O premieră! Amendă pentru abandonarea deșeurilor în spațiu
Autor: Echipa RadioDCNews
Data publicării:
Poluarea spațială îi îngrijorează tot mai mult pe oamenii de știință, care se tem pentru siguranța astronauților și buna desfășurare a viitoarelor misiuni. Pentru prima dată, o companie de telecomunicații trebuie să plătească o amendă pentru abandonarea unuia dintre sateliții lor la finalul misiunii, pe o orbită nerezervată deșeurilor.

Pentru prima dată de la începutul cuceririi spațiului, în 1957, odată cu plasarea pe orbită a aparatului sovietic Sputnik-1, o companie este nevoită să plătească o amendă pentru a abandonat unul dintre sateliții ei la încheierea misiunii. 

Într-adevăr, compania americană de telecomunicații, Dish Network, este sancționată de Comisia Americană de Comunicații (FFC) pentru că a abandonat un satelit (Echostar-7) pe orbită. Ea trebuie să plătească 150.000 de dolari, dispozitivul lăsat să plutească reprezintă un pericol pentru alte obiecte orbitale în funcțiune. Penalizare ce confirmă  intrarea în vigoare a unor reguli foarte stricte, deoarece mizele sunt mari.

De exemplu, legea cere companiilor care dețin sateliți să-i propulseze pe „orbita cimitirului” (situată la 300 de kilometri de orbita inițială) atunci când se învechesc și sunt scoase din uz, pentru a nu provoca coliziuni cu alți sateliți.din aceeași zonă. Orbita în cauză este cea ”găzduiește” majoritatea sateliților și se află la o altitudine de 35.789 km. 

„Compania Dish Network s-a angajat să-și trimită satelitul pe orbita aflată la 300 de kilometri de cea operațională atunci când se află la finalul misiunii”, indică FFC într-un comunicat de presă. Încălcarea acestei promisiuni făcută în 2002 de companie a fost descoperită de FFC în urma unei anchete. Chiar dacă aceste legi sunt publicate, „este o premieră în aplicarea regulilor privind deșeurile spațiale, iar drept urmare, comisia și-a intensificat politica de gestionare a încheierii misiunilor satelitare”, precizează FFC. Această înăsprire a sancțiunilor și legilor urmărește să protejeze puținul spațiu nepoluat și să oblige marile companii să fie mai vigilente în ceea ce privește gestionarea sfârșitului de misiune a sateliților.

Articole similare

Tesla reduce preţurile în urma încetinirii vânzărilor

Tesla Inc a scăzut prețurile în China și SUA, piețele...

Cazul unui contabil care lucrează cu 200 de facturi zilnic

Deși operează cu 200 de facturi zilnic, un contabil...


Top citite
Rusia va transforma fosta uzină Toyota de lângă Sankt Petersburg într-un centru de producție de limuzine

Rusia va transforma fosta uzină Toyota de lângă Sankt Petersburg într-un centru de producție de limuzine

Tyla debutează fulminant la Met Gala 2024 într-o rochie sculptată din nisip

Ariana Grande / Sursa: flickr.com

Ariana Grande a oferit o reprezentație surpriză la Gala Met 2024

Captura Instagram

Ținuta lui Kim Kardashian de la MetGala a stârnit controverse

Captura Instagram

Rochia lui Jennifer Lopez de la Met Gala conține 2,5 milioane de mărgele

Captura Instagram

Corsetul extrem al lui Kim Kardashian de la Met Gala este pe cât de periculos, pe atât de spectaculos


DC Media Group Audience

Cele mai noi articole

Piesa zilei: Tribute | Tenacious D

Ce piesă o să asculți pe repeat astăzi? Dacă nu te-ai hotărât încă, Radio...

Amy Winehouse primește postum un premiu BRIT Billion Award

Amy Winehouse a fost distinsă postum cu premiul BRIT...

pixel