Oligarhii ruși, sunt ei în stare să-l dea jos pe Putin? Părerea unui expert
Autor: Echipa RadioDCNews
Data publicării:
Printre oligarhii ruși, adică printre miliardarii care formează marele business al țării, cum le place lor să spună, s-a desprins un grup care a luat atitudine față de războiul din Ucraina. Vor avea acei bogați care-și văd acum averile și afacerile făcute praf de sancțiunile internaționale.

Cei mai vocali până acum au fost Oleg Deripaska, fondatorul companiei Rusal, Leonid Mihelson, proprietarul comapaniei Novatek, Vagit Alekpeov, șeful Lukoil, șeful Alfa-group, Mihail Fridman și partenerul lui de afaceri, Piotr Aven. 

Nici unul dintre ei nu a strigat ”Jos Putin!” și nici nu a îndemnat la revoltă, semn că, după cum declara un politolog rus, că toată nebunia din Ucraina i-a luat prin surprindere, dar au luat atitudine împotriva războiului, susținând că în orice lume civilizată preferă pacea și dialogul. Este însă clar că dacă situație nu se calmează, dacă nu se ajunge la un acord cu autoritățile de la Kiev și lucrurile vor continua să se agreveze în Rusia, discursul oligarhilor se va schimba radical. 

Capitalism de stat

După cum spunea Deripaska multe vor deveni mai clare în următoarele trei-patru luni. Ca un fel de termen de pregătire pentru a face ceva. Este de la sine înțeles că oligarhii din Rusia nu vor accepta ingerința oligarhilor plecați, dintr-un motiv sau altul, în străinătate, dar care și ei au avut, la un moment dat, contact cu Putin și au beneficiat de sprijinul acestuia în schimbul unor favoruri. 

Deci, întrebarea care se pune, pot oare oligarhii ruși să schimbe lucrurile în Rusia? Olivier Dorgans, un avocat specializat în sancțiuni economice, spune că "sancțiunile aplicate mediului de afaceri din Rsuia vor crea nemulțumire, o anumită frustrare în rândul oligarhilor. Unii și-au făcut deja auzite criticile la adresa lui Vladimir Putin. Acesta este în special cazul lui Oleg Deripaska, fondatorul Rusal, a doua cea mai mare companie de aluminiu din lume. Miliardarul a dat de înțeles că nu mai susține politicile lui Vladimir Putin. "Este absolut necesar să schimbăm politica și să punem capăt la tot acest capitalism de stat", a declarat el pe rețeaua de socializare Telegram. 

Un pariu riscant

A conta pe oligarhi pentru a-l opri pe Vladimir Putin este "un pariu riscant". "Dar cu sancțiuni nu rezolvi mare lucru. Ar mai fi nevoie de ceva”, a explicat avocatul pentru BFMTV, estimând că, la momentul potrivit ar trebui stabilite niște contacte. Dar, a adăugat Dorgans, ”menținerea sancțiunilor îi va determina să acționeze mai repede”. 

În acest conflict, "oligarhii au un rol esențial, pentru că omul de rând îi privește ca pe o garanție". "Iar nemulțumirea lor va căpăta cu adevărat greutate doar dacă poporul rus se va revolta și dacă puterile oligarhice li se vor alătura în mod necondiționat. Adică vor lupta pentru aceeași cauză", spune Olivier Dorgans.

Citește și Geoană, NATO: Schimbăm FUNDAMENTAL poziționarea în Flancul Estic. Modificări și din punct de vedere militar

Articole similare

Top citite
Captura Instagram

George Simion în trending! Maneaua lansată de Tzancă Uraganu face furori pe internet

Sursa: Freepik

Află ce nu ai voie să faci de Intrarea Maicii Domnului în biserică

Captura Youtube

Miley Cyrus a vorbit despre diferența de vârstă dintre ea și iubitul ei, Maxx Morando

Sursa Foto: Facebook Pedro Sarracino

O banană proclamată operă de artă, vândută cu 6,2 milioane de dolari în cadrul unei licitaţii la New York

Ike și Tina Turner în 1971

Cher și sfatul care i-a schimbat viața Tinei Turner

Captura Facebook

Află când se difuzează "Singur Acasă"



Cele mai noi articole

Cher și sfatul care i-a schimbat viața Tinei Turner

În noile sale memorii, Cher: The Memoir, Part One,...

pixel