Ninsorile abundente provoacă perturbări ale traficului în Germania şi Franţa. Turnul Eiffel, închis temporar
În baza colaborării dintre Institutul Naţional de Cercetări Astronomice din Thailanda (NARIT) şi Administraţia Spaţială Naţională Chineză (CNSA), proba de sol de pe Lună a fost prezentată la târgul Sci Power for Future Thailand Fair, fiind una dintre principalele atracţii ale evenimentului încheiat duminică.
Închisă într-o sferă de cristal rotativă, proba de 75 de miligrame denumită "Luna străluceşte asupra mea" a invitat publicul la o călătorie microscopică pe suprafaţa Lunii, materialul extraterestru uimindu-i pe vizitatori.
O elevă de şcoală primară, Tannya Neesanant, s-a declarat emoţionată la vederea mostrei de sol selenar. "Culoarea ciudată a probei de pe Lună m-a făcut curioasă, pentru că arăta mai degrabă a nisip decât a sol", a adăugat pentru Xinhua fetiţa de şapte ani.
Exponatul reprezintă o parte din probele colectate de sonda selenară Chang'e-5, una dintre cele mai complicate şi provocatoare misiuni din istoria aerospaţială a Chinei.
Reuşita, faptul de a ajunge "mai aproape decât oricând" de Lună, a inspirat oameni din diverse medii, şi în special copiii, să îşi hrănească pasiunea pentru învăţare şi dorinţa de a-şi atinge scopurile, a declarat Suppawat Zhou, membru al personalului expoziţiei.
Directorul NARIT, Saran Poshyachinda, a declarat că la expoziţie au fost prezentate, de asemenea, tehnologii avansate pe care Thailanda le-a dezvoltat pentru cercetarea spaţială, cum ar fi un instrument conceput pentru observarea radiaţiilor cosmice şi a vremii spaţiale dintr-o perspectivă selenară, care se va afla la bordul misiunii chineze Chang'e-7 de explorare a Lunii.
În aprilie, China şi Thailanda au semnat două memorandumuri de cooperare în domeniul explorării şi utilizării paşnice a spaţiului cosmic, precum şi pentru o staţie internaţională de cercetare selenară.
"Aşteptăm cu nerăbdare să primim probe selenare de la CNSA pentru testele noastre de laborator, astfel încât să putem dezvolta instrumente adecvate pentru explorarea viitoare a suprafeţei Lunii", a declarat Saran într-un interviu acordat Xinhua.
"Colaborarea cu China este foarte importantă pentru dezvoltarea propriilor capacităţi şi ne ajută să fim în rând cu liderii mondiali" în domeniu, a spus el.
Luna este singurul satelit natural al Pământului și joacă un rol esențial în sistemul nostru planetar. Luna nu produce propria lumină, dar reflectă lumina Soarelui, ceea ce face ca noaptea să fie mai luminoasă atunci când Luna este plină. Luna influențează mareele Pământului prin forța sa gravitațională, generând maree înalte și joase.
Luna are o rotație sincronă, ceea ce înseamnă că aceeași față este întotdeauna orientată spre Pământ. Acest fenomen este cunoscut sub numele de „fața ascunsă a Lunii”.
1. Misiuni Spațiale:
Apollo 11: Prima aselenizare umană a avut loc pe 20 iulie 1969, când astronauții Neil Armstrong și Buzz Aldrin au pășit pe Lună.
Misiuni Ulterioare: NASA și alte agenții spațiale internaționale au continuat să exploreze Luna cu roveri și sondaje pentru a studia solul lunar, resursele și geologia.
Încoronarea regelui Charles al...
Billie Eilish a fost aleasă...
Laureatul Premiului Nobel a...
Bruno Mars şi vedeta de K-pop...
Andreea Bănică nu a mai...
Matteo Bocelli, fiul celebrului...
Încoronarea regelui Charles al...
Billie Eilish a fost aleasă...
Laureatul Premiului Nobel a...
Andreea Bănică nu a mai...