Parlamentul European a adoptat reforma pieţei energiei electrice din UE
Autor: Echipa RadioDCNews
Data publicării:
 Parlamentul European a votat joi în favoarea propunerilor care vor face preţurile la energie electrică mai puţin dependente de preţurile la combustibili fosili, în ideea de a face piaţa energiei electrice din UE mai stabilă, transmite Reuters.

Măsurile (un regulament şi o directivă), deja convenite cu Consiliul, au fost adoptate cu 433 voturi pentru, 104 împotrivă şi 13 abţineri, şi respectiv 473 voturi pentru, 80 împotrivă şi 27 abţineri şi sunt menite să protejeze consumatorii împotriva preţurilor volatile. Eurodeputaţii s-au asigurat că aceştia vor putea avea acces la contracte cu preţ fix sau cu preţuri dinamice şi că vor primi informaţii importante cu privire la opţiunile pe care le aleg. Furnizorilor nu li se va permite să modifice unilateral termenii unui contract.

Eurodeputaţii au asigurat, de asemenea, că ţările UE pot interzice furnizorilor să întrerupă aprovizionarea cu energie electrică pentru clienţii vulnerabili, inclusiv în timpul disputelor dintre furnizori şi clienţi.

Legislaţia prevede aşa-numitele "contracte pentru diferenţă" sau scheme echivalente cu aceleaşi efecte, pentru a încuraja investiţiile în energie. Într-un contract pentru diferenţă, o autoritate publică compensează producătorii de energie în cazul în care preţurile de pe piaţă scad prea mult, dar colectează plăţi de la aceştia în cazul în care preţurile sunt prea mari. Utilizarea contractelor pentru diferenţă va fi permisă în toate investiţiile noi în producţia de energie electrică, fie din surse regenerabile, fie din energie nucleară.

Textul stabileşte un mecanism de declarare a unei crize a preţurilor energiei electrice. În cazul existenţei unor preţuri foarte ridicate şi în anumite condiţii, UE poate declara o criză regională sau la nivelul UE a preţurilor energiei electrice, permiţând statelor membre să ia măsuri temporare pentru a stabili preţurile la energie electrică pentru IMM-uri şi marii consumatori industriali de energie.

"Această reformă pune cetăţenii în centrul organizării pieţei energiei electrice. Textul include măsuri de protecţie a cetăţenilor, în special a celor mai vulnerabili, şi de accelerare a utilizării surselor regenerabile de energie. Parlamentul a făcut un pas înainte în democratizarea pieţei energiei, creând o structură care să răspundă eşecurilor expuse de criza energetică. Toţi consumatorii, inclusiv microîntreprinderile şi întreprinderile mici şi mijlocii, vor avea acces la preţuri pe termen lung, accesibile şi stabile", a declarat raportorul Nicolas Gonzalez Casares (Grupul S&D).

Comisia Europeană a propus anul trecut modificarea pieţei energiei electrice din UE, după ce preţurile la electricitate în UE au atins valori record ca urmare a întreruperii livrărilor de gaze naturale ruseşti.

După aprobarea Parlamentului European, Consiliul trebuie, de asemenea, să adopte în mod oficial legislaţia înainte de a intra în vigoare. 

Articole similare

Selena Gomez este oficial miliardară

Valoarea netă a Selenei Gomez a depășit 1 miliard de...

Concertele din acest WEEKEND de la RADIODCNEWS

Vă invităm să ascultați cele mai electrizante și...


Top citite
FOTO: Agerpres

Filmul atât de lung încât spectatorii au primit o pauză de 15 minute la premieră

Selena Gomez este oficial miliardară

Selena Gomez este oficial miliardară

Captura Instagram

Michele Morrone a scris un story în limba română: Fac un apel la televiziuni

Sursa - Pexels

Clătite proteice fără făină – micul dejun perfect pentru un boost de energie

Nicușor Dan

Capitala sărbătorește 565 de ani. Nicușor Dan: Va avea loc cel mai mare eveniment de video mapping din lume

FOTO: Pexels

Mierea românească de salcâm, vedeta Festivalului European BIO și al Tradițiilor Locale


DC Media Group Audience

Cele mai noi articole

Selena Gomez este oficial miliardară

Valoarea netă a Selenei Gomez a depășit 1 miliard de...

Concertele din acest WEEKEND de la RADIODCNEWS

Vă invităm să ascultați cele mai electrizante și...

pixel