”Pacea este o iluzie”. Timoșenko, al treilea război mondial a început, iar singura soluție este să-l distrugem pe Putin prin mijloace militare
Autor: Ciprian Dumitrache
Data publicării:
Speranțele pentru un acord de pace cu Vladimir Putin sunt „simple iluzii”, a declarat Iulia Timoșenko , liderul Revoluției Portocalii din Ucraina din 2004, pentru Telegraph .

Timoșenko, care a ajuns la putere în calitate de prim-ministru în timpul primei răzvrătiri ucrainene împotriva Kremlinului, a avertizat că orice acord care ar ceda teritoriul ucrainean lui Putin nu va face decât să-l încurajeze pe președintele rus să pună mâna pe țara.

Singura soluție, crede Timoșenko, este înfrângerea armatei ruse.

A mustrat Occidentul

Remarcile ei vin acum ca un fel de mustrare la adresa liderilor occidentali, care au sugerat că renunțarea unor părți din regiunea estică a Ucrainei Donbas ar fi un compromis necesar pentru pace. 

Franța și Germania și-au exprimat deschiderea față de această idee, în ciuda aparentei întăriri a pozițiilor lor la summitul G7 de weekendul trecut, când președintele francez Emmanuel Macron a declarat că „Rusia nu poate și nu trebuie să câștige”.

Timoșenko se teme că, pe măsură ce costul economic al conflictului pentru Europa crește, dorința Vestului de a împinge Kievul către un acord de pace va deveni din ce în ce mai puternică.

- Sunt surprinsă că unele țări continuă să susțină o politică de liniștire a lui Putin. Acest lucru este inacceptabil pentru toată Ucraina. Acordul de pace este o iluzie, singura cale de ieșire este victoria în luptă. Orice acord de pace va fi primul pas către următorul război - a spus ea.

Ea a adăugat că, în ciuda pierderilor militare grele, Putin încearcă să prelungească războiul în speranța că în cele din urmă vor apărea diviziuni în cadrul NATO. Ea a susținut apelurile lui Zelensky pentru ca Occidentul să furnizeze Ucrainei cât mai multe rachete pentru a echilibra oarecum balanța puterii în Donbass. Forțele ucrainene pierd până la 100 de soldați pe zi în Donbas în aceste zile, potrivit spuselor liderilor de la Kiev.

Ucraina instabilă

Cariera politică a lui Timoșenko conturează foarte bine traseul instabil post-sovietic al Ucrainei, o perioadă împărțită de conflicte interne precum și de intervenții ale Moscovei.

În 2004, Timoșenko a luat parte la Revoluția Portocalie, care a dus la proteste uriașe de stradă care au anulat alegerile trucate în favoarea candidatului pro-Kremlin Viktor Ianukovici . 

Cu toate acestea, Revoluția Portocalie s-a transformat rapid în lupte interne, permițându-i lui Ianukovici să preia puterea în 2010.

Timoșenko a fost apoi condamnată la șapte ani de închisoare sub acuzația de abuz în serviciu.

Ea a spus că acuzațiile au fost motivate politic și a fost achitată după a doua revoltă pro-occidentală din Ucraina, în 2014, când Ianukovici a fugit în Rusia.

Articole similare

Traian Băsescu a spus dacă va candida la europarlamentare

Traian Băsescu a spus dacă va candida la...


Top citite
Captura Facebook

Britney Spears susține că paramedicii au venit „ilegal” după incidentul de la Chateau Marmont

Sursa: Freepik

Dincolo de Club 27: Cum mor cântăreții, în funcție de genul muzical

Sursa: captură Youtube System Of A Down Live

Piesa zilei: Lost In Hollywood | System of a Down

Sursa: Freepik

Unde se termină ficțiunea și începe realitatea? Daniel Radcliffe își separă drumul de J.K. Rowling din cauza comentariilor împotriva transexualilor

Sursa: Freepik

Ritmuri contemporane, esență clasică: "O noapte furtunoasă" revine pe scena Teatrului de Comedie

Sursa: Freepik

Muzeul Satului împlinește 88 de ani și te invită la o serie de evenimente speciale!


DC Media Group Audience

Cele mai noi articole

Piesa zilei: Lost In Hollywood | System of a Down

Ce piesă o să asculți pe repeat astăzi? Dacă nu te-ai...

pixel