O laureată la Nobel și 33 de deținute politice din Iran, în greva foamei. Gestul acestora marchează 2 ani de la mișcarea de protest după decesul tinerei care a murit în arestul poliției
Autor: Sonia Baciu
Data publicării:
Tânăra Mahsa Amini  a murit în arestul poliției, pentru încălcarea codului vestimentar strict.

Iranianca Narges Mohammadi, o laureată a Premiului Nobel pentru Pace, și alte 33 de deținute politice din Iran au început duminică o grevă a foamei, pentru a marca doi ani de la mișcarea de protest ”Femeie, viață, libertate”, apărută după moartea tinerei iraniene de origine kurdă Mahsa Amini în arestul poliției, pentru încălcarea codului vestimentar strict al Republicii Islamice, care cere în special femeilor să poarte vălul, informează EFE.

”Încă o dată, prizonierele politice și ideologice din închisoarea Evin au început o grevă a foamei în solidaritate cu poporul iranian care protestează împotriva politicilor represive ale guvernului”, a scris Mohammadi pe contul său de Instagram.

FOTO: captura Instagram

Mohammadi, una dintre cele mai importante voci

Sâmbătă seara, Mohammadi, care își continuă activismul feminist din închisoarea Evin, a scris pe aceeași platformă și despre un protest al aproximativ 25 de deținute din pavilionul de femei.

Astfel, Mohammadi a scris că, în semn de protest față de politicile Republicii Islamice Iran ”de reprimare a femeilor din cauza obligativității purtării hijabului” (vălul islamic - n.r.), deținutele au ars voaluri în curtea închisorii, acțiune obișnuită în timpul protestelor dezlănțuite după moartea lui Amini, care au durat luni la rând și au fost reprimate brutal, cu un bilanț de 500 de morți, 22.000 de arestări și 10 execuții, notează EFE.

Amini, care avea 22 de ani, a murit pe 16 septembrie 2022, la trei zile după ce a fost arestată pentru că nu a purtat vălul islamic în mod corespunzător. Din acest motiv, multe femei au încetat atunci să mai poarte hijab ca gest de nesupunere civilă.

Mohammadi, în vârstă de 52 de ani, este una dintre cele mai importante voci întru apărarea drepturilor omului în Iran. Ea a fost condamnată de șase ori din 2021 la un total de 13 ani și trei luni de închisoare și 154 de lovituri de bici, printre alte pedepse.

Ultima sentință a fost pronunțată în iunie, când a fost condamnată la încă un an de închisoare pentru ”propagandă împotriva sistemului”, pentru că a criticat impunerea vălului și a cerut boicotarea alegerilor parlamentare, informează Agerpres.

Articole similare

Lora s-a căsătorit cu Ionuț Ghenu! Cum a fost îmbrăcată

Lora și partenerul său de viață, Ionuț Ghenu, trăiesc...

Gwen Stefani anunță primul album solo după 7 ani

Gwen Stefani a anunțat lansarea primului ei album solo...


Top citite
Captura Facebook

Oana Zăvoranu a spus cât a sărăcit! Ce avere a pierdut

Captura Antena1

Găinușă a fost prins furând în Thailanda! Momentul difuzat la Asia Expres

Captura Youtube

Concurentul MasterChef care a clonat carduri în America. Cele 2 tipuri de înșelătorii

Captura Youtube

Joaquin Phoenix, sacrificii șocante pentru „Joker 2”. Ce dietă a ținut

Prinţul William a izbucnit în plâns. Ce făcuse verișoara lui, Zara Tindall / Foto: Agerpres

Prințul William fuge de la mesele cu familia Middleton! Află de ce

Cher va fi cap de afiș la Victoria's Secret Fashion Show/Captura Youtube

Cher va fi cap de afiș la Victoria's Secret Fashion Show



Cele mai noi articole

Lora s-a căsătorit cu Ionuț Ghenu! Cum a fost îmbrăcată

Lora și partenerul său de viață, Ionuț Ghenu, trăiesc...

Gwen Stefani anunță primul album solo după 7 ani

Gwen Stefani a anunțat lansarea primului ei album solo...

pixel