Muzica este remediul pentru durerea fizică
Autor: Echipa RadioDCNews
Data publicării:
Ascultarea muzicii favorite poate să contribuie la gestionarea mai eficientă a disconfortului fizic. Studiile au relevat că atunci când ne delectăm cu melodiile preferate, aceasta poate diminua atât intensitatea, cât și nemulțumirea asociate cu durerea, constatări care ar putea aduce îmbunătățiri semnificative în abordarea terapiilor de durere bazate pe muzică.

Conform unei proaspete cercetări, s-a constatat că preferința pacienților pentru anumite piese muzicale are un efect pozitiv în diminuarea senzației de disconfort, oferind o alternativă eficace la tratamentele medicamentoase și consolidând capacitățile individuale de a gestiona durerea fizică.

Piesele, interpretările sau spectacolele muzicale preferate de participanți au obținut rezultate semnificativ mai bune decât clipurile genrice de muzică relaxantă în ceea ce privește reducerea disconfortului.

Cercetătorii din Canada explică că hipoalgezia, adică o sensibilitate redusă la durere, se manifestă atunci când există o perturbare în transmiterea semnalelor de durere, de la momentul de impact până la conștientizarea lor de către creier.

Scopul noului studiu a fost să identifice genurile muzicale care influențează în cel mai eficient mod percepția durerii.

”În studiul nostru, arătăm că muzica preferată aleasă de participanţii la studiu are un efect mult mai mare asupra reducerii durerii termice acute decât muzica relaxantă necunoscută”, afirmă Darius Valevicius, doctorand la Universitatea din Montreal, într-un comunicat.

Echipa a mai constatat şi faptul că, răspunsurile emoţionale joacă un rol foarte puternic în prezicerea faptului că muzica va avea un efect asupra durerii.

În studiul experimental, participanţii au simţit o durere termică moderată pe antebraţul interior, asemănătoare cu cea de a ţine o ceaşcă de ceai caldă pe piele.

Această durere a fost apoi cuplată cu segmente muzicale, fiecare având o durată de aproximativ şapte minute, la Roy Pain Lab de la Universitatea McGill.

În contrast cu muzica generică sau cu tăcerea, melodiile preferate ale participanţilor au diminuat substanţial atât intensitatea durerii, cât şi neplăcerile asociate acesteia.

Piesele relaxante dar necunoscute participanţi nu au dat aceleaşi rezultate.

”În plus, am folosit mostre muzicale, care imită muzica din toate punctele de vedere, cu excepţia structurii sale semnificative, şi, prin urmare, putem concluziona că, probabil, nu este vorba doar de distragerea atenţiei sau de prezenţa unui stimul sonor care provoacă hipoalgezia”, explică Valevicius.

Mai mult, echipa a explorat dacă anumite teme muzicale specifice ar putea influenţa efectele de reducere a durerii.

Ei au intervievat participanţii cu privire la reacţiile lor emoţionale la muzica preferată şi le-au clasificat în teme precum energizant/activant, vesel/înveselitor, calmant/relaxant şi emoţionant/cu unele aspecte triste şi altele de bucurie.

Echipa a constatat capacităţi diferite în aceste teme emoţionale de atenuare a durerii.

Articole similare

Top citite
Captura Instagram

Mihai Bendeac, mesaj emoționant după dispariția lui Gabriel Cotabiță: Iartă-mă. Deși e prea târziu

Captura Facebook

A murit Gabriel Cotabiță

Captura Facebook

Marius Bațu s-a stins din viață

Captura Youtube

Gheboasa lansează a doua manea în sprijinul lui Ciucă și PNL. Versuri: Domnul generalul Ciucă pe timp de război/A mers înainte, n-a făcut pași înapoi

Paris Hilton se mândrește că nu a avut niciun procedeu estetic: Sunt cu adevărat mândră că sunt complet naturală

Paris Hilton se mândrește că nu a avut niciun procedeu estetic: Sunt cu adevărat mândră că sunt complet naturală

”De ce mă expui acum?”. Fiica lui Marcel Pavel nu a vrut să apară în concertul de Crăciun



Cele mai noi articole
pixel