Osetia de Sud a anulat brusc un referendum pentru aderarea la Rusia
Autor: Ciprian Dumitrache
Data publicării:
Provincia Georgiei, Osetia de Sud, a susăendat un referendum planificat privind aderarea la Rusia, potrivit unui comunicat emis luni.

Preşedintele regiunii separatiste georgiene Osetia de Sud, Alan Gagloiev, a suspendat luni organizarea unui referendum anunţat anterior privind integrarea în Rusia înainte de finalizarea consultărilor cu Moscova.

Referendumul a fost solicitat de fostul lider provincial Anatoli Bibilov, pentru a-și asigura realegerea. Cu toate acestea, Bibilov a fost învins la alegerile prezidențiale din mai de adversarul său, Alan Gagloev.

Gagloev a criticat referendumul, considerându-l prematur, în ciuda faptului că și-a exprimat sprijinul pentru ideea ca Osetia de Sud să se alăture Rusiei la timp.

"Până la finalizarea consultărilor se suspendă decretul preşedintelui Republicii Osetia de Sud din 13 mai 2022 'Privind convocarea referendumului Republicii Osetia de Sud'", a spus preşedintele Alan Gagloiev într-un decret.

Pe 13 mai, acesta anunţase că un referendum va avea loc pe 17 iulie. 

De asemenea, Moscova a considerat că nu este un moment potrivit pentru un referendum din cauza situației tensionate din lume din cauza invaziei Ucrainei.

De la câștigarea alegerilor, Gagloev și-a arătat intenția de a se consulta cu Moscova cu privire la integrarea Osetiei de Sud cu Rusia și a anunțat o călătorie la Moscova în viitorul apropiat. Decizia privind referendumul, luată de Bibilov, a fost anulată între timp.

Provincia Osetia de Sud, cu o populație de doar 50.000 de locuitori, s-a separat de Georgia la începutul anilor 1990 într-un război civil sângeros. În 2008, după un scurt război împotriva Georgiei, Rusia a recunoscut independența Osetiei de Sud și a Abhaziei, a doua provincie renegată care face parte nominal din Georgia.

Ambele provincii depind foarte mult de Rusia din punct de vedere politic, financiar, economic și militar. Totuși, spre deosebire de Osetia de Sud, Abhazia a subliniat că nu intenționează să devină parte a Federației Ruse.

Alan Gagloev, care a câștigat președinția autoproclamatei republici pe 8 mai, a depus oficial jurământul pe 24 mai. În discursul său inaugural, el a lăudat relația strategică a Osetiei de Sud cu Rusia, dar nu a menționat nimic despre referendumul privind aderarea la Rusia.

Articole similare

Traian Băsescu a spus dacă va candida la europarlamentare

Traian Băsescu a spus dacă va candida la...


Top citite
Sursa foto: Agerpres

Mihai Trăistariu intervine în scandalul Eurovision: “Această competiție reflectă foarte bine showbiz-ul anului 2024”

Sursa: Freepik

Tariful bancurilor, pe spatele scaunului! Un șofer cu umor /foto în articol

Sursa: captură Instagram

Fiul Nadiei Comăneci a absolvit. Cine este fata care îl face fericit pe băiatul femeii de 10 /foto în articol

Sursa: captură Youtube La Măruță

Saveta Bogdan, reacție furibundă după câștigarea Eurovision 2024 de către Nemo

Sursa: Freepik

Horoscop 14 mai 2024. Ce zodie nu ar trebui să se victimizeze /video

Sursa: Europolisfest

Poate reveni Sulina la gloria de odinioară? Parastasul Piraților Nepomeniți, un festival dedicat oamenilor care iubesc Delta Dunării


DC Media Group Audience

Cele mai noi articole

Stevie Wonder a primit cetăţenia ghaneză

Cantărețul american Stevie Wonder, una dintre legendele...

pixel