O legendă a muzicii își sărbătorește ziua de naștere! La mulți ani, Mike Oldfield!
Autor: Andreea Deaconescu
Data actualizării:
Data publicării:
Muzică, magie și inovație - acestea sunt cuvintele care îl descriu cel mai bine pe Mike Oldfield, un artist care a împins limitele muzicii de-a lungul carierei sale incredibile. Astăzi, 15 mai, îi urăm "La mulți ani!" lui Mike Oldfield !

Un geniu muzical versatil

Născut în 1953, Mike Oldfield este un muzician, compozitor și producător englez, recunoscut în special pentru albumul său de debut, "Tubular Bells" (1973), un succes comercial și critic neașteptat. Deși este în primul rând chitarist, Oldfield stăpânește o gamă largă de instrumente, inclusiv clape, percuție și voce. De-a lungul carierei sale, a explorat o varietate de stiluri muzicale, de la rock progresiv, world music și folk, până la muzică clasică, electronică, ambientală și new age.

De la debutul fulminant, la reinventări continue

Mike Oldfield și-a început cariera muzicală la o vârstă fragedă, abandonând școala în adolescență pentru a se dedica pasiunii sale. După o perioadă ca parte a duo-ului folk "Sallyangie" alături de sora sa, Sally, și o colaborare cu Kevin Ayers, Oldfield a început să lucreze în 1971 la "Tubular Bells". Piesa a atras atenția lui Richard Branson, care a acceptat să o lanseze la noua sa casă de discuri, Virgin Records. Tema principală a albumului a fost ulterior folosită în filmul horror "Exorcistul", iar "Tubular Bells" a ajuns să vândă peste 2,7 milioane de copii în Regatul Unit.

După debutul său monumental, Oldfield a continuat să lanseze albume apreciate de critici precum "Hergest Ridge" (1974), "Ommadawn" (1975) și "Incantations" (1978), caracterizate prin piese lungi, preponderent instrumentale.

De la instrumental, la comercial: o nouă etapă

Spre sfârșitul anilor 1970, Mike Oldfield a început să concerteze și să lanseze muzică mai comercială, bazată pe melodie, odată cu albume precum "Platinum" (1979), "QE2" (1980) și "Five Miles Out" (1982). Cel mai mare succes al său din această perioadă a fost albumul "Crises" (1983), care conține hitul internațional "Moonlight Shadow" alături de vocalista Maggie Reilly.

Continuând inovația și retragerea din lumina reflectoarelor

După semnarea unui contract cu WEA la începutul anilor 1990, Oldfield a marcat deceniul cu albumul "Tubular Bells II" (1992) și a experimentat cu realitatea virtuală și conținut pentru jocuri video prin proiectul său MusicVR. În 2012, artistul a participat la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Londra.

Discografia lui Mike Oldfield cuprinde 26 de albume de studio, dintre care nouă au ajuns în top 10 în Marea Britanie. Ultimul său album, "Return to Ommadawn", a fost lansat în 2017. Casa de discuri a artistului a anunțat retragerea sa din activitate în 2023.

La mulți ani, Mike Oldfield! Sperăm să te vedem din nou pe scenă într-o zi!

Youtube video image

Articole similare

Top citite
Foto: Pexels

Celine Dion și Lady Gaga vor cânta la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice din Paris

Foto: Pexels

Fanii Sabrinei Carpenter denunță costurile exorbitante ale biletelor pentru turneul arenelor

Captura Instagram

Victor Cornea, gest superb față de fetițele Andreei Bălan

Foto: Pexels

Interpol reflectează asupra scenei iconice din "Friends" în timp ce începe turneul aniversar de 20 de ani

Foto: Pexels

Decameronul lui Boccaccio: Povestirile obscene ale Evului Mediu care inspiră o nouă serie pe Netflix

Sursa: captură Youtube Lady Gaga

Lady Gaga a răspuns criticilor privind spectacolul de la Jocurile Olimpice Paris 2024


DC Media Group Audience

Cele mai noi articole

Noul val de cântărețe pop îi inspiră pe tineri să voteze

Pe măsură ce alegerile din 2024 se apropie, un grup de...

S-a descoperit un nou hormon care produce oase mai puternice

Un hormon recent descoperit, care menține oasele...

Un doctor a întinerit biologic cu 20 de ani. Care e secretul

Dr. Michael Roizen, în vârstă de 78 de ani, specialist...

pixel