Donald Trump a împlinit 78 de ani. Mesajul lui Biden: „Vârsta e doar un număr
Vineri, Donald Trump a împlinit...
Oficialii europeni au declarat că Alianța Nord-Atlantică va da undă verde comandanţilor militari să elaboreze planuri pentru noi modalităţi de descurajare a Rusiei în urma invaziei Moscovei în Ucraina.
Planurile ar urma să prevadă inclusiv mai multe trupe şi sisteme de apărare antirachetă în Europa de Est, miniștrii apărării din statele NATO, urmând a discuta pe 16 martie variantele de acțiune.
„Trebuie să ne resetăm postura militară pentru această nouă realitate”, a declarat marţi secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.
O decizie politică urmează a fi luată la reuniunea NATO din 24 martie, de la Bruxelles, unde vor participa toți șefii de state sau de guverne, inclusiv Joe Biden.
"În prezent sunt sute de mii de militari în alertă sporită în întreaga alianţă", a spus Stoltenberg, care a adăugat că 100.000 de militari americani se află în Europa şi 40.000 de militari sunt acum sub comanda directă a NATO.
Fostul ministru de externe Adrian Cioroianu este de părere că România nu riscă un conflict pe teritoriul ei.
”Șansele sunt extrem de reduse. Să ne păstrăm capul pe umeri, dar să înțelegem că poziția noastră pe hartă ne predispune a fi în această zonă de frontieră a NATO. Suntem în prima linie de contact cu Ucraina.”, spune Adrian Cioroianu, la Digi24.
Acesta a adăugat că toate ajustările Alianței sunt de natură să ne liniștească.
”Vizitele acestor parteneri (din NATO n.r.) în România sunt normale. Oamenii nu trebuie să fie îngrijorați. Ar trebui să fie îngrijorați dacă n-ar fi venit nimeni. Dacă n-ar fi venit nimeni la București, era o problemă, dar vizitele sunt un semn că Alianța funcționează”, a mai adăugat Cioroianu
Iohannis confirmă că este în discuție formarea unui grup de luptă, care reprezintă o prezență NATO permanentă în România.
Președintele Klaus Iohannis a spus marți că România și Bulgaria colaborează foarte bine în ceea ce privește apărarea și că este în discuție formarea unui grup de luptă.
„Noi colabărm foarte strâns și foarte bine, România și Bulgaria, în ceea ce privește apărarea comună și NATO. Probabil vă amintiți că Bulgaria joacă un rol foarte important în cadrul Brigăzii internaționale, încă de la început am avut o înțelegere foarte bună pe această temă. Este acum în discuție formarea unui grup de luptă, un battle group, care reprezintă o prezență NATO permanentă în România și este un lucru cunoscut că Franța s-a declarat dispusă să fie națiune cadru pentru acest battle group”, a declarat Klaus Iohannis.
Președintele României susține că în NATO se poartă în această perioadă discuții tehnice pe această temă.
„Noi credem că până la sfârșitul primăverii în principiu avem concluzii bune pe tema battle group-ului”, a mai spus șeful statului.
Vineri, Donald Trump a împlinit...
Dwayne "The Rock" Johnson se...
Vicepreşedintele Consiliului...
Traian Băsescu a spus dacă va candida la...
Pompierii giurgiuveni...
Sâmbătă, în capitala croată,...
Linkin Park marchează o nouă...
Avocații lui Sean 'Diddy' Combs...
A fost membru fondator al trupei Poesis, una dintre cele mai iubite formații...
Artistul Gabriel Cotabiță s-a stins din viață la vârsta de 69 de ani.