Nicolae Ciucă, anunț despre pensii, de la Bruxelles. Ce spune despre limita de 9,4% din PIB la bugetul de pensii
Autor: radiodcnews Team
Data publicării:
Premierul Nicolae Ciucă a spus ce s-a decis la Bruxelles în legătură cu limita de 9,4% din PIB la bugetul de pensii.

Premierul Nicolae Ciucă a anunțat că în cadrul discuţiilor cu preşedintele Comisiei Europene, Ursula Von der Leryen, pe tema îndeplinirii angajamentelor asumate de România în cadrul PNRR, a fost atins şi subiectul înlocuirii prevederii privind procentajul 9,4% din PIB pentru pensii cu un indicator referitor la disciplina financiară, transmite Agerpres

"Am discutat şi aspectul ajustării a o serie de jaloane şi ţinte, astfel încât ele să fie realizabile până în anul 2026. Este de foarte mare interes capitolul pensii. Am discutat specific acest aspect, am prezentat că există acea limită de 9,4% în PNRR pentru bugetul de pensii şi am convenit că este posibilă înlocuirea acestui indicator cu altul, care să ţină cont de studiul Băncii Mondiale şi de un indicator de disciplină financiară ", a declarat Nicolae Ciucă, joi, într-o conferinţă de presă la încheierea vizitei de lucru la Bruxelles.

Premierul a precizat că discuţia cu şefa CE a fost una de principiu, detaliile tehnice urmând să fie discutate la nivel de experţi.

Solicitat să dea mai multe detalii, premierul a răspuns: ”Este foarte important să clarificăm un aspect relevant. La întâlnirea avută cu doamna președintă von der Leyen, nu am intrat în detalii. Nu am avut nici timpul necesar, nici elementele pregătite pentru a discuta aceste detalii. Am discutat elementele de principiu și am spus, în argumentarea făcută, că am dat aceste exemple cu jalonul de la pensii, de la decarbonare, de la transport, să înțeleagă, de principiu, care este intenția, obținând acordul dumneaei ca, la nivelul comisiilor de specialitate, tehnic să fie stabilitate toate detaliile”. 


Nicolae Ciucă,  despre aderarea României la Schengen

Totodată, premierul Nicolae Ciucă a declarat, joi, că toţi oficialii cu care a avut întâlniri la Bruxelles au subliniat susţinerea pentru aderarea României la Schengen.

"Toţi interlocutorii au subliniat susţinerea de care România se bucură pentru a continua şi a finaliza procesul de aderare la Schengen", a spus premierul, într-o conferinţă de presă.

Premierul a amintit și de misiunea de evaluare pe chestiuni Schengen.

"Rezultatele comisiei de evaluare sunt cât se poate de pozitive şi asigură continuarea cadrului de evaluare şi discuţii în vederea clarificării oricărei probleme la nivelul oricărui stat membru Schengen, astfel încât atunci când va fi luată decizia în Consiliul JAI să putem să avem susţinerea pe baza meritului de care ţara noastră trebuie să se bucure, merit care trebuie să-i fie recunoscut pentru tot ceea ce a realizat astfel încât să îndeplinească toate cerinţele aquis-ului Schengen", a afirmat premierul.

Totodată, Nicolae Ciucă spus că în prezent sunt unele probleme care trebuie clarificate în relaţie bilaterală cu Olanda. În context, el a amintit că ministrul de Interne, Lucian Bode, a transmis o scrisoare omologului olandez pentru o misiune suplimentară în privinţa Schengen.

"Am convingerea că, aşa cum a rezultat din întâlniri şi din discuţiile avute, toate aceste chestiuni vor fi rezolvate în timp oportun", a adăugat Ciucă.


Articole similare

Traian Băsescu a spus dacă va candida la europarlamentare

Traian Băsescu a spus dacă va candida la...


Top citite
Captura Facebook

Melodia "Cotton Eye Joe" ajută trupa Rednex să doboare recordul de pe YouTube

Foto: Pexels.com

După COVID, OMS defineşte boala răspândită "prin aer"

Captura Facebook

Un strănepot îndepărtat al lui Napoleon I, candidat pentru Parlamentul European

Foto: Pixabay

Aproape jumătate din marile oraşe ale Chinei se scufundă, spun cercetătorii

Taylor Swift

Taylor Swift a lansat vineri un nou album, care ar putea stabili noi recorduri

Ringo Starr anunță un turneu de toamnă/Facebook

Ringo Starr anunță un turneu de toamnă


DC Media Group Audience

Cele mai noi articole

A murit Mandisa, câștigătoare a premiului Grammy

Cântăreața Mandisa, câștigătoare a premiului Grammy, a...

Fiul lui Cher depune contestație în bătălia pentru tutelă

Fiul lui Cher ripostează în bătălia cu mama sa pentru...

pixel