Donald Trump a împlinit 78 de ani. Mesajul lui Biden: „Vârsta e doar un număr
Vineri, Donald Trump a împlinit...
MAE român anunță că a transmis preocuparea faţă de declaraţia postată vineri pe Facebook de preşedintele Ungariei, Katalin Novak, prin care îşi asumă calitatea de reprezentant al tuturor maghiarilor, indiferent unde aceştia locuiesc, în interiorul sau în exteriorul graniţelor Ungariei.
”Ca preşedinte al Ungariei, consider că este prioritatea mea să-i reprezint pe toţi maghiarii, deoarece nu contează pentru mine dacă cineva trăieşte în interiorul sau în afara graniţelor. Maghiarii sunt maghiari, punct", se arată în postarea lui Katalyn Novak.
Foto: Katalin Novak, în vizită privată în România
Comportamentul noului președinte al Ungariei a fost comentat, la Digi24, și de ziaristul Cristian Tudor Popescu.
Acesta critică modul neamical în care noul președinte ungar a ales să se raporteze la autoritățile statului român.
”Când vii ca proaspăt președinte al țării, te duci în țara vecină și nu-i dai un telefon președintelui țării, nu e în regulă. Nu era nevoie să se ducă la Cotroceni, doar să-i dea un telefon lui Iohannis <<Domn' președinte, uite, io sunt noua președintă a Ungariei, ce mai faceți?>> N-a făcut lucrul ăsta.”, remarcă Popescu.
Apoi, a scris că vine cu bucurie în Kolozsvar. Dacă era un cetățean normal nu aveam nicio problemă, dar dacă președintele Ungariei vine și spune așa, asta are sens, are un sens rău.
Acest nume l-a purtat Clujul sub dominația imperială ungară. Or, ca să folosești numele ăsta tu, ca președinte al Ungariei, nu este un gest care să fie bine primit”, este de părere Cristian Tudor Popescu.
”În măsura în care declaraţiile Preşedintelui Ungariei, aflată în vizită privată în România, se referă şi la cetăţenii români de etnie maghiară, este de subliniat că, potrivit dreptului internaţional, un stat nu poate să îşi aroge drepturi de orice fel în raport cu cetăţenii altui stat.
În plus, responsabilitatea primară pentru respectarea drepturilor identitare (etnice, culturale, religioase, lingvistice) ale cetăţenilor români de etnie maghiară revine României, ca stat de cetăţenie, Ungaria, ca stat înrudit, având cel mult un interes în consolidarea legăturilor culturale, astfel cum se arată atât în Raportul din 2001 al Comisiei de la Veneţia privind tratamentul preferenţial acordat minorităţilor naţionale de statul înrudit, cât şi în Declaraţia din 2001 a Înaltului Comisar pentru Minorităţi Naţionale al OSCE intitulată Suveranitate, responsabilitate şi minorităţi naţionale", se arată într-o precizare transmisă de MAE.
MAE mai menţionează că ambasadorul Ungariei la Bucureşti a folosit prilejul discuţiei telefonice pentru a clarifica faptul că elementele apărute în presă română privind o eventuală participare a preşedintelui Ungariei, cu ocazia vizitei, la o ceremonie de premiere a doi cetăţeni români de etnie maghiară "nu corespund în niciun fel realităţii, partea română luând notă de aceste precizări".
Preşedintele UDMR, vicepremierul Kelemen Hunor, a anunţat, vineri, că s-a întâlnit la Cluj-Napoca cu noul preşedinte al Ungariei, Katalin Novak.
"Novak Katalin şi-a preluat mandatul pe 10 mai, iar unul dintre primele sale drumuri au adus-o la Cluj-Napoca. Azi dimineaţă am avut ocazia de a discuta în amănunt temele care ne privesc pe toţi", a scris Kelemen Hunor pe Facebook.
Vineri, Donald Trump a împlinit...
Dwayne "The Rock" Johnson se...
Vicepreşedintele Consiliului...
Traian Băsescu a spus dacă va candida la...
Pompierii giurgiuveni...
Încoronarea regelui Charles al...
Billie Eilish a fost aleasă...
Laureatul Premiului Nobel a...
Andreea Bănică nu a mai...