Năsui acuză Guvernul că dă bani nerambursabili corporaţiilor: Este fix ca la pensiile speciale
Autor: Florin Ravdan
Data actualizării:
Data publicării:
Claudiu Năsui, ministrul Economiei în Guvernul Cîţu, a criticat Guvernul României pentru sumele de bani alocate corporaţiilor. 

"Corporatismul nu este capitalism.

Statul român va da 683 de milioane de lei la 4 companii mari. Nu sunt bani europeni. Nu e un împrumut, ci bani nerambursabili, care vor rămâne ai lor.

Aceste patru mari companii ar trebui să vă mulțumească dragi români. Nu de alta, dar dumneavoastră le veți finanța cu sute de milioane de lei direct din taxele și impozitele pe care le plătiți.

Dumneavoastră când e ultima dată când v-a dat statul român o sută de milioane de lei pentru investiții? Ați crede că corporații mari, precum Mercedes-Benz nu au nevoie să fie finanțate de către un român care se chinuie pe salariul minim. Dar, nu. În total, români, bogați sau săraci, vor finanța compania Mercedes-Benz cu 185.5 milioane de lei.

Și mai sunt încă alte 3 companii care vor primi gratuit banii dumneavoastră. Una aparține domnului Iustin Paraschiv. Alta unui domn care a finanțat o echipă faimoasă de fotbal din România. Dacă le merg afacerile și fac profit. Tot profitul rămâne al lor. Statul român nu va fi proprietar, nu va avea o creanță, nu va avea nicio acțiune din companie. Totul rămâne al acționarilor, ca și cum ar fi investit banii proprii", a scris Claudiu Năsui pe Facebook.

"Un fel de asistenţă socială, dar pentru bogaţi"

"Iată cum se face redistribuție de la săraci la bogați. Aproape 700 de milioane de lei din banii dumneavoastră luați prin taxe și impozite, dați gratis.Un fel de asistență socială, dar pentru bogați.

Dacă statul vrea să ajute economia, ar trebui să ajute întreaga economie, nu doar câteva companii. Ar trebui să ajute și IMM-ul și microîntreprinderile și marile corporații. Cum poate face asta? Foarte simplu. Fără birocrație. Fără selecții făcute de politicieni sau funcționari. Tot ce trebuie să facă este să reducă taxele pentru toți românii.

Cel mai bine ar fi să reducă impozitarea muncii. În mod ideal, în cazul nostru, impozitarea muncii pe salariile mici. Nu de alta, dar suntem campioni europeni la taxarea muncii pe salariile mici. Iar de acolo ne vin o serie mare de probleme economice și sociale (de la exod al forței de muncă, la sărăcie în muncă și muncă la negru).

Evident, că marile corporații nu-și doresc să fie ajutați toți. Își doresc fix genul acesta de scheme prin care sunt ajutați doar ei. Dar nicio țară sănătoasă nu-și face politicile publice pentru a ajuta doar un grup restrâns de companii", a mai scris fostul ministru.

"Fix ca la pensiile speciale"

"Nu am nimic împotriva celor 4 companii care vor primi 683 de milioane de lei din banii contribuabilului. Este fix ca la pensiile speciale. Au căutat un privilegiu, au plătit câțiva consultanți conectați politic și au reușit să ne ia banii. Până la urmă nu e prost cine cere, e prost cine dă.

Am, însă, o problemă cu sistemul redistributivist care ia de la săraci și dă la bogați.Genul acesta de lucru ne arată că nu avem de fapt capitalism în România. În capitalism investițiile private se fac pe bani privați.Capitalismul pe banii statului nu este capitalism. Este doar lobby pentru privilegii", a concluzionat Claudiu Năsui.

Articole similare

Traian Băsescu a spus dacă va candida la europarlamentare

Traian Băsescu a spus dacă va candida la...


Top citite
Bulgaria ar putea amâna adoptarea euro pentru sfârşitul anului 2025 din cauza inflaţiei / Foto cu caracter ilustrativ: Pexels

Bulgaria ar putea amâna adoptarea euro pentru sfârşitul anului 2025 din cauza inflaţiei

Inundații

Emiratele Arabe Unite, o ţară afectată pentru a treia zi de o furtună cu o intensitate record

China denunţă ipocrizia lui Biden, care a acuzat Beijingul de "xenofobie"/ Foto: Agerpres

China denunţă ipocrizia lui Biden, care a acuzat Beijingul de "xenofobie"

Paris Jackson recunoaște că unii oameni ar putea avea dificultăți în a asculta noua ei muzică

Paris Jackson recunoaște că unii oameni ar putea avea dificultăți în a asculta noua ei muzică

Sharon și Kelly Osbourne dezvăluie dezavantajele întâlnirilor cu muzicieni celebri/Facebook

Sharon și Kelly Osbourne au dezvăluit dezavantajele întâlnirilor cu muzicieni celebri

Kanye West și Bianca Censori

Kanye West, acuzat că l-a lovit pe bărbatul care a "agresat-o fizic" pe soția Bianca Censori


DC Media Group Audience

Cele mai noi articole
pixel