Noi alegeri parlamentare în Israel. Cine ar putea ajunge sau s-ar putea întoarce în fruntea guvernului
Autor: radiodcnews Team | Dată: 31 oct 2022, 21:35
Israelul organizează noi alegeri pentru Knesset și, implicit, pentru un nou guvern. 

Marți, israelienii merg la vot pentru a alege un nou Knesset, sau parlament. Este a cincea oară în mai puțin de patru ani când alegătorii votează. Israelul are un sistem parlamentar format din mai multe partide, dintre care niciunul nu a primit vreodată suficiente voturi pentru a-și asigura o majoritate de locuri în parlament. Asta înseamnă că partidele trebuie să facă echipă pentru a forma coaliții și a ajunge la cele 61 de locuri necesare pentru a forma un guvern. Aceste coaliții pot fi, de multe ori, neașteptate. 

Alt factor este Benjamin Netanyahu. El a servit ca prim-ministru mai mult decât oricine altcineva din istoria Israelului, se află în mijlocul unui proces de corupție. Unii politicieni de top din centru-dreapta, care sunt de acord cu el din punct de vedere ideologic, refuză să lucreze cu el din motive personale sau politice. Acest lucru i-a îngreunat construirea unor majorități de guvernare durabile după ultimele patru alegeri, iar anul trecut, oponenții săi au reușit să pună laolaltă o coaliție nemaivăzută de partide din spectrul politic pentru a-l ține departe de putere, scrie CNN. Dar acea coaliție a ținut împreună doar aproximativ un an și un sfert înainte ca liderii săi, Yair Lapid și Naftali Bennett, să ceară noi alegeri.

Șansele numelor mari din politica israeliană

Partidul de centru-dreapta Likud al lui Netanyahu va fi aproape sigur cel mai mare partid din Knesset după votul de marți, dacă sondajele sunt corecte. Probabil că vor câștiga aproximativ 30 de locuri, un sfert din total, sugerează, de exemplu, o compilație de sondaje realizată de Haaretz. Actualul prim-ministru Yair Lapid va spera ca partidul său de centru, Yesh Atid, să ajungă pe locul doi.Omul cu care s-a asociat pentru a aduna ultimul guvern, Naftali Bennett, nu mai candidează de data aceasta; partidul său s-a divizat și se confruntă cu o potențială distrugere electorală.

Ministrul Apărării Benny Gantz urmărește să se prezinte puternic în fruntea unui nou partid numit Unitatea Națională, un succesor al partidului său Albastru și Alb, care îl include acum și pe fostul aliat Bennett Gideon Saar și fostul șef de stat major al Forțelor de Apărare Israelului, Gadi Eisenkot. Citește continuarea pe DC News

Articole similare

Top citite
Captură foto YouTube podcast Horia Brenciu

Gina Pistol: Florin Călinescu nu m-a plăcut. De câte ori am frecat podelele si am spălat geamurile

Foto: Agerpres

Ce mâncau Nicolae și Elena Ceaușescu de Crăciun și Revelion. Nepoata lor, dezvăluire: Dacă lipseau era vai şi-amar!

Ateneul Român

De ce Ateneul Român este rotund

Foto: Instagram/NetiSandu

Neti Sandu, agresată pe stradă, în văzul lumii: „A vrut să vadă dacă se smulge peruca”

Lidia, despre tatăl ei, Vadim Tudor: A făcut 22 de stopuri cardiace / Foto: Facebook

Lidia, despre tatăl ei, Vadim Tudor: A făcut 22 de stopuri cardiace

Denise Rifai, despre zvonurile legate de Dan Bittman: Este un bărbat minunat


Cele mai noi articole

Andrew Tate are conturi bancare în 19 țări și 5 pașapoarte

Andrew Tate are conturi bancare în 19 țări și 5...