Donald Trump a împlinit 78 de ani. Mesajul lui Biden: „Vârsta e doar un număr
Vineri, Donald Trump a împlinit...
Viktor Orban trece la măsuri care vizează profiturile companiilor. Premierul se folosește de războiul din Ucraina și de creșterea prețurilor pentru a impune taxe suplimentare companiilor.
Astfel, Ungaria va înființa două fonduri, un Fond pentru Protecție Generală și Fondul pentru Apărare, iar măsura se va aplica doar pentru următorii doi ani, susține premierul ungar.
Fondurile vor fi colectate de la companiile care obțin ”profituri suplimentare”: bănci, asigurători, mari lanțuri comerciale, companii energetice și de retail, companiile de telecomunicații și companiile aeriene.
”Războiul se prelungește, politica de sancțiuni la Bruxelles nu se îmbunătățește, iar acest lucru duce la creșteri mari ale prețurilor.
Astăzi, tăierea energiei electrice în Ungaria protejează familiile, dar prețul energiei continuă să crească și, prin urmare, este din ce în ce mai dificil și mai costisitor să protejăm familiile. În plus, trebuie să ne întărim imediat apărarea.
Între timp, băncile și marile companii multinaționale obțin mai multe profituri și profituri suplimentare datorită creșterii ratelor dobânzilor.
Prin urmare, guvernul a decis să înființeze un Fond de Rezistență și un Fond de Apărare. Aici vom plăti costul reducerii cheltuielilor generale și al consolidării apărării naționale.
Avem nevoie de bănci, asigurători, mari lanțuri comerciale, companii energetice și de retail, companiile de telecomunicații și companiile aeriene să depună o mare parte din profiturile lor suplimentare în aceste două fonduri.
Aceste măsuri sunt limitate în timp: acoperă doi ani, 2022 și 2023. Cei care obțin profit suplimentar în această situație de război sunt așteptați să ajute oamenii și să contribuie la costurile de apărare ale țării. Așa cum am promis, vom proteja familiile, pensionarii, locuri de muncă și reducerea războiului suprapreț. Detalii și numere vor urma mâine pe informațiile guvernamentale”, se arată în comunicatul postat de Viktor Orban.
Declararea stării de urgență vine aproape imediat după ce Orban a format un guvernul în urma victoriei sale la ultimele alegeri parlamentare.
De asemenea, Orban a modificat și legea privind starea de urgență, iar războiul și dezastrele naturale dintr-o țară vecină sunt acum motive suficiente pentru activarea stării de urgență.
Viktor Orban are mână liberă să guverneze țara prin decrete, fără să mai treacă legile prin Parlament.
Încă nu este clar ce înseamnă exact mișcarea lui Viktor Orban, dar aceasta ar putea avea consecințe semnificative pentru Uniunea Europeană.
De ce avea nevoie Orban de puteri ”și mai nelimitate”, de vreme ce el oricum controlează Parlamentul, oligarhii și toată presa din țară?
Ungaria este singurul stat membru UE care impune starea de urgență în raport cu conflictul din Ucraina.
În timp ce UE vrea desprinderea de energia rusească și a inițiat REPowerEU, un program de 210 miliarde de euro, Ungaria este singurul stat membru UE care respinge categoric embargoul asupra importului de petrol rusesc.
Chiar înainte de declararea stării de urgență în Ungaria, Viktor Orban a declarat că refuză să participe la dezbaterea liderilor europeni asupra embargoului petrolului care va avea loc săptămâna viitoare.
Opțiunile posibile pe care le vizează Orban pot fi:
a) Orban pariază pe declinul UE și va continua afacerile energetice cu Rusia și cu regimul lui Putin, un argument fiind și faptul că Ungaria și oligarhii săi beneficiază foarte mult din parteneriatul cu Moscova.
b) Budapesta pozează în victima colaterală a sancțiunilor împotriva Rusiei și insistă ca UE să susțină tranziția Ungariei de la energia rusă.
c) Este posibil ca Orban să nu aibă o viziune clară asupra a tot ceea ce urmează, așa că de fapt încearcă să joace atât opțiunea A), cât și opțiunea B), calculând că la un moment dat se va adapta la varianta optimă pentru el, partidul lui și oligarhii unguri.
În orice situație dintre cele trei, Orban mizează pe un fel de parteneriat cu Putin.
Dacă Orban nu pune capăt apropierii de Rusia, este doar o chestiune de timp până când UE va trebui să discute despre suspendarea dreptului de vot al Ungariei în instituțiile UE.
Potrivit Hungary Today, Orban insistă că războiul din Ucraina este o amenințare pentru „securitatea fizică a Ungariei, aprovizionarea cu energie și securitatea financiară a familiilor și a economiei”.
În plus, Orban s-a distanțat fără echivoc de politica pe care vrea să o impună UE:
„Am văzut că războiul și sancțiunile de la Bruxelles au adus probleme economice și o creștere drastică a prețurilor. Lumea este în pragul crizei economice. Ungaria trebuie să rămână în afara acestui război, să-și protejeze securitatea financiară și cetățenii săi”.
Anunțul lui Orban că Ungaria trebuie să rămână în afara acestui război poate înseamna că nu vrea să se alăture UE împotriva lui Putin.
Orban tocmai a anunțat că va explica motivul pentru care are nevoie de puteri extraordinare sau de o stare de urgență, dar a anunțat că va folosi „toate metodele disponibile pentru a proteja Ungaria și ungurii”.
Nu este clar care sunt aceste metode (politice, diplomatice, economice, financiare, militare), și de cine îi protejează pe unguri.
Orban a avertizat populația că impunerea de sancțiuni împotriva Rusiei ar duce la o creștere cu 50% - 60% a prețurilor carburanților, în situația în care prețurile sunt la cel mai ridicat nivel din ultimii 40 de ani.
”Din cauza situației noastre geopolitice, renunțarea Ungariei la petrolul rusesc nu este posibilă fără recondiționarea capacităților de rafinare și accelerarea investițiilor în infrastructura noastră energetică… în timp ce finanțarea UE, vitală pentru noi, există doar pe hârtie”.
Deocamdată, se pare că guvernul lui Orban merge înainte cu importurile de energie din Rusia. Companiile maghiare au fost de acord cu metoda de plată cerută de Gazprom.
Totodată, Budapesta intenționează să grăbească finalizarea centralei nucleare în cooperare cu Rusia. Proiectul are o valoare de 12,5 miliarde de euro, scrie FT.
Introducerea stării de urgență în Ungaria imediat după formarea noului guvern este cea mai clară dovadă că Ungaria nu are o democrație reală, ci este o dictatură prin decrete, instaurată de Orban.
Vineri, Donald Trump a împlinit...
Dwayne "The Rock" Johnson se...
Vicepreşedintele Consiliului...
Traian Băsescu a spus dacă va candida la...
Pompierii giurgiuveni...
Un student la o universitate...
Linkin Park marchează o nouă...
Avocații lui Sean 'Diddy' Combs...