Pe condamnații la moarte îi așteaptă plutonul de execuție în acest stat american
Autor: radiodcnews Team
Data publicării:
Guvernatorul republican Brad Little a semnat un proiect de lege care permite execuția prin împușcare.  

Astfel, Idaho ajunge să fie încă un stat care a apelat la metode mai vechi de pedeapsă capitală, pe fondul unei penurii de medicamente pentru injecția letală la nivel național.

Legislativul a adoptat măsura la 20 martie cu o majoritate care a fost aprobată prin veto. Conform noii legi, plutonul de execuție va fi folosit doar dacă statul nu poate obține medicamentele necesare pentru injecțiile letale.

Cauzele  acestor decizii

Companiile farmaceutice au interzis din ce în ce mai mult călăilor să folosească medicamentele lor, spunând că acestea au fost concepute pentru a salva vieți. Un condamnat la moarte din Idaho a avut deja execuția amânată în repetate rânduri din cauza lipsei de medicamente.

Lipsa de medicamente a determinat alte state în ultimii ani să reînvie metode mai vechi de execuție. Doar Mississippi, Utah, Oklahoma și Carolina de Sud au legi care permit executarea prin împușcare în cazul în care alte metode de execuție nu sunt disponibile, potrivit Death Penalty Information Center. Legea din Carolina de Sud este suspendată în așteptarea rezultatului unei contestații legale.

Unele state au început să recondiționeze scaunele electrice ca soluție de rezervă pentru situațiile în care medicamentele letale nu sunt disponibile. Altele au luat în considerare - și, uneori, au folosit - metode de execuție în mare parte netestate. În 2018, Nevada l-a executat pe Carey Dean Moore cu o combinație de medicamente niciodată testată până acum, care includea puternicul opioid sintetic fentanil. Alabama a construit un sistem de execuție a persoanelor care utilizează azot gazos pentru a induce hipoxie, dar acesta nu a fost încă utilizat.

"În timp ce semnez acest proiect de lege, este important să subliniez faptul că realizarea justiției poate și trebuie să se facă prin minimizarea stresului asupra personalului penitenciar", a scris Little într-o scrisoare de transmitere după semnarea proiectului de lege. "În cazul persoanelor aflate în rândul condamnaților la moarte, un juriu i-a condamnat pentru crimele lor și au fost condamnați în mod legal la moarte. Este responsabilitatea statului Idaho să respecte legea și să se asigure că sentințele penale legale sunt executate."

În timpul unei serii istorice de 13 execuții în ultimele luni ale președinției lui Donald Trump, guvernul federal a optat pentru sedativul pentobarbital ca înlocuitor al medicamentelor letale utilizate în anii 2000. Acesta a emis un protocol care permitea folosirea plutonului de execuție pentru execuțiile federale dacă era necesar, dar această metodă nu a fost folosită încă.

Ce reclama avocații condamnaților 

Unii avocați ai deținuților federali care au fost în cele din urmă condamnați la moarte au susținut în instanță că plutonul de execuție ar fi de fapt mai rapid și mai puțin dureros decât pentobarbitalul, care, potrivit acestora, provoacă o senzație asemănătoare cu cea de înec.

Cu toate acestea, într-un dosar din 2019, avocații americani au citat un expert care a declarat că o persoană împușcată prin pluton de execuție poate rămâne conștientă timp de 10 secunde și că ar fi "extrem de dureros, în special în legătură cu spargerea oaselor și deteriorarea măduvei spinării".

Procurorul general al președintelui Joe Biden, Merrick Garland, a ordonat o pauză temporară asupra execuțiilor federale în 2021, în timp ce Departamentul de Justiție a revizuit protocoalele. Garland nu a precizat cât va dura moratoriul.

Senatorul din Idaho Doug Ricks, un republican care a co-sponsorizat proiectul de lege privind plutonul de execuție din acel stat, le-a spus colegilor săi senatori luni (3/20) că dificultatea statului de a găsi medicamente pentru injecția letală ar putea continua "pe termen nelimitat", că el crede că moartea prin împușcare este "umană" și că proiectul de lege ar contribui la asigurarea respectării statului de drept.

Dar senatorul Dan Foreman, de asemenea republican, a numit execuțiile prin pluton de execuție "sub demnitatea statului Idaho". Acestea ar traumatiza călăii, martorii și oamenii care curăță după aceea, a spus el.

Proiectul de lege a fost inițiat de reprezentantul republican Bruce Skaug, determinat în parte de incapacitatea statului de a-l executa pe Gerald Pizzuto Jr. la sfârșitul anului trecut. Pizzuto, care acum suferă de cancer în fază terminală și de alte boli debilitante, a petrecut mai mult de trei decenii în culoarul morții pentru rolul său în uciderea în 1985 a doi căutători de aur.

Departamentul Corecțional din Idaho estimează că va costa aproximativ 750.000 de dolari construirea sau modernizarea unei camere a morții pentru execuțiile prin împușcare.

Probleme în închisorile private

Directorul agenției, Jeff Tewalt, a declarat că ar fi reticent să le ceară angajaților săi să participe la un pluton de execuție.

Atât Tewalt, cât și fostul său coleg Kevin Kempf au jucat un rol cheie în obținerea medicamentelor folosite în execuția din 2012 a lui Richard Albert Leavitt, zburând la Tacoma, Washington, cu peste 15.000 de dolari în numerar pentru a le cumpăra de la un farmacist. Călătoria a fost ținută secretă de către departament, dar a fost dezvăluită în documente judiciare după ce profesorul Aliza Cover de la Universitatea din Idaho a intentat un proces pentru a obține informațiile în baza unei legi privind înregistrările publice.

Biden s-a angajat în timpul campaniei sale electorale să lucreze pentru a pune capăt pedepsei cu moartea la nivel național, dar a păstrat tăcerea asupra acestei probleme în calitate de președinte. Criticii spun că abordarea sa discretă a riscat să trimită un mesaj că este de acord ca statele să adopte metode alternative de execuție.

Articole similare

Top citite
Astăzi este ziua lui Lady Gaga! Artista a împlinit 38 de ani

Astăzi este ziua lui Lady Gaga! Artista a împlinit 38 de ani

Teo Trandafir, captură video Youtube EGO

Teo Trandafir, veste tristă. Proiectul la care a renunțat complet: „Nu voi mai avea timp”

Putin spune că Rusia nu va ataca NATO, dar că avioanele F-16 vor fi doborâte în Ucraina / Foto: Kremlin.ru

Putin spune că Rusia nu va ataca NATO, dar că avioanele F-16 vor fi doborâte în Ucraina

50 Cent confirmă lansarea unui documentar despre Diddy

50 Cent confirmă lansarea unui documentar despre Diddy

Sursa: Facebook / Bruce Springsteen

Bruce Springsteen va primi cea mai prestigioasă distincţie la gala premiilor Ivor Novello

Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik

Cum să ai un ten luminos și o piele fină. Trucurile banale


DC Media Group Audience

Cele mai noi articole

50 Cent confirmă lansarea unui documentar despre Diddy

50 Cent a confirmat că va lansa un documentar în care va...

pixel