Olaf Scholz atrage atenţia asupra unui nou Război Rece şi a divizării lumii în blocuri
Autor: Elena Didilă
Data publicării:
Cancelarul federal german Olaf Scholz a atras atenţia asupra unui nou Război Rece prin divizarea lumii în blocuri ideologice şi a îndemnat la depunerea tuturor eforturilor pentru construirea de noi parteneriate.

Occidentul trebuie să apere valorile democratice şi să protejeze societăţile deschise, "dar noi trebuie de asemenea să evităm tentaţia de a împărţi din nou lumea în blocuri", a scris Scholz în editorialul său. "Aceasta înseamnă să depunem toate eforturile pentru a construi noi parteneriate, în mod pragmatic şi fără ochelari de cal ideologici", a adăugat cancelarul federal german, potrivit Agerpres.

Scholz a scos în evidenţă în special China şi Rusia drept două ţări care constituie o ameninţare la adresa unei lumi multipolare, ameninţare care necesită o mai multă unitate europeană şi transatlantică pentru a putea fi depăşită.

Parteneriatul transatlantic rămâne vital pentru a putea contracara provocările pe care le constituie ameninţarea rusă cu posibile atacuri asupra unui teritoriu aliat, în timp ce calea Chinei spre izolare şi abordarea ei faţă de Taiwan necesită ca Europa şi America de Nord să formeze un nou şi mai puternic parteneriat cu ţări din întreaga lume, a îndemnat Scholz.

"Germanii intenţionează să devină garantul securităţii europene, după cum aşteaptă aliaţii noştri să fim, un creator de punţi în cadrul Uniunii Europene şi un avocat în favoarea unor soluţii multilaterale la probleme globale", a mai scris cancelarul federal german. 

Citește și:

Ce se află în spatele vizitei lui Scholz în Beijing? BBC: O călătorie bizară atât pentru Germania, cât și pentru Uniunea Europeană

Dar călătoria sa a stârnit controverse în Germania și îngrijorare în alte părți ale Europei.Urmează o dispută extraordinară și amară în cadrul ședințelor de guvern de la Berlin.

A apărut și informația că o companie chineză este pregătită să facă investiții semnificative într-o parte a portului Hamburg. Nu mai puțin de șase miniștri de guvern au reacționat furioși la auzul acestei vești.

Acordul, susțin ei, va conferi Chinei o influență semnificativă asupra infrastructurii critice germane. Serviciile de securitate ale Germaniei au cerut de asemenea prudență.

Dar cancelarul german a cerut insistent ca afacerea să meargă înainte. Nimeni nu este destul de sigur de ce pare atât de hotărât, notează BBC. 

Fost primar al Hamburgului, Scholz rămâne aproape de autoritățile orașului, care au susținut că înțelegerea reprezintă o investiție vitală.

„Vom căuta cooperarea acolo unde este în interesul nostru reciproc, dar nu vom ignora controversele... Când călătoresc la Beijing în calitate de cancelar german, o fac și ca european”, a spus Scholz.

Mulți comentatori politici bănuiesc un motiv ascuns; că Olaf Scholz nu voia să apară la Beijing fără un „cadou” pentru Xi Jinping. Asta a ridicat atât sprâncenele europenilor, cât și îngrijorările germanilor.

Aceleași reacții a stârnit și decizia cancelarului de a lua cu el o delegație de directori de afaceri germani. Aceasta a fost o practică standard pentru predecesorul său, Angela Merkel, care a urmat o politică de „schimbare prin comerț”, crezând că legăturile economice ar putea influența relațiile politice cu țări precum China și Rusia... Citește mai ult AICI.

Articole similare

Top citite
Rapperul Travis Scott

Travis Scott vine în România! Cât a costat să cânte în Costinești

Captura Instagram

Delia a început să danseze de fericire pe TikTok: Vine băiatu

Foto: Costinești, flickr/brianj.lowe

Cazarea în Costinești, mai scumpă decât în Bali. Venirea lui Travis Scott a aruncat în aer prețurile

Captura Youtube

Dorian Popa a explicat de unde provine vorba "Hâtz Johnule". Totul a plecat din 1994

Captura Youtube

Câți bani a strâns Selly până acum. Tatăl influencerului: Andrei a cheltuit până la 18 ani cât tot neamul meu

Bătălia dintre Kim Kardashian și Taylor Swift / Facebook

Bătălia dintre Kim Kardashian și Taylor Swift


DC Media Group Audience

Cele mai noi articole
pixel