pe unitate.

Rachetele sunt concepute pentru a scufunda nave cu o deplasament de până la 5.000 de tone, la o distanță de până la 300 de kilometri și sunt echipate cu două motoare - primul, un motor de rachetă cu propulsie solidă și motor turboreactor MS-400 pentru partea de croazieră a zborului, produs de Motor Sich în Zaporijia. Sistemul de ghidare a fost dezvoltat și de compania ucraineană Radionics și este vorba despre un sistem care are un unghi de vizualizare extrem de larg și poate identifica cu precizie ținta la o distanță de până la 50 de kilometri.

Fiecare proiectil are 5,05 metri lungime, 60 de centimetri lățime și cântărește aproximativ 870 de kilograme, din care 150 de kilograme este greutatea focosului. 

Sistemul mobil este conceput pentru a se putea deplasa rapid pe uscat și astfel a evita focul de întoarcere de la navele țintă și pentru a reprezenta o amenințare serioasă pentru toate navele care se apropie de 300 de kilometri de coasta Ucrainei.

Apare Mișcarea de Rezistență ucraineană: 70 de MILITARI ruși, UCIȘI în timpul patrulelor de noapte

Articole similare

Traian Băsescu a spus dacă va candida la europarlamentare

Traian Băsescu a spus dacă va candida la...


Top citite
Sursa foto: Agerpres

Mihai Trăistariu intervine în scandalul Eurovision: “Această competiție reflectă foarte bine showbiz-ul anului 2024”

Sursa: Freepik

Tariful bancurilor, pe spatele scaunului! Un șofer cu umor /foto în articol

Sursa: captură Youtube HappyFishTV

Poate redeveni România relevantă la Eurovision? Mihai Trăistariu: "Delia, Andra sau Loredana ar face furori"

Sursa: captură Instagram

Fiul Nadiei Comăneci a absolvit. Cine este fata care îl face fericit pe băiatul femeii de 10 /foto în articol

Sursa: captură Youtube La Măruță

Saveta Bogdan, reacție furibundă după câștigarea Eurovision 2024 de către Nemo

Sursa: Europolisfest

Poate reveni Sulina la gloria de odinioară? Parastasul Piraților Nepomeniți, un festival dedicat oamenilor care iubesc Delta Dunării


DC Media Group Audience

Cele mai noi articole
pixel