Nouriel Roubini, „profetul Apocalipsei”: Există un RISC serios
Autor: , Echipa RadioDCNews | Dată: 15 Martie 2023, 10:06
Există un risc serios de prăbușire sistemică a piețelor financiare din SUA, pe măsură ce se prăbușesc bule uriașe de credit și de active, consideră economistul Nouriel Roubini, „profetul apocalipsei", cel care a prevăzut criza financiară din 2008.

Prăbușirea Silicon Valley Bank a dus la închiderea unui cerc vicios în SUA, iar raza sa de acțiune s-ar putea extinde la economia globală. Criza financiară americană a declanșat o criză severă a creditelor care agravează recesiunea din SUA, ceea ce duce la pierderi tot mai mari pe piețele financiare, subminând astfel economia globală, consideră economistul care a prezis criza financiară din 2008, într-o opinie din publicația Project Syndicate.

Problema nu mai este doar la ipotecile cu risc ridicat, ci este mai degrabă a unui sistem financiar "cu risc ridicat". Recesiunea imobiliară - cea mai gravă din istoria SUA și care se agravează pe zi ce trece - va duce în cele din urmă la scăderea prețurilor locuințelor cu peste 20%, iar milioane de americani își vor pierde casele. Restanțele, neplata datoriilor și executările silite sunt prezente acum și la creditele considerate cu risc mai scăzut, iar pierderile totale ale sistemului bancar sunt estimate la peste 400 de miliarde de dolari.

În plus, sectorul imobiliar comercial începe să urmeze tendința descendentă a sectorului imobiliar rezidențial. La urma urmei, cine vrea să construiască birouri, magazine și centre comerciale în orașele fantomă goale care împânzesc America de Vest? , arată economistul.

În plus față de declinul din sectorul imobiliar, o bulă mai largă a creditelor de consum explodează acum: pe măsură ce economia americană intră în recesiune, neacoperirea cardurilor de credit, a creditelor auto și a împrumuturilor pentru studenți va crește brusc. Consumatorii din SUA reduc cumpărăturile, economiile și datoriile, iar în condițiile în care consumul privat reprezintă peste 70% din cererea agregată a SUA, reducerea cheltuielilor gospodăriilor va adânci recesiunea.

La aceste riscuri financiare se adaugă și problemele masive ale societăților de asigurare care au garantat multe dintre produsele de investiții riscante, cum ar fi CDO. O foarte probabilă retrogradare a ratingurilor de credit ale acestor asigurători va forța băncile și instituțiile financiare care dețin aceste active riscante să le deprecieze, adăugând încă 150 de miliarde de dolari la pierderile tot mai mari ale sistemului financiar.

Apoi, există expunerea băncilor și a altor instituții financiare la pierderi tot mai mari din cauza împrumuturilor care au finanțat achiziții nesăbuite, cu efect de levier. Odată cu agravarea recesiunii, multe LBO-uri care au fost încărcate cu prea multe datorii și prea puține capitaluri proprii vor eșua, deoarece firmele cu profituri mai mici sau pierderi mai mari vor deveni incapabile să își plătească împrumuturile.

Având în vedere toate acestea, recesiunea va duce la o creștere puternică a creditelor neperformante ale companiilor, care au fost foarte scăzute în 2006-2007, cu o medie de 0,6% pe an, față de o medie istorică de 3,8%. În timpul unei recesiuni obișnuite, rata de neachitare în rândul corporațiilor poate crește la 10-15%, amenințând cu pierderi masive pentru cei care dețin obligațiuni corporative riscante.

Articole similare

Câţi călători circulă cu metroul bucureştean într-un an

Anul acesta vom avea o Lege a transportului cu metroul...

Încă două ţări restricţionează accesul la TikTok

Val de restricţii asupra aplicaţiei TikTok.

Sfaturi pentru cei care adoptă un câine de la adăpost

Persoanele care doresc să salveze viaţa unui câine şi...


Top citite
Foto: Pexels.com

Ieşiţi din ţară cu copiii în perioada următoare? Atenţie la documentele de călătorie ale acestora!

Încă două ţări restricţionează accesul la TikTok

Foto: Freepik

1.000 de euro din partea statului. Cine sunt tinerii care pot primi suma

Este efectul restricțiilor impuse de SUA

Huawei înlocuiește mii de piese din SUA cu versiuni chinezești

Adapost caini. Foto: Pexels.com

Sfaturi pentru cei care adoptă un câine de la adăpost

Plouă cu bărbați... Miley Cyrus ȘOCHEAZĂ din nou

Plouă cu bărbați... Miley Cyrus ȘOCHEAZĂ din nou


Cele mai noi articole

Plouă cu bărbați... Miley Cyrus ȘOCHEAZĂ din nou

"River" este cel de-al doilea single extras de pe cel...

Încă două ţări restricţionează accesul la TikTok

Val de restricţii asupra aplicaţiei TikTok.