”Până în septembrie e al nostru”. Recucerirea Hersonului, o chestiune de timp? Informațiile britanice au indicat dilema rușilor
Autor: Ciprian Dumitrache
Data actualizării:
Data publicării:
Consilierul din regiunea de sud anunță trecerea de la mișcările defensive la contraatacul mult așteptat.  

Oficialii militari ucraineni susțin că „punctul de cotitură” în bătălia pentru redobândirea părții de sud a regiunii Herson, va culmina în septembrie, când primul mare oraș ucrainean, căzut în mâinile forțelor ruse încă din primele zile ale invaziei (3 mjartie), va fi recucerit de ucraineni cu ajutorul armelor occidentale, arată The Guardian.

Serhiy Klan, consilierul șefului administrativ al regiunii Herson, a declarat duminică, într-un interviu acordat televiziunii ucrainene: „Putem spune că a avut loc un punct de cotitură pe câmpul de luptă. Trecem de la acțiuni defensive la acțiuni contraofensive.”

„Putem spune că regiunea Herson va fi cu siguranță eliberată până în septembrie și toate planurile ocupanților vor eșua”, a adăugat el.

Ajutate de livrările de artilerie cu rază lungă de acțiune furnizată de vest, forțele ucrainene au recuperat teritoriul din regiunea de sud a Hersonului în ultimele săptămâni, iar contraofensiva ucraineană, promisă mai de mult și de șeful Direcției de Informații a armatei ucrainene, se profilează ca o variantă tot mai probabilă.

Președintele Volodimir Zelenski a susținut afirmațiile privind o contraofensivă de succes în timpul discursului său național de sâmbătă, spunând că forțele ucrainene se deplasează „pas cu pas”.

 

Dilema rușilor

 

Informațiile britanice notează că armata rusă continuă să se confrunte cu dilema de a-și spori ofensiva în est sau de a-și întări apărarea în vest.

"Bătăliile neconcludente continuă în direcțiile Donbas și Herson. Comandanții ruși continuă să se confrunte cu dilema dacă să intensifice ofensiva în est sau să întărească apărarea în vest", arată analiza.

În plus, serviciile de informații britanice notează problemele ocupanților cu echipamentul militar.

Oficialii ucraineni cred că trupele ruse au reușit să cucerească orașul în special pentru că agenții serviciilor de securitate ucrainene, în special SBU, nu au reușit să arunce în aer podul Antonivskyi care traversează râul Nipro, permițând trupelor să intre în oraș. Acest eșec este și unul dintre motivele pentru care șeful Serviciului de Securitate al Ucrainei, Ivan Bakanov, a fost destituit zilele trecute de președinte. 

Săptămâna trecută, forțele ucrainene au vizat podul Antonivskyi cu artileria furnizată de SUA.

Oficialii britanici au descris regiunea Herson drept o „vulnerabilitate cheie” pentru forțele ruse și au spus că dacă „alimentarea le este tăiată și forțele ruse din Hersonul ocupat sunt rupte de restul armatei, ar fi un regres militar și politic semnificativ pentru Rusia”.

Potrivit unui raport publicat duminică de Institutul pentru Studierea Războiului (ISW), un think tank din Washington, atacurile ucrainene „au deteriorat toate cele trei poduri controlate de ruși care duc în orașul Herson în ultima săptămână, începând cu 24 iulie”.

 

Contraofensiva ucraineană

 

Oficialii militari ruși spun o poveste diferită.

„Că va avea loc o contraofensivă – toate acestea sunt fantezie”, a declarat duminică pentru RIA Novosti Kirill Stremousov, șeful adjunct al autorității regionale instalate de Rusia la Herson .

În ciuda dezmintirilor ruse, Ministerul Apărării britanic a confirmat că Moscova a luat măsuri pentru a-și consolida pozițiile defensive în zonele ocupate din sudul Ucrainei într-un „probabil răspuns la ofensivele ucrainene anticipate”.

„Având în vedere presiunile asupra forței de muncă ruse, întărirea din sud, în timp ce lupta pentru Donbas continuă, indică probabil seriozitatea cu care comandanții ruși privesc amenințarea”, a spus ministerul într-un raport din 17 iulie.

Articole similare

Traian Băsescu a spus dacă va candida la europarlamentare

Traian Băsescu a spus dacă va candida la...


Top citite
Foto: Costinești, flickr/brianj.lowe

Cazarea în Costinești, mai scumpă decât în Bali. Venirea lui Travis Scott a aruncat în aer prețurile

Foto: Pixabay

Praf saharian peste România. Dr. Beatrice Mahler, avertisment: Ce nu este recomandat în astfel de momente

Captura Instagram

Kim Kardashian a plimbat câinii Madonnei când era copilă

Taylor Swift / Foto: Eva Rinaldi / Flickr

Impactul Taylor Swift! Ce au făcut fanii cântăreței într-un pub din Londra

Captura Facebook

Astăzi este ziua Barbrei Streisand! Cântăreața a împlinit 82 de ani

Captura Facebook

Eminem a "sărbătorit" 16 ani de când a renunțat la substanțe interzise și alcool


DC Media Group Audience

Cele mai noi articole

Joe Biden interzice TikTok în SUA! Ce o să se întâmple

Președintele Biden tocmai a semnat un proiect de lege...

Ce se întâmplă în corpul tău dacă mănânci zilnic avocado

Avocado și-au câștigat un loc de cinste în inimile...

Deep Purple lansează un nou album

Legendara trupă rock va lansa albumul pe 19 iulie, iar single-ul principal...

pixel